Συνεχίζεται η αύξηση αυστηρών κριτηρίων για δάνεια από τράπεζες, λέει η ΕΚΤ

20:16 24/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Οι πιστωτικές συνθήκες στην ευρωζώνη εξακολουθούν να γίνονται πιο αυστηρές, αλλά πιθανόν να υπάρξει επιβράδυνση της αύξησης αυστηρών κριτηρίων στους επόμενους μήνες, δείχνει κύρια έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), την Τετάρτη.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η ΕΚΤ αναφέρει ότι η αναλογία των τραπεζών που αναμένεται να προχωρήσουν σε

πιο αυστηρά κριτήρια για την παραχώρηση δανείων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά παραμένει αμετάβλητη το δεύτερο τρίμηνο του χρόνου σε σχέση με το πρώτο.

Ωστόσο, η αναλογία αυτή αναμένεται να υποχωρήσει το τρίτο τρίμηνο, αναφέρει η ΕΚΤ.

Τα στοιχεία συμπεριλαμβάνονται στην τελευταία Έρευνα Δανειοδοτήσεων Τραπεζών, για την προετοιμασία της οποίας ρωτήθηκε δείγμα 132 τραπεζών στην ευρωζώνη.

Το καθαρό ποσοστό τραπεζών που αναφέρουν ότι θα προχωρήσουν σε πιο αυστηρά δανειοδοτικά κριτήρια καταγράφηκε στο 7,0%, παραμένοντας αμετάβλητο από το ποσοστό για τους πρώτους τρεις μήνες του χρόνου.

Όμως, «βλέποντας μελλοντικά στο τρίτο τρίμηνο του 2013, οι τράπεζες της ευρωζώνης αναμένουν μια πτώση του ρυθμού επιβολής αυστηρών κριτηρίων για δάνεια στο 1,0%», αναφέρει η έκθεση.

Την ίδια στιγμή, η έρευνα βρίσκει ότι η πρόσβαση που έχουν στις τράπεζες για χρηματοδότηση οι λιανικοί και χονδρικοί πωλητές συνέχισε να βελτιώνεται στο 2ο τρίμηνο του 2013, καθώς υποχώρησε η χρεωστική κρίση της ευρωζώνης.

Αλλά, «στο τρίτο τρίμηνο του 2013, οι τράπεζες της ευρωζώνης αναμένουν μια ελαφρά επιδείνωση στις συνθήκες χρηματοδότησης για την πλειοψηφία των τομέων στην αγορά, εκτός από την περίπτωση της χρηματοδότησης επιχειρήσεων λιανικής πώλησης», προειδοποιεί.

Όσον αφορά στη ζήτηση, «οι εξελίξεις το 2ο τρίμηνο του 2013 ήταν ανάμεικτες», βρίσκει η ΕΚΤ. Από τη μια πλευρά, λιγότερες τράπεζες της ευρωζώνης αναφέρουν ότι υπήρξε μείωση της ζήτησης για δάνεια. Από την άλλη, αυτό το καθαρό ποσοστό παρέμεινε κάτω από τον ιστορικό μέσο όρο.

Εν μέσω μιας ευρείας γκάμας έκτακτων μέτρων κατά της κρίσης, η ΕΚΤ έχει τροφοδοτήσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα με ένα άνευ προηγουμένου όγκο ρευστότητας για να αποτραπεί ο κίνδυνος της κατάρρευσης του.

Αλλά οι τράπεζες άργησαν να δανείσουν αυτά τα χρήματα σε επιχειρήσεις, κυρίως στις χώρες που έχουν υποστεί πιο πολύ την κρίση.

Προσβλέποντας στο 3ο τρίμηνο του 2013, οι τράπεζες «αναμένουν μια καθαρή υποχώρηση της ζήτησης για δάνεια σε όλες τις κατηγορίες δανείων να συνεχιστεί», αναφέρει η ΕΚΤ.

Keywords
Τυχαία Θέματα