Συνεχίζουν οι διαδηλώσεις για παραίτηση του Ρουμάνου προέδρου

09:31 17/1/2012 - Πηγή: OnlyCY

Εκατοντάδες Ρουμάνοι διαδήλωσαν ειρηνικά την Δευτέρα στο Βουκουρέστι ζητώντας την παραίτηση του προέδρου της χώρας, Τραϊάν Μπασέσκου, μετά από τις ταραχές που σημειώθηκαν το σαββατοκύριακο στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Παρόμοιες διαδηλώσεις οργανώθηκαν ταυτόχρονα σε άλλες δέκα πόλεις σε όλη τη χώρα.Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, περίπου 700 άτομα είχαν συγκεντρωθεί στην Πλατεία του Πανεπιστημίου στο Βουκουρέστι. Ορισμένοι από τους διαδηλωτές
κρατούσαν σημαίες, άλλοι μετέφεραν ένα φέρετρο και ένα σταυρό με την επιγραφή “Μπασέσκου=Τσαουσέσκου”.“Ήρθα για να ξαναβρώ την αξιοπρέπειά μου και ώστε τα παιδιά μου να μην ταπεινωθούν όπως εγώ από την εξουσία”, είπε ένας δικηγόρος, ο Νικολάε Λουπάσκου που μετείχε στη συγκέντρωση.Περίπου δέκα νέοι προσήχθησαν σε αστυνομικά τμήματα με την κατηγορία ότι είχαν στην κατοχή τους κροτίδες ή καπνογόνα. Το βράδυ της Κυριακης ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών που εκτόξευαν πέτρες και καπνογόνα. Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων και συνέλαβαν 280 άτομα.Σχεδόν 60 άτομα τραυματίστηκαν.Ο πρωθυπουργός Εμίλ Μποτς καταδίκασε σήμερα τα επεισόδια και ζήτησε να γίνει διάλογος για να μειωθούν οι κοινωνικές εντάσεις. Υπογραμμίζοντας ότι η βία είναι “απαράδεκτη”, προειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος αποσταθεροποίησης της χώρας, μετά από τρία χρόνια σκληρής λιτότητας που έχει ως στόχο την εξυγίανση του οικονομικού τομέα.
Keywords
Τυχαία Θέματα