Συνάντηση για εκεχειρία

20:40 19/11/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν θα συναντηθεί αυτή την εβδομάδα με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς για να τους πιέσει να εφαρμόσουν μια εκεχειρία στη Γάζα, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπός του.

"Ο γενικός γραμματέας ελπίζει να προσφέρει τη διπλωματική του βοήθεια στις αξιοσημείωτες και πολύ σημαντικές προσπάθειες" που γίνονται για την εφαρμογή μιας εκεχειρίας, δήλωσε ο Μάρτιν Νεσίρκι.

Λίγο νωρίτερα ο Μπαν είχε φτάσει στο Κάιρο για να εκφράσει την υποστήριξή

του στις προσπάθειες που καταβάλει η Αίγυπτος για την επίτευξη εκεχειρίας μεταξύ του Ισραήλ και του παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς.

Ο γ.γ. του ΟΗΕ, που επισκέπτεται το Κάιρο στο πλαίσιο της περιοδείας του στην περιοχή, αναμένεται να συναντηθεί σήμερα το βράδυ με τον αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών Μοχάμεντ Κάμελ Αμρ και αύριο Τρίτη με τον αιγύπτιο πρωθυπουργό Μοχάμεντ Μόρσι και τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Νάμπιλ αλ Αράμπι προτού αναχωρήσει για το Ισραήλ.

 «Άμεσος τερματισμός της βίας»

 Το άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών στο Ισραήλ και στη Λωρίδα της Γάζας ζήτησαν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επισημαίνοντας ότι η κατάπαυση του πυρός θα ήταν "προς το συμφέρον όλων".

Οι υπουργοί, στο συμβούλιό τους στις Βρυξέλλες, τόνισαν ότι "στηρίζουν τις μεσολαβητικές προσπάθειες της Αιγύπτου" και άλλων χωρών και οργανισμών και ταυτόχρονα χαιρέτισαν την αποστολή που ανέλαβε στην περιοχή ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν.

"Ο άμεσος τερματισμός των εχθροπραξιών είναι προς το συμφέρον όλων, ιδίως αν λάβουμε υπόψη την αστάθεια στην περιοχή", σημειώνεται στην ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά τη λήξη της συνεδρίασής τους.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί "καταδικάζουν έντονα τις επιθέσεις με ρουκέτες από τη Γάζα στο Ισραήλ, τις οποίες η Χαμάς και οι άλλες οργανώσεις πρέπει να σταματήσουν αμέσως", συνεχίζει το κείμενο. "Δεν είναι δυνατόν να θεωρηθεί δικαιολογημένη η σκόπιμη στόχευση αθώων πολιτών. Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να προστατεύσει τον πληθυσμό του από επιθέσεις τέτοιου είδους· προς τούτο, η απάντησή του πρέπει να είναι ανάλογη", καταλήγει η ανακοίνωση.

Από τους ισραηλινούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 100 Παλαιστίνιοι τις τελευταίες έξι ημέρες. Από την πλευρά του Ισραήλ σκοτώθηκαν τρία άτομα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε αναμένεται να αναχωρήσει απόψε για το Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του. Την περιοχή επισκέφθηκε την Κυριακή και ο Γάλλος ομόλογός του Λοράν Φαμπιούς.

Συνεχίζεται το λουτρό αίματος

Ένας Παλαιστίνιος τοπικός διοικητής της οργάνωσης Ισλαμικός Τζιχάντ, σκοτώθηκε όταν η ισραηλινή αεροπορία βομβάρδισε, για δεύτερη φορά σε ένα 24ωρο, πολυώροφο κτήριο στην πόλη της Γάζας, το οποίο στεγάζει το τηλεοπτικό κανάλι της Χαμάς, αλλά και τα συνεργεία των δικτύων Αλ Αραμπίγια και Sky News. Επιπλέον, άλλοι δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν

Keywords
Τυχαία Θέματα