Συλικιώτης: Με τις ενέργειες μας στο θέμα των υδρογονανθράκων, θωρακίσαμε πολιτικά την Κύπρο

18:52 10/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Για πρώτη φορά στη ιστορία του τόπου αξιοποιούμε την γεωγραφική μας θέση για να προωθήσουμε τα συμφέροντα του λαού και του τόπου και αυτό είναι πολύ σημαντικό, ανέφερε το πρωί στη Λεμεσό ο Υπουργός Εμπορίου Νεοκλής Συλικιώτης.

“Εμείς αναμένουμε ότι τους επόμενους μήνες η Noble θα προχωρήσει στη δεύτερη γεώτρηση. Οι όποιες καθυστερήσεις εμφανίζονται δεν εξαρτόνται από εμάς. Είναι ζητήματα που έχουν να κάνουν με σχεδιασμούς της ίδιας της εταιρίας. Θέλω να επαναλάβω ότι στο συμβόλαιο με την Noble

υπάρχει πρόνοια ότι μέχρι τον Οκτώβριο του 2013 πρέπει να διακυρήξει την εμπορευσιμότητα των κοιτασμάτων. Άρα είναι υπόχρεα η εταιρία να ολοκληρώσει την γεώτρηση’, σημείωσε ο Υπουργός. Πρόσθεσε ότι η εταιρεία έχει δημιουργήσει βάση δεδομένων και ενδεχομένως να δούμε στο μέλλον να προσελκύονται και άλλες εταιρίες και στο οικόπεδο 12 και ενδεχομένως και στα άλλα οικόπεδα, λέγοντας ότι αυτό είναι θεμιτό.

“Για εμάς αυτό το πράγμα είναι θεμιτό και δημιουργεί και ευρύτερες στρατηγικές συμμαχίες αλλά διευκολύνει να μπορούν να προχωρήσουν και οι ερευνητικές γεωτρήσεις με πιο γρήγορο ρυθμό που είναι ακριβώς και το ζητούμενο για να προχωρήσουμε στην αξιοποίηση του πλούτου που βρίσκεται στην αποκλειστική οικονομική ζώνη τής Κύπρου» ανέφερε.

«Με τις ενέργειες και τις αποφάσεις που πήραμε και την υπογραφή των συμβολαίων αυτό το διάστημα, πρώτα πρέπει να δούμε τις πολιτικές προεκτάσεις θωρακίζεται πολιτικά η Κύπρος, θα έλεγα θωρακίζεται και προστατεύεται η άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων από την Κυπριακή Δημοκρατία και δημιουργά ευρύτερες ενέργειες”, είπε ο κ. Συλικιώτης.

Πρόσθεσε ότι με το τρόπο αυτό δημιουργείται με συνέπεια μια στρατηγική για την Κύπρο και αυτή η στρατηγική θέλει να μετατρέψει την Κύπρο σε ένα σημαντικό περιφερειακό ενεργειακό κέντρο για μεταφορά υδρογονανθράκων που είναι στην αποκλειστική μας ζώνη και ενδεχομένως που βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή, στις παγκόσμιες αγορές. Αυτό, συνέχισε, θα δημιουργήσει πρώτα -πρώτα και συνθήκες επανακάμψης της οικονομίας στον τόπο μας, αλλά αναθέτει και στην Κύπρο ένα γεωστρατιγικό ρόλο.

Ο κ. Συλικιώτης ανέφερε ότι η κίνηση να αποδεχτούμε το αίτημα την Noble και της Delek η οποία μαζί με τη θυγατρική της θα αποκτήσουν το 30% στα δικαιώματα της Noble στο οικόπεδο 12, δημιουργεί ευρύτερες ενέργειες. “Πρώτα πρώτα θα υπογράψουμε συνεργασία με εταιρίες οι οποίες έχουν την πληοψηφία των δικαιωμάτων στα Ισραηλιτικά οικόπεδα και ιδιαίτερα στο οικόπεδο Λεβιάθαν. Αυτό τι σημαίνει; Ότι εμπλέκουμε στις διαδικασίες που αφορούν, που έχουν ξεκινήσει ήδη τη διαδικασία υγροποίησης του φυσικού αεριού και τις ισραηλιτικές εταιρείες πέραν από τη Noble» συνέχισε.

Αυτό, όπως εξήγησε ο κ. Συλικιώτης, θα δημιουργήσει συνθήκες και θα διευκολύνει τη μεταφορά μέρος του φυσικού αερίου και στην Κύπρο για μεταφορά και στις παγκόσμιες αγορές και θα ενισχύσει την βιωσιμότητα αυτού του έργου. Παράλληλα θα αναδείξει τον περιφερειακό του χαρακτήρα. Μίλησε ακόμη για ευρύτερες πολιτικές συνέπειες, λέγοντας ότι “η συμμαχία μας με το Ισραήλ δημιουργά μεγαλύτερες συνθήκες ασφάλειας και υπεράσπισης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

Keywords
Τυχαία Θέματα