Σύνεση και νηφαλιότητα συνιστά ο Γ. Στουρνάρας για την υπόθεση της Κύπρου

19:41 20/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Στις εξελίξεις που αφορούν την Κύπρο αναφέρθηκε ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, στην κοινή Συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων και της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, κάνοντας λόγο για κρίσιμες στιγμές για την Κύπρο,

την Ελλάδα και ολόκληρη την ευρωζώνη, που απαιτούν από όλους «σύνεση και νηφαλιότητα».

Ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος και αφορούν κυρίως τον τραπεζικό τομέα λέγοντας ότι το πρόβλημα είναι διαφορετικό από της Ελλάδας και πιο κοντά στο πρόβλημα της Ιρλανδίας, καθώς αυτό «ξεκίνησε από τις τράπεζες και μεταδίδεται στο δημόσιο τομέα, ο οποίος καλείται να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες».

Αναφερόμενος στα οικονομικά στοιχεία, ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ είπε ότι η Κύπρος χρειάζεται 17 δισεκατομμύρια για να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζές της και πρέπει να εξασφαλίσει η ίδια 7 δισ. ευρώ, η εξεύρεση των οποίων ήταν το πρόβλημα που αντιμετώπισε το Eurogroup. Σύμφωνα με τον ίδιο, «στο Eurogroup της περασμένης Παρασκευής και μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις, υπήρξε τελικά συναινετική πρόταση, στην οποία όλοι συμφωνήσαμε, για εύρεση των 5,8 δισ. ευρώ με «δασμό» στις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ 6,75% και σε καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ 9,9%. Η λύση αυτή έγινε δεκτή και από την Κύπρο».

Ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι «στην τελική απόφαση του Eurogroup, η Ελλάδα συνετάχθη με τη συμβιβαστική λύση, που προτάθηκε και έγινε δεκτή από την Κύπρο».

Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα στη συνάντηση αυτή, μίλησε για τους ιστορικούς δεσμούς της με την Κύπρο και είπε ότι παρά τα προβλήματά της, «μπορεί να συμβάλει στην απορρόφηση των κυπριακών καταστημάτων στην Ελλάδα από ελληνικές τράπεζες, με μόνο όρο να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω το ελληνικό δημόσιο χρέος» και ήδη ελληνικές τράπεζες εκδήλωσαν σχετικό ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, η Ελλάδα τάχθηκε ανεπιφύλακτα υπέρ της μέγιστης δυνατής ευελιξίας της Κύπρου και να αφεθεί στην κρίση της Λευκωσίας να επιλέξει αυτή πώς θα βρει τα 7 δισ. Ευρώ, ενώ όπως είπε στο Eurogroup, που συνήλθε με τηλεδιάσκεψη, την προηγούμενη Κυριακή, δόθηκε ευελιξία στην Κύπρο να θέσει το τέλος που αυτή επιθυμεί, και διατυπώθηκε η ευχή να αφήσει αφορολόγητο το ποσό των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ.

Αναφορικά με τα προβλήματα που προκύπτουν σήμερα, μετά την απόρριψη της απόφασης του Eurogroup από την Βουλή των Αντιπροσώπων, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι από όλες τις αναλύσεις προκύπτει ότι το χρέος της Κύπρου δεν είναι βιώσιμο, αν δανεισθεί πάνω από 10 δισ. Ευρώ, λέγοντας ότι τα 7 δισ. ευρώ που λείπουν, πρέπει να είναι μη δανειακοί πόροι, κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο δίνει και το πλαίσιο της λύσης.

Απαντώντας αν υπάρχει άλλη λύση, είπε ότι «αν είχαμε προχωρήσει σε βήματα μεγαλύτερης ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης ιδιαίτερα στον τραπεζικό τομέα, η ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών θα γινόταν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας», ωστόσο αυτός δεν έχει εγκριθεί ακόμα.

Ο Έλληνας Υπουργός χαρακτήρισε όλες οι επιλογές προσπορισμού εσόδων, περιορισμένες λόγω του μικρού μεγέθους της κυπριακής οικονομίας σε σχέση με το τραπεζικό της σύστημα, γεγονός που δεν άφησε άλλη λύση πέραν αυτής του δασμού πάνω στις καταθέσεις, οι οποίες στην Κύπρο είναι περίπου 68 δισ. και το Εθνικό Προϊόν της είναι 18 δισ. Ευρώ.

Ο κ. Στουρνάρας επανέλαβε ότι απέναντι στην κατάσταση που διαμορφώνεται η Ελλάδα είναι θωρακισμένη, με διαβεβαίωση και από την ΕΚΤ και από το Eurogroup. Όπως είπε, «όσα προβλήματα υπάρχουν σχετίζονται με την παρουσία των κυπριακών καταστημάτων στην Ελλάδα και για όσο διάστημα δεν βρίσκεται λύση στην Κύπρο», προσθέτοντας ότι η πλέον βιώσιμη λύση για την οποία υπήρξε συμφωνία της Κύπρου στο Eurogroup είναι να πωληθούν αυτά τα καταστήματα σε ελληνική τράπεζα ή τράπεζες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα με αίσθημα ευθύνης και παρά τις δυσκολίες θα συνεχίσει να βοηθάμε την Κύπρο.

Προς αυτό το σκοπό, όπως είπε πραγματοποιούνται συνεχείς τηλεφωνικές επαφές με Ευρωπαίους αξιωματούχους, ώστε να εξεταστούν επιλογές, που θα διαφυλάξουν τη σταθερότητα τόσο της κυπριακής οικονομίας όσο και της ευρωζώνης. Ωστόσο, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι «η Κύπρος είναι μέρος της ευρωζώνης. Η ευρωζώνη έχει τους δικούς της κανόνες, που πρέπει να τηρούν όλα τα κράτη μέλη», ενώ εξέφρασε την πεποίθηση του ότι «η εμβάθυνση της ΟΝΕ περνάει από την πολύ σημαντική προϋπόθεση να εξασφαλιστεί η απαραίτητη ισορροπία στον πλεονασματικό Βορρά και στον ελλειμματικό Νότο, αφού η Ευρώπη έχει θεσπίσει πρώτα ένα πλαίσιο αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών».

Τέλος, όσον αφορά το ενδεχόμενο ενός σχεδίου Β’, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι με βάση τη στατιστική η ΕΕ ανταποκρίθηκε πάντοτε με επιτυχία, σε αυτό, αποδεικνύοντας ότι δεν υπάρχουν αδιέξοδα και ότι πάντοτε βρίσκονταν λύσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα