Συρία και κουρδικό στο Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας

20:31 10/9/2013 - Πηγή: OnlyCY

Συρία και κουρδικό είναι στην ατζέντα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας που άρχισε τις εργασίες του σήμερα και θα ολοκληρώσει αύριο, υπό την προεδρία του Ταγίπ Ερντογάν, για να οριστικοποιήσει το «πακέτο λύσης», όπως αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ.

Όπως μεταδίδεται, η συνεδρία του Συμβουλίου άρχισε σήμερα στις 2 το μεσημέρι με την συμμετοχή των αναπληρωτών Πρωθυπουργών, αρμοδίων Υπουργών και υψηλόβαθμων κρατικών αξιωματούχων και

έγινε γνωστό πως επικεντρώθηκε στις εξελίξεις γύρω από τη Συρία. Η συνεδρία θα συνεχιστεί αύριο πρωί, υπό την προεδρία του Τούρκου Πρωθυπουργού, που θα αφορά την διαδικασία επίλυσης του Κουρδικού και τις ανακοινώσεις περί τερματισμού της αποχώρησης των ανταρτών του ΡΚΚ από την Τουρκία. Στην αυριανή συνεδρία θα παραστεί και ο επικεφαλής της ΜΙΤ, Χακάν Φιντάν.

Η Ένωση Κοινοτήτων Κουρδιστάν (KCK) (πολιτική πτέρυγα του ΡΚΚ) άσκησε χθες κριτική στην τουρκική κυβέρνηση επειδή τους τελευταίους μήνες απέτυχε να προβεί στα απαραίτητα βήματα για την διαδικασία επίλυσης του κουρδικού και ανακοίνωσε ότι σταματά την αποχώρηση από την Τουρκία, διευκρινίζοντας ότι διατηρεί την κατάπαυση του πυρός για να δώσει στην κυβέρνηση του ΑΚΡ να προχωρήσει σε βήματα σύμφωνα με το σχέδιο που είχε ανακοινώσει ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Η κίνηση του KCK εκτιμάται στον τουρκικό Τύπο ως πίεση προς την κυβέρνηση για να προωθήσει ένα δημοκρατικό πακέτο αλλαγών.

Στο μεταξύ σε συνέντευξή του σήμερα το πρωί στο τηλεοπτικό κανάλι Χαμπέρτουρκ ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Αχμέ Νταβούτογλου αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση της Άγκυρας με την ισλαμική οργάνωση Αλ Νούσρα στη Συρία που κατηγορείται για πολλά εγκλήματα στον εμφύλιο που μαστίζει την χώρα. «Δεν προσφέραμε καμία στήριξη στην Αλ Νούσρα».

Επανέλαβε την αντίθεση της κυβέρνησής του στο καθεστώς Μπασάρ Αλ Άσαντ λέγοντας πως μετά δεν έχουν αμφιβολία ότι έγινε επίθεση με χημικά όπλα από τις δυνάμεις του Άσαντ.

Ο κ. Νταβούτογλου πρόσθεσε ότι εάν το καθεστώς Άσαντ κερδίσει χρόνο με μια πολύμηνη απογραφή των όπλων, αυτό θα ισοδυναμούσε με “πράσινο φως” για περισσότερες σφαγές.

Ερωτηθείς σχετικά με τις απειλές (από την Συρία) που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει η Τουρκία σε περίπτωση επίθεσης κατά της Δαμασκού, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι η παρουσία ενός καθεστώτος που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα συνιστά από μόνη της απειλή, αλλά απέφυγε να δώσει ένα χρονοδιάγραμμα για μια επιχείρηση εναντίον της Συρίας. «Παρά τις κριτικές κατά την εγκατάσταση των πυραύλων Πάτριοτ στην Τουρκία, εμείς έχουμε πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του λαού μας».

Keywords
Τυχαία Θέματα