Συντονισμένη προσπάθεια να φορτωθεί η κρίση στην Κυβέρνηση, καταγγέλει ο Πρόεδρος

20:02 29/12/2012 - Πηγή: OnlyCY

Συντονισμένη προσπάθεια να φορτωθεί η παγκόσμια οικονομική κρίση, ακόμα και τα τεράστια λάθη και παραλείψεις των τραπεζών, στην Κυβέρνηση και την Αριστερά, κατήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας. Ανέφερε ακόμη ότι στην διάρκεια της διακυβέρνησής του, μέσα σε δύσκολες συνθήκες, υπήρξαν “¨εξαιρετικής σημασίας επιτεύγματα”.

Σε χαιρετισμό στην εκδήλωση για την παρουσίαση του επετειακού λευκώματος «Θεμέλιος – Κληρονομιά του Συγκροτήματος Καλλιτεχνών Λύσης ‘ΣΥΚΑΛΥ’»

στη Λάρνακα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «αυτή την πενταετία, μέσα στις πιο δύσκολες συνθήκες επιτύχαμε τόσο στο Κυπριακό όσο και στην εσωτερική διακυβέρνηση εξαιρετικής σημασίας επιτεύγματα. Μακάρι όλοι σε αυτό τον τόπο να μπορούσαν να πουν το ίδιο».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απηύθυνε έκκληση να αφήσουν «το Λαϊκό Κίνημα και τον προοδευτικό κόσμο ήσυχο” και να κοιτάξουν “με αυτοκριτικό φακό τη δική τους διαχρονική δράση”.

«Οι δικές μας ρίζες είναι πάρα πολύ βαθιές και όσο και να προσπαθήσουν δεν θα μπορέσουν να μας ξεριζώσουν από τις συνειδήσεις του λαού μας, γιατί ο λαός και μνήμη διαθέτει και κριτήριο έχει», είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι βρισκόμαστε «σε μια περίοδο που η παράταξή μας δέχεται ολομέτωπη επίθεση από διάφορες δυνάμεις στην Κύπρο και κύκλους εκτός Κύπρου, σε μια περίοδο όπου γίνεται συντονισμένη προσπάθεια να φορτωθεί ακόμα και η παγκόσμια οικονομική κρίση, ακόμα και τα τεράστια λάθη και παραλείψεις των τραπεζών, στην Κυβέρνηση και την Αριστερά».

Πρόσθεσε ότι Κυβέρνηση και αριστερό κίνημα διανύουν «μια περίοδο που γίνεται μια ενορχηστρωμένη προσπάθεια να φορτώσουν τον κόσμο της Αριστεράς, της προόδου, του ευρύτερου δημοκρατικού χώρου, με ενοχικά σύνδρομα για τη δύσκολη θέση στην οποία βρισκόμαστε λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και των προβλημάτων των τραπεζών».

Για τα όσα καταλογίσουν σε Κυβέρνηση και Αριστερά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «αντιπαραβάλλουμε την μεγάλη προσφορά αυτού του χώρου εδώ και εννέα σχεδόν δεκαετίες, την προσφορά στο λαό σε όλους ανεξαίρετα τους τομείς, τις θυσίες και τους αγώνες».

“Απέναντι σε αυτή την ενορχηστρωμένη προσπάθεια εμείς αντιπαραβάλλουμε την μεγάλη προσφορά αυτού του χώρου εδώ και εννέα σχεδόν δεκαετίες. Την προσφορά στο λαό σε όλους ανεξαίρετα τους τομείς. Τις θυσίες και τους αγώνες» αναφέροντας ότι «η Αριστερά δεν έχει ποτέ βλάψει την Κύπρο και τον κυπριακό λαό και χαρακτηρίζεται μόνο από προσφορά και θυσίες», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ακόμη ότι «οι πολίτες της χώρας μας όπως και όλοι σχεδόν οι Ευρωπαίοι πολίτες, βιώνουν την εποχή αυτή μια πρωτοφανή οικονομική κρίση» προσθέτοντας ότι «η παιδεία και ο πολιτισμός σίγουρα δεν μπορούν από μόνα τους να δώσουν λύση στην κρίση αυτή, μπορούν όμως να βοηθήσουν ώστε οι κοινωνίες να ανακάμψουν το συντομότερο δυνατό από τις επιπτώσεις της».

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «στον πολιτισμό και την παιδεία είναι που επενδύουμε για να μορφωθεί κοινωνικά ο άνθρωπος, για να εξυψωθεί το πνευματικό του επίπεδο, για να εμποτίσουμε τη συνείδηση του με πανανθρώπινες αξίες και ιδανικά, για να τον απαλλάξουμε από τη μοιρολατρία και τη παθητικότητα, για να τον απελευθερώσουμε από τις προλήψεις και τις προκαταλήψεις»

Για την έκδοση «Θεμέλιος και Κληρονομιά», είπε ότι «αποτελεί το χρονικό του συγκροτήματος ‘ΣΥΚΑΛΥ’ και ενδιατρίβει χρόνο με το χρόνο στην 50χρονη πορεία και δραστηριότητα του για αυτό και έχει για το λόγο αυτό, ιδιαίτερη συναισθηματική αξία ενώ παράλληλα καταγράφει και το λαϊκό πολιτισμό σε όλες του τις εκφάνσεις, όπως αυτός αναπτύχθηκε ιδιαίτερα στο γενέθλιο χώρο του συγκροτήματος, τη Λύση».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «η έκδοση περιλαμβάνει στοιχεία που δύσκολα και σπάνια φωτίζονται σε σχέση με την πολιτιστική μας κληρονομιά και για το λόγο αυτό, η έκδοση αποτελεί σημείο αναφοράς στη βιβλιογραφία για το λαϊκό πολιτισμό».

Δήλωσε ότι ο ίδιος έχει γνωρίσει από κοντά τους ανθρώπους του ‘ΣΥΚΑΛΥ’ και έχει συνεργαστεί στενά μαζί τους ως ΓΓ της ΕΔΟΝ και ως ΓΓ της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ για αυτό και είναι σε θέση να γνωρίζει «πολύ καλά, από πρώτο χέρι με πόσο πάθος υπηρετούν τη λαϊκή μας παράδοση και ευρύτερα τον πολιτισμό, με ποιο πραγματικά έρωτα αλλά και σεβασμό αντιμετωπίζουν το λαϊκό πολιτισμό».

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «παράλληλα με την έντονη δημιουργική δραστηριότητα του στην Κύπρο, ο ‘ΣΥΚΑΛΥ’, λειτούργησε και ως ‘πρέσβης πολιτισμού’ παρουσιάζοντας τον κυπριακό λαϊκό πολιτισμό από την Ευρώπη μέχρι και τις ΗΠΑ και τις Αραβικές χώρες».

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «η κορυφαία σημασία του ‘ΣΥΚΑΛΥ όπως και άλλων πολιτιστικών-μορφωτικών συλλόγων και σχημάτων, είναι το γεγονός ότι όλα αυτά τα χρόνια έχουν ανυψώσει το πνευματικό και πολιτιστικό επίπεδο χιλιάδων συμπατριωτών μας, του κυπριακού λαού στο σύνολο του και έχουν συμβάλει στην ανύψωση του πολιτισμού μας ως λαού».

Keywords
Τυχαία Θέματα