Συνομιλίες Greentree – Εκτιμήσεις ε/κ πηγών για πρώτη ημέρα

08:06 24/1/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ως συνομιλίες συντήρησης περιέγραψε την πρώτη ημέρα των διαπραγματεύσεων του Greentree ελληνοκυπριακή πηγή, καθώς, όπως ανέφερε, έγινε προσπάθεια να γίνει συζήτηση στα βασικά κεφάλαια, αλλά «τα πράγματα δεν προχωρούν».

Η εκτίμηση της ε/κ πλευράς για τη στάση των Ηνωμένων Εθνών είναι ότι δεν έχουν ακόμη καταλήξει τί θα κάνουν απ’ εδώ και κάτω.

Η διπλωματία του «πήγαινε-έλα» που ακολούθησε μετά την αναχώρηση του Γενικού Γραμματέα από τον χώρο των διαπραγματεύσεων, αφού ολοκληρώθηκε το γεύμα, περιλάμβανε μόνο δύο χωριστές συναντήσεις των εκπροσώπων του Γενικού Γραμματέα με τις δύο αντιπροσωπείες

και ήταν περιορισμένη, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Περιορισμένες χαρακτηρίζονται και οι όποιες ιδέες της μίας πλευράς μεταφέρθηκαν στην άλλη από τους ανθρώπους των Ηνωμένων Εθνών.

Ακόμη και στο θέμα της διακυβέρνησης, κεφάλαιο το οποίο είχαν «κλείσει» ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο πρώην ηγέτης της τ/κ κοινότητας Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, και άνοιξε ο νυν Τ/κ ηγέτης Ντερβίς Ερογλου, δεν υπήρξε κάποια νέα πρόταση της τουρκοκυπριακής πλευράς.

Κλειστά κράτησε ο κ. Ερογλου τα χαρτιά του και στο εδαφικό, όπου κατά καιρούς έχει κάνει δηλώσεις που αποκλείουν επιστροφή της Μόρφου. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιθυμεί επιστροφή εδάφους που θα διασφαλίζει ότι περίπου 100.000 Ελληνοκύπριοι πρόσφυγες θα επιστρέψουν υπό ε/κ διοίκηση.

«Δεν έχει δώσει ακόμη καμία ένδειξη επ’ αυτού», είπε η ίδια πηγή.

Σύμφωνα με ε/κ πηγές, δεν ζητήθηκε από την ε/κ πλευρά να επιδοθεί το 20σέλιδο περίγραμμα.

Στη διάρκεια των χθεσινών συνομιλιών έγινε καταγγελία από την τουρκοκυπριακή πλευρά για διαρροή εκ μέρους της ε/κ πλευράς, που δημοσιεύθηκε σε ε/κ έντυπο, για τις θέσεις της τ/κ πλευράς στο ζήτημα της ιθαγένειας. Ηταν χαρακτηριστικές στο ζήτημα αυτό δύο ερωτήσεις που έγιναν από Τούρκους δημοσιογράφους προς τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ.

Διπλωματική πηγή δήλωσε άγνοια ακόμη και για το δημοσίευμα που ανέφεραν οι Τ/κ και επεσήμανε τις πολλαπλές συνεντεύξεις των τελευταίων ημερών από μέρους του κ. Ερογλου και του εκπροσώπου του, Κουντρέτ Οζερσάι.

Τέλος, σε σχέση με το θέμα της 1ης Ιουλίου και της ανάληψης της Προεδρίας της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία, που θεωρείται από ορισμένους χρονοδιάγραμμα και επιχειρούν να το θέσουν ως τέτοιο και στις συνομιλίες, ε/κ πηγές ανάφεραν ότι η ε/κ πλευρά επιμένει να δηλώνει ότι άλλο ΕΕ και άλλο συνομιλίες, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο, αν χρειαστεί, να συνεχιστούν και μετά την 1ην Ιουλίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα