Συνάντηση πολιτικών αρχηγών στο Μαξίμου

17:02 18/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

«Πολύ καλή και πολύ χρήσιμη» χαρακτήρισε την τρίωρη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου ο Υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος εξερχόμενος μίλησε για «συμφωνία σε όλα».

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, αρνήθηκε να προβεί σε συγκεκριμένες δηλώσεις ως προς το ενδεχόμενο περικοπών προκειμένου να εξοικονομηθούν τα 11,5 δισεκατομμύρια ευρώ τη διετία 2013 – 2914 όπως προβλέπεται από το Μνημόνιο.

Ο κ. Στουρνάρας αρκέστηκε να τονίσει ότι υπάρχει ακόμη «πολύς δρόμος μπροστά μας».

Σε ανάλογο μήκος κύματος και η σύντομη δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου ο οποίος τόνισε ότι: ««Η κυβέρνηση κινείται σταθερά εντός του πλαισίου που χάραξαν εξ αρχής ο Πρωθυπουργός και οι δυο πολιτικοί αρχηγοί. Η προγραμματισμένη συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα.

Μέριμνα της κυβέρνησης είναι με τις πολιτικές της να δρομολογήσει την ανάπτυξη, να διευρύνει την απασχόληση, να ενισχύσει την κοινωνική συνοχή. Παράλληλη επιδίωξη μας είναι η βελτίωση και η ενδυνάμωση της διεθνούς θέσης της χώρας.» Ούτε ο κ. Κεδίκογλου απάντησε σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις σχετικά με το αν θα υπάρξουν περικοπές ή όχι και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο πραγματοποίησης νέας συνάντησης των πολιτικών αρχηγών την επόμενη εβδομάδα πριν την άφιξη της τρόικας, η οποία δεν έχει προσδιοριστεί, όπως είπε, ακόμη χρονικά.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά το τέλος της συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου δήλωσε ότι και τα τρία κόμματα επιβεβαίωσαν ότι θα κινηθούν αποφασιστικά, «σε συμφωνία πάντα με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, με στόχο την αναθεώρηση του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας». Aφετηρία της αναθεώρησης, συνέχισε, είναι η αναγκαία παράταση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής για να καταστεί εφικτή η δημοσιονομική προσαρμογή.

Ανέφερε ακόσμ ότι συμφωνήθηκε ότι είναι ευθύνη της ελληνικής πλευράς να καταρτίσει μόνη της την πρότασή της «για το επικαιροποιημένο νέο Mεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής. Γιατί μόνο σε αναφορά προς το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα μπορεί να κλείσει ομαλά ο προϋπολογισμός του 2012 και να καταρτιστεί ο προϋπολογισμός του 2013, το προσχέδιο του οποίου πρέπει να παρουσιαστεί στη Βουλή την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου.»

Υπογράμμισε ότι στην κατεύθυνση αυτή είναι απαραίτητο η ελληνική πλευρά να επιδείξει αξιοπιστία, προωθώντας τάχιστα τις διαρθρωτικές αλλαγές στις οποίες περιλαμβάνονται και οι ιδιωτικοποιήσεις όπως παρουσιάστηκαν στις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης. Ταυτόχρονα, σημείωσε είναι κομβικό να αλλάξει η κατάσταση στην αγορά, να επιτευχθεί ρευστότητα και εμπιστοσύνη.

Διευκρίνισε ότι στη συζήτηση που έγινε για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2012 καταλήχθηκε ότι δεν θα υπάρχουν πρόσθετα μέτρα και ότι θα εφαρμοστούν όσα έχουν ήδη αποφασιστεί με το μέγιστο βαθμό κοινωνικής ευαισθησίας. Συμπλήρωσε επίσης ότι θα βρεθεί λύση για τα ειδικά μισθολόγια με την υιοθέτηση ισοδύναμων μέτρων.

Ο κ. Βενιζέλος έκανε ειδική αναφορά στην

Keywords
Τυχαία Θέματα