Οι εκτιμήσεις των Standard and Poor’s, ενδεικτικές για τις προθέσεις της Τρόικας δηλώνουν οι Οικολόγοι

16:26 18/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η ΓΓ των Οικολόγων Ιωάννα Παναγιώτου επέρριψε μεγάλες οι ευθύνες στην Κυβέρνηση και τις τράπεζες για την κατάσταση στην οικονομία διευκρινίζοντας πως με αυτή τη θέση δεν σημαίνει «κατ’ ανάγκην ότι υιοθετούμε τις εκτιμήσεις του οίκου Standard and Poor’s, που μιλούν για ανάγκες 15 δισεκατομμυρίων ευρώ για το πακέτο στήριξης της Κύπρου».

Σε δηλώσει μετά τη συνάντηση της ηγεσίας των Οικολόγων με τον υποψήφιο

Πρόεδρο Γιώργο Λιλλήκα, η κ. Παναγιώτου είπε ότι οι εκτιμήσεις αυτές αποτελούν μία ένδειξη των προθέσεων της Τρόικα.

«Ο οίκος εκτιμά τις συνολικές χρηματοδοτικές ανάγκες της Κύπρου την επόμενη τριετία περίπου στα 11 δισεκατομμύρια ευρώ», συνέχισε η κ. Παναγιώτου και προσθέτοντας ότι περίπου το μισό αυτού του αστρονομικού ποσού (60% του ΑΕΠ) οφείλεται στις ανακεφαλοποιήσεις των τραπεζών και το υπόλοιπο στα δημοσιονομικά ελλείμματα και στην ικανοποίηση του δημόσιου χρέους, διατύπωσε τη θέση ότι «ίσως να απαιτούνται άλλα 4 δισεκατομμύρια για ασφάλεια έναντι πιθανόν αρνητικών εξελίξεων στην ελληνική οικονομία».

Λέγοντας επίσης ότι η παράθεση αυτών των αριθμών καταρρίπτει το μύθο που καλλιεργεί η Κυβέρνηση ότι η στήριξη της κυπριακής οικονομίας είναι αποτέλεσμα μόνο της έκθεσης των τραπεζών στην ελληνική οικονομία, συμπλήρωσε πως οι ευθύνες της Κυβέρνησης είναι τεράστιες και για την έκθεση των τραπεζών χωρίς να μειώνονται οι ευθύνες των ιδίων των διοικήσεων των τραπεζών και της Κεντρικής Τράπεζας.

Νωρίτερα το μέλος του Κινήματος Νίκος Παυλίδης αναφερόμενος στην υπόθεση των αξιογράφων, είπε ότι «οφείλουμε να κοιτάξουμε τους επηρεαζόμενους καταθέτες κατάματα, και χωρίς περιστροφές, με εντιμότητα και ειλικρίνεια, να τους πούμε ότι «λόγω των ανεπαρκών, επιμηθαϊκών, και μη αποφασιστικών μέτρων της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, ο σφιχτός εναγκαλισμός της Τρόικας, στον κλοιό της οποίας η Κύπρος έχει περιέλθει, περιορίζει δραστικά, τα μέτρα ανακούφισης των επηρεαζόμενων καταθετών».

Ανέφερε επίσης ότι «μέσα στα πλαίσια που αναγκαστικά τίθενται από τους δανειστές μας, και τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάθε προσπάθεια πρέπει να καταβληθεί για την ανακούφιση ιδιαίτερα των μικροεπενδυτών, που βρίσκονται στη δίνη μίας ακόμα κρίσης».

Keywords
Τυχαία Θέματα