Χρειάζονται ηγεσίες που δεν δειλιάζουν να παίρνουν αποφάσεις, λέει ο Ν. Αναστασιάδης

20:40 19/11/2012 - Πηγή: OnlyCY

Χρειάζονται ηγεσίες που να είναι ειλικρινείς με το λαό και να μην δειλιάζουν να παίρνουν αποφάσεις, δήλωσε σήμερα ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο LSE, στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, λέγοντας ότι πρέπει να αναζητήσουμε νέες μεθόδους και πρωτοβουλίες μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Παράλληλα,

σε αναφορά του στις προοπτικές του φυσικού αερίου, είπε ότι είναι ένα πολύ σημαντικό κίνητρο για τους Τουρκοκύπριους  για να εργαστούν για λύση, προσθέτοντας ότι και η Τουρκία θα έχει όφελος από μια τέτοια εξέλιξη, όπως και ολόκληρη η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Αναπτύσσοντας το θέμα  «Μεταρρύθμιση και Ηγεσία σε εποχές κρίσης» ο υποψήφιος Πρόεδρος έκανε εκτενή αναφορά στο πώς η παγκόσμια οικονομική κρίση δημιούργησε νέες προκλήσεις για το μέλλον της ΕΕ, προσθέτοντας πως απαιτούνται άμεσες και τολμηρές αποφάσεις, μακριά από εθνικές ατζέντες.

Η μη ανάληψη ευθυνών και η καταφυγή στο λαϊκισμό, είπε ο κ. Αναστασιάδης, δεν οδηγούν σε έξοδο από την κρίση, αλλά σε διαιώνιση της κρίσης. Γι’ αυτό, πρόσθεσε, «και χρειάζονται ηγεσίες που να είναι ειλικρινείς με το λαό και να μη δειλιάζουν να παίρνουν αποφάσεις. Χρειάζονται στρατηγική και σχέδιο που να πείθουν και να κινητοποιούν το λαό σε μια πορεία γρήγορης εξόδου από την κρίση και δημιουργίας συνθηκών ανάπτυξης, απασχόλησης και ευημερίας».

Την ίδια ώρα, όπως ανέφερε ο υποψήφιος Πρόεδρος, «χρειαζόμαστε μια «Νέα Συμφωνία» για την Ευρώπη, που θα αποκαθιστά την αλληλεγγύη μεταξύ των λαών της αλλά και θα προωθεί τη θεσμική μεταρρύθμιση της ΕΕ προς την κατεύθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».

Όπως αναφέρεται, μιλώντας για το Κυπριακό ο κ. Αναστασιάδης είπε πως θα πρέπει να αναζητήσουμε νέες μεθόδους και πρωτοβουλίες μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο.  Να θέσουμε, πρόσθεσε, στο επίκεντρο το ευρωπαϊκό κεκτημένο και όχι το κεκτημένο της σύγκρουσης. Είμαστε έτοιμοι, πρόσθεσε, για ένα εποικοδομητικό διάλογο με τους συμπατριώτες μας Τουρκοκυπρίους. Ανέφερε, ωστόσο, πως για να έχει αποτέλεσμα η όποια νέα προσπάθεια, θα πρέπει πρώτα η Τουρκία να επιστρέψει πίσω στην Κύπρο, το κλειδί της λύσης. Μόνο έτσι, η οποιαδήποτε διαδικασία μπορεί πραγματικά να είναι κυπριακής ιδιοκτησίας, είπε.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο κ. Αναστασιάδης συνέχισε λέγοντας πως αν το νέο δόγμα εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας για «μηδενικά προβλήματα» με τους γείτονες είναι κάτι περισσότερο από σύνθημα, τότε θα πρέπει η Τουρκία να προχωρήσει στον τερματισμό του μεγαλύτερου ιστορικού και πολιτικού αναχρονισμού που υπάρχει σήμερα στην Ευρώπη.

«Το Κυπριακό είναι σήμερα ίσως το πιο εύκολο από όλα τα προβλήματα που η Τουρκία έχει να αντιμετωπίσει στη γειτονιά της», είπε, προσθέτοντας ότι «αν η Τουρκία δεν μεταβάλει την μέχρι σήμερα αδιάλλακτη στάση, κινδυνεύει να μείνει με ‘μηδενικούς  γείτονες’».

Σε ειδική αναφορά που έκανε για τις ευκαιρίες που δημιουργούνται μετά την εξεύρεση υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κ

Keywords
Τυχαία Θέματα