Συνάντηση του Προέδρου Βουλής με τον Έλληνα ΥΠΕΞ

11:57 2/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Τη βεβαιότητα ότι η κυπριακή Προεδρία της ΕΕ θα αποδειχθεί ιδιαίτερα επιτυχής εξέφρασε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, εκφράζοντας παράλληλα την αυτονόητη πλήρη στήριξη της Ελλάδας.

Σε κοινές δηλώσεις που παραχώρησε με τον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου μετά από συνάντηση που είχαν στη Βουλή,

ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, λέγοντας ότι «οφείλουμε να μην παρασυρθούμε από την όξυνση που επιδιώκει η τουρκική πλευρά για να μπορέσει να επιβάλει νέα τετελεσμένα και να μπορέσει να επιβάλει τη δική της στρατηγική στο Κυπριακό, ακριβώς επειδή δεν έχει ουσιαστικά αξιόπιστα και πειστικά επιχειρήματα».

Παράλληλα, αναφερόμενος στα τεκταινόμενα στην Ελλάδα είπε ότι η νέα Κυβέρνηση είναι «μακροπρόθεσμη» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα θα ξεπεραστούν και νωρίτερα απ` ό, τι περιμένουν πολλοί.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την ελπίδα ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι της Κύπρου θα δώσουν ακόμα πιο έντονα τα μηνύματα προς την Τουρκία ότι αν θέλει να έχει ευρωπαϊκό μέλλον θα πρέπει να συμμορφωθεί στους κανόνες και στις αρχές της ΕΕ.

«Οι Ελληνες είναι για τα δύσκολα», συμφώνησαν οι δύο άντρες, σημειώνοντας ότι Ελλάδα και Κύπρος θα προχωρήσουν μαζί.

Ο Πρόεδρος της Βουλής καλωσόρισε τον Ελληνα Υπουργό Εξωτερικών λέγοντας ότι «είναι ως γνωστόν θερμός φίλος της Κύπρου, θερμός συμπαραστάτης του αγώνα του κυπριακού λαού για τον τερματισμό της κατοχής, για την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών του λαού μας».

«Η επίσκεψη του κ. Υπουργού πραγματοποιείται σε μια ενδιαφέρουσα συγκυρία αφού η Κυπριακή Δημοκρατία από χθες έχει αναλάβει την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ», πρόσθεσε.

Ο κ. Ομήρου επεσήμανε ότι πρόκειται για «για σημαντική στιγμή για την Κυπριακή Δημοκρατία για να αναδειχθεί ένα ισότιμο και συνάμα υπεύθυνο κράτος μέλος της ΕΕ, να διαχειριστεί τα κρίσιμα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή την περίοδο η ΕΕ, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την οικονομία για να υιοθετηθούν πολιτικές που θα οδηγήσουν σε μια καλύτερη Ευρώπη».

Να αποδειχθεί, είπε, «ότι η Ευρώπη δεν είναι το πρόβλημα αλλά η λύση των προβλημάτων».

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την «ευγνωμοσύνη μας για την συμπαράσταση της ελληνικής Κυβέρνησης, του ελληνικού λαού, των ελληνικών πολιτικών δυνάμεων στο συνεχιζόμενο αγώνα για την επίτευξη μιας δημοκρατικής, δίκαιης, βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος».

«Είναι γνωστή η κορύφωση της τουρκικής κακοπιστίας, αδιαλλαξίας και στρεψοδικίας που οδήγησε ουσιαστικά τις συνομιλίες σε τέλμα και αδιέξοδο», είπε, προσθέτοντας ότι «εμείς όμως δεν θα σταματήσουμε, προσπαθούμε για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν στη λύση». Ομως, συμπλήρωσε, «δίνουμε και το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να γονατίσουμε μπροστά στην αδιαλλαξία και στις δυσκολίες».

Συνέχισε εκφράζοντας την ελπίδα ότι «οι Ευρωπαίοι εταίροι μας θα δώσουν ακόμα πιο έντονα τα μηνύματα προς την Τουρκία ότι αν θέ

Keywords
Τυχαία Θέματα