Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου 17/1/2012

08:01 17/1/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου για το Κυπριακό, η πρόσκληση του ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων για συνάντηση μαζί του στο Greentree των ΗΠΑ, η έκκληση του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού (ΚΟΤ) στη Βουλή για περισσότερα χρήματα και προβολή της Κύπρου στο εξωτερικό, η υπερχείλιση υδατικών φραγμάτων λόγω των τελευταίων

βροχοπτώσεων, η επίσκεψη Νετανιάχου στην Κύπρο και ο αντίκτυπος της τελευταίας υποβάθμισης της κυπριακής οικονομίας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης είναι τα κύρια θέματα στα σημερινά πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων.

Η ”Αλήθεια”, στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ”Με 4 δεσμεύσεις στο Greentree”, γράφει ότι το Εθνικό Συμβούλιο, κατά πλειοψηφία, αποφάσισε χθες το πλαίσιο στο οποίο θα πρέπει να κινηθεί ο Πρόεδρος Χριστόφιας κατά την επικείμενη συνάντηση των ηγετών των δύο Κοινοτήτων της Κύπρου με τον κ. Μπαν στο Greentree των ΗΠΑ, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποσχέθηκε να δώσει στα κόμματα το περίγραμμα λύσης του Κυπριακού και να συγκαλέσει πολυήμερη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου. Αλλού γράφει ότι επίσημη επίσκεψη θα πραγματοποιήσει ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ στα μέσα Φεβρουαρίου κατόπιν αιτήματος της ισραηλινής κυβέρνησης.

Η ”Σημερινή”, με τον τίτλο ”Δέσμευσαν τον Πρόεδρο με 3 ‘όχι’ ”, γράφει στο κύριό της θέμα ότι τα κόμματα, πλην ΕΥΡΩΚΟ, έδωσαν το ελάχιστο πλαίσιο στήριξης κατά τη χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, προκειμένου να μην πάει ”ξυπόλυτος στα αγκάθια” στη νέα συνάντηση των ηγετών των δύο Κοινοτήτων της Κύπρου με τον κ. Μπαν στο Greentree των ΗΠΑ, ζητώντας του να μην αποδεχθεί επιδιαιτησία και χρονοδιαγράμματα, ούτε σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό, εάν δεν υπάρξει πρώτα συμφωνία επί των ουσιωδών ζητημάτων της εσωτερικής πτυχής της λύσης. Σε άλλο θέμα γράφει πως, με τις τελευταίες βροχές, υπερχειλίζουν το ένα μετά το άλλο τα υδατικά φράγματα στις ελεύθερες περιοχές της Δημοκρατίας.

Ο ”Φιλελεύθερος” γράφει, στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ”Στη μέγκενη η Λευκωσία”, ότι φοβάται συγκαλυμμένη επιδιαιτησία ο Πρόεδρος Χριστόφιας κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που θα πραγματοποιηθεί στο Greentree των ΗΠΑ, στις 22 μέχρι τις 24 Ιανουαρίου και ενημέρωσε χθες το Εθνικό Συμβούλιο ότι υπάρχει ο φόβος να επιχειρήσουν τα Ηνωμένα Εθνη να καταθέσουν ένα έγγραφο, το οποίο θα προκύπτει από τις κωδικοποιημένες θέσεις που έχουν καταθέσει οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών στις απευθείας συνομιλίες. Αλλη είδηση είναι ότι το Υπουργείο Οικονομικών και η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου στρέφουν πλέον την προσοχή τους στους υπόλοιπους οίκους αξιολόγησης για να προλάβουν περαιτέρω υποβάθμιση της κυπριακής οικονομίας.

Η ”Χαραυγή”, στο κύριό της θέμα με τον τίτλο ”Στήριξη στις θέσεις μας”, γράφει πως η πλειοψηφία των κομμάτων, στη χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, έδωσε στήριξη στις πάγιες θέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και της ελληνοκυπριακής πλευράς για μη αποδοχή χρονοδιαγραμμάτων, επιδιαιτησίας ή διεθνούς διάσκεψης για την επίλυση του Κυπριακ

Keywords
Τυχαία Θέματα