Συντονισμένη επίθεση στο κέντρο της Καμπούλ

19:52 15/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Συντονισμένη επίθεση με εκρήξεις και πυροβολισμούς δέχθηκαν πρεσβείες κρατών και το αρχηγείο του ΝΑΤΟ στο κέντρο της αφγανικής πρωτεύουσας Καμπούλ. Τουλάχιστον επτά δυνατές εκρήξεις και πυρά από αυτόματα όπλα ακούστηκαν, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες κοντά στην αμερικανική πρεσβεία που έχει σημάνει συναγερμό και έχει διατάξει το προσωπικό της να καταφύγει σε ασφαλές σημείο.

Καταιγισμό πυρών από φορητό οπλισμό δέχτηκε το πρωί και η περίμετρος του στρατοπέδου της Ελληνικής Δύναμης Αφγανιστάν. Η φρουρά αντιδρώντας

στην επίθεση πυροβόλησε στον αέρα για εκφοβισμό. Κανείς δεν έχει τραυματιστεί, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Καπνός ανέδυε από την πρεσβεία της Γερμανίας. Η ρωσική πρεσβεία και το αφγανικό κοινοβούλιο χτυπήθηκαν από ρουκέτες. Χειροβομβίδα έσκασε σε σπίτι όπου διαμένουν Βρετανοί διπλωμάτες.

Επίθεση με όλμους δέχθηκε τουρκική βάση στα περίχωρα της Καμπούλ, σύμφωνα με το Associated Press.
Εν τω μεταξύ, βομβιστές αυτοκτονίας εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον κυβερνητικών κτιρίων που βρίσκονται κοντά σε μια αμερικανική βάση στην επαρχία Λόγκαρ, νότια της πρωτεύουσας. Αστυνομική πηγή ανέφερε ότι στη συνέχεια ακολούθησε ανταλλαγή πυρών μεταξύ των ανταρτών και των δυνάμεων ασφαλείας.

Όπως ανακοίνωσε η αφγανική αστυνομία επίθεση από καμικάζι δέχθηκε και το αεροδρόμιο του Τζαλαλαμπάντ, μια από τις σημαντικότερες βάσεις του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο υπάρχουν πολλοί τραυματίες.
Την ευθύνη για τις επιθέσεις ανέλαβαν οι Ταλιμπάν, εκπρόσωπος των οποίων ανέφερε ότι τις προετοίμαζαν επί μήνες και πως είναι μόνο η αρχή των εαρινών τους επιχειρήσεων.

Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα, ενώ σύμφωνα με τον επικεφαλής της αστυνομίας της αφγανικής πρωτεύουσας, τουλάχιστον ένας από τους δράστες των επιθέσεων της Καμπούλ σκοτώθηκε.

Στόχος των επιθέσεων ο Καρζάι, λένε οι Ταλιμπάν

Την ίδια ώρα, οι αφγανοί Ταλιμπάν έχουν επιτεθεί εναντίον του υψίστης ασφαλείας συγκροτήματος όπου βρίσκεται το μέγαρο στο οποίο διαμένει ο αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός τους Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ σε δεύτερη ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα.

Μέχρι στιγμής οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή.

Ισχυρές εκρήξεις και πυρά εξακολουθούν να συγκλονίζουν το κέντρο της Καμπούλ καθώς πλησιάζει η νύχτα, καθώς οι συγκρούσεις συνεχίζονται επί σχεδόν πέντε ώρες σε αρκετές περιοχές της χώρας και στη διπλωματική συνοικία της αφγανικής πρωτεύουσας.

Ένας αντιπρόεδρος ήταν στόχος, λένε οι υπηρεσίες πληροφοριών

Σύμφωνα πάντως με τις αφγανικές υπηρεσίες πληροφοριών, ένας από τους δύο αντιπροέδρους της χώρας, ο Μοχάμαντ Κάριμ Χαλίλι, ήταν στόχος των συντονισμένων επιθέσεων στην Καμπούλ.

Δύο βομβιστές αυτοκτονίας και ένας άλλος ένοπλος που συνελήφθησαν δήλωσαν ότι η ομάδα τους είχε διαταγές να επιτεθεί στην κατοικία του Χαλίλι, όπως δήλωσε ο Λουφτουλάχ Μάσαλ εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Εθνικής Ασφάλειας.

Keywords
Τυχαία Θέματα