ΑΚΕΛ και Οικολόγοι τοποθετούνται στη Βουλή για την κοινωνική σύνταξη

17:26 20/1/2014 - Πηγή: OnlyCY

“Αντιλαϊκή και αυθαίρετη” χαρακτήρισε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας Ανδρέας Φακοντής την απόφαση της Κυβέρνησης να περικόψει 10 εκατ. ευρώ από το κονδύλι του προϋπολογισμού για τις κοινωνικές συντάξεις.
Εισήγηση για ανάληψη πρωτοβουλίας από πλευράς της Βουλής ώστε οι εξοικονομήσεις που έγιναν με δικές της τροπολογίες κατά τη ψήφιση του προϋπολογισμού, διατεθούν για σκοπούς κοινωνικής πολιτικής,

υπέβαλε στην Επιτροπή Οικονομικών, ο Βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης.

Σε δηλώσεις στη Βουλή, ο κ. Φακοντής καταδίκασε την απόφαση αυτή ως «αντιλαϊκή και αυθαίρετη», που «οδηγεί στην αποδόμηση του κοινωνικού κράτους πρόνοιας και στη φτωχοποίηση του λαού» και στερεί το δικαίωμα σε κοινωνική σύνταξη σʼ ένα πολύ μεγάλο αριθμό γυναικών, χωρίς να έχει προηγηθεί ουσιαστικός κοινωνικός διάλογος.

Η Κυβέρνηση, ανέφερε, με πρόσχημα ότι υπάρχουν περιπτώσεις που λαμβάνουν κοινωνική σύνταξη, ενώ έχουν πάρα πολύ ψηλά εισοδήματα, επιχειρεί να καταργήσει για περισσότερους των 3000 δικαιούχων την κοινωνική σύνταξη και έχει θέσει ως όριο για την παροχή κοινωνικής σύνταξης το όριο της φτώχειας.

Η αποκοπή των 10 εκατ. δεν είναι μνημονιακή υποχρέωση, ανέφερε, αλλά απόφαση του Προέδρου και των συγκυβερνώντων κομμάτων, άρα η «αυθαίρετη και μονομερή», όπως τη χαρακτήρισε, απόφαση «μπορεί να διαφοροποιηθεί».

Ο κ. Φακοντής είπε ότι το ΑΚΕΛ θα καταψηφίσει οποιοδήποτε νομοσχέδιο το οποίο υλοποιεί αυτές τις πολιτικές «διότι δεν θα δεχθούμε σε καμιά περίπτωση να οδηγήσουμε τον τόπο σε κοινωνική αναλγησία» .
Πρόσθεσε ότι το ΑΚΕΛ αναμένει από την Κυβέρνηση να κάνει δεύτερες σκέψεις και να διαφοροποιήσει τις θέσεις της.

Σύμφωνα με τον κ. Φακοντή οι δικαιούχοι κοινωνικής σύνταξης είναι σήμερα γύρω στις 15 χιλιάδες και το κράτος καταβάλλει περίπου 50 εκατ. ευρώ σε κοινωνικές συντάξεις.

Ο Βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε ότι εισηγήθηκε σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών όπως η Βουλή αναλάβει πρωτοβουλία ώστε οι εξοικονομήσεις που έγιναν με δική της πρωτοβουλία κατά τη ψήφιση του προϋπολογισμού, να διατεθούν για σκοπούς κοινωνικής πολιτικής, όπως για παράδειγμα για την κοινωνική σύνταξη.

«Πιστεύω ότι όλοι συμφωνούν στη λογική στόχευση αυτής της κοινωνικής σύνταξης, όμως η Βουλή μπορεί με πρωτοβουλία της να καταστήσει αυτή τη στόχευση αποτελεσματική και όχι σαρωτική και ισοπεδωτική», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Περδίκη μια πρώτη εκτίμηση της Γραμματείας της Επιτροπής Οικονομικών ανεβάζει το ύψος των εξοικονομήσεων γύρω στα 30 εκατ. ευρώ.
«Με αυτό τον τρόπο θα υλοποιήσει η Βουλή την πρόνοια της νομοθεσίας για δημιουργία ταμείου αλληλεγγύης, να εφαρμόσει δηλαδή πολιτικές κοινωνικής αλληλεγγύης στην πράξη», είπε.
Σε παρατήρηση ότι κάτι τέτοιο ενδεχομένως να είναι αντισυνταγματικό, ο κ. Περδίκης εξέφρασε την άποψη ότι εφόσον τα χρήματα αυτά εξοικονομήθηκαν με πρωτοβουλία της Βουλής, η Βουλή «έχει λόγο, πολιτικώς, να εισηγηθεί στην Κυβέρνηση τι θα κάνει αυτά τα εκατομμύρια».

Keywords
Τυχαία Θέματα