Συμφωνία Φέρχοφσταντ-Ρεν για τις υποψηφιότητες σε κοινοτικά αξιώματα

18:33 20/1/2014 - Πηγή: OnlyCY

Ο Πρόεδρος των Ευρωπαίων Φιλελευθέρων και Δημοκρατών, Γκράχαμ Γουάτσον, ανακοίνωσε σήμερα την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των δύο τενόρων του κόμματος, του Προέδρου της πολιτικής ομάδας στην Ευρωβουλής Γκι Φέρχοφσαντ και του Αντιπροέδρου της Κομισιόν, Όλι Ρεν, σχετικά με τα αξιώματα που θα διεκδικήσουν, στο πλαίσιο των ορισμών ανώτατων κοινοτικών αξιωματούχων τους επόμενους μήνες.

Οι δύο υποψήφιοι διεκδικούσαν τη θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ωστόσο σήμερα συμφώνησαν ο μεν Γκι

Φέρχοφσαντ να είναι ο μοναδικός υποψήφιος των Φιλελευθέρων για το αξίωμα αυτό, ο δε Όλι Ρεν θα είναι διαθέσιμος να αναλάβει όποιο άλλο ευρωπαϊκό πόστο στον τομέα της οικονομίας και της εξωτερικής πολιτικής του προταθεί.

Ο κ. Γουάτσον χαιρέτησε τη συμφωνία μεταξύ των δύο πολιτικών, υπογραμμίζοντας ότι το κόμμα των Φιλελευθέρων έχει τώρα δύο ισχυρότατες υποψηφιότητες για κορυφαίες θέσεις στην ΕΕ, ενώ και οι δύο θα δώσουν, όπως είπε, από κοινού τον προεκλογικό αγώνα του κόμματος στις Ευρωεκλογές.

Υπενθυμίζεται ότι μέσα στο έτος ολοκληρώνεται η θητεία, μεταξύ άλλων, των Προέδρων της Κομισιόν, Ζοζε Μανουέλ Μπαρόζο, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπει και της Ύπατης Εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική, Ασφάλεια και Αμυνα, Κάθριν Άστον.

Για τη θέση του Προέδρου της Κομισιόν, η Συνθήκη της Λισαβόνας προβλέπει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα επιλέξουν το πρόσωπο λαμβάνοντας υπόψη το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, δηλαδή ποια πολιτική οικογένεια θα είναι πρώτη, ωστόσο αυτό δεν αποτελεί όρο. Για τη θέση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το πρόσωπο που θα επιλεγεί θα πρέπει να έχει χρηματίσει πρωθυπουργός στη χώρα του.

Keywords
Τυχαία Θέματα