Συμμετοχή στους Ολυμπιακούς με καθεστώς Ταϊβάν ζητούν οι Τ/κ από τον ΓΓ του ΟΗΕ

15:56 10/8/2012 - Πηγή: OnlyCY
Επιστολή που απευθύνεται στον ΓΓ του ΟΗΕ έδωσαν σε εκπρόσωπο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ,  η «ένωση απόδημων Τ/κ» (ATCA)  και η «εθνική ολυμπιακή επιτροπή» (MOK)  που πραγματοποίησαν σήμερα εκδήλωση διαμαρτυρίας για τη μη συμμετοχή Τ/κ στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στην εκδήλωση συμμετείχε και ο Jordan
Duckett, ένας από τους επτά που άναψαν την ολυμπιακή δάδα στο Λονδίνο.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, η εκδήλωση άρχισε με συγκέντρωση στο τ/κ οδόφραγμα της οδού Λήδρας και στη συνέχεια πορεύθηκαν μέχρι το Λήδρα Πάλλας κρατώντας πανό όπου αναγραφόταν «Οι αθλητές της ‘βόρειας Κύπρου’ αξίζουν αναγνώρισης», όπου επέδωσαν την επιστολή προς τον Μπαν Γκι μουν σε εκπρόσωπο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Την εκδήλωση, αναφέρεται, στήριξε και το «σωματείο βρετανικής κοινότητας» στα κατεχόμενα.

Στο τέλος της πορείας των διαμαρτυρομένων ο «εκπρόσωπος» της ATCA στο ψευδοκράτος, Κερέμ Χασάν ανέφερε ότι είναι ανθρώπινο δικαίωμα η συμμετοχή των Τ/κ αθλητών και νέων σε Ολυμπιάδες και διεθνή πρωταθλήματα, προσθέτοντας ότι παρά τις προσπάθειες για συμμετοχή των Τ/κ αθλητών στους Ολυμπιακούς η απάντηση ήταν όχι και πως πήραν μια επιστολή ότι μπορούν να συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς υπό την Κυπριακή Δημοκρατία. Οι Ε/κ, συνέχισε, δεν εκπροσωπούν τους Τ/κ οι οποίοι θέλουν να συμμετέχουν στις Ολυμπιάδες ως Τ/κ.

Στην επιστολή προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, πρόσθεσε ο κ. Χασάν, αναφέρουν ότι τα τελευταία θύματα των «εμπάργκο» είναι οι νέοι που δεν μπορούν να συμμετάσχουν σε Ολυμπιακούς Αγώνες και στέλνουν το μήνυμα ότι ο αθλητισμός και η πολιτική πρέπει να διαχωριστούν. Στην επιστολή, συνέχισε, αναφέρουν επίσης ότι τα αθλητικά «εμπάργκο» ενάντια στους νέους είναι ενάντια στο ολυμπιακό πνεύμα.

Από την πλευρά του ο «πρόεδρος» της «εθνικής ολυμπιακής επιτροπής», Εϊούπ Ζαφέρ Γκιοκμπιλέν είπε ότι στόχος τους είναι να συμμετάσχουν οι Τ/κ αθλητές υπό τη δική τους ‘σημαία’ στους Ολυμπιακούς.

Σημειώνεται ότι ο Jordan Duckett συμμετείχε στην εκδήλωση κρατώντας την ολυμπιακή δάδα. Σε δικές του δηλώσεις ανέφερε ότι ο αθλητισμός θα έπρεπε να φέρει όλους κοντά. Όταν επιστρέψει στη Βρετανία, είπε, θα συνεχίσει να στηρίζει τον αγώνα των Τ/κ αθλητών, προσθέτοντας ότι ο αθλητισμός δεν θα έπρεπε να έχει σχέση με την πολιτική. «Θα ήταν πολύ καλό να δούμε μια μέρα» το ψευδοκράτος «να διαγωνίζεται στους Ολυμπιακούς».

Στην επιστολή προς τον κ. Μπαν ζητείται όπως οι Τ/κ αθλητές μην αναγκαστούν να συμμετάσχουν σε διεθνή αθλητικά γεγονότα υπό την αιγίδα οποιασδήποτε κυβέρνησης ή οργανισμού που δεν τους εκπροσωπεί. «Αυτό περιλαμβάνει και την ‘Κυπριακή Δημοκρατία’ που ελέγχεται μονόπλευρα από τους Ε/κ από το 1963. Όπως και στους αθλητές από την κινεζική Ταϊβάν (γνωστή αλλιώς ως Δημοκρατία της Κίνας ή Ταϊβάν) και άλλους, ζητούμε όπως στους αθλητές από τη ‘βόρεια Κύπρο’ επιτραπεί να συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς και σε όλες τις άλλες διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις με τη δική τους ταυτότητα, ως Τ/κ», υποστήριξε.

Απαγορεύοντας στους Τ/κ να απολαμβάνουν τα ίδια θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες, στις

Keywords
Τυχαία Θέματα