Σύγκρουση τουρκικού πλοίου με σκάφος του Λιμενικού στο Φαρμακονήσι

21:07 26/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Για τον κίνδυνο ατυχήματος προειδοποιεί το υπουργείο Εξωτερικών στο διάβημα που επιδίδει η πρεσβεία της Ελλάδας στην Άγκυρα προς το τουρκικό ΥΠΕΞ, διαμαρτυρόμενη για το σοβαρό επεισόδιο που σημειώθηκε τα ξημερώματα στο Φαρμακονήσι.

Σε διαβήματα προς την Αγκυρα θα προβεί το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με το επεισόδιο που σημειώθηκε με σκάφος της τουρκικής Ακτοφυλακής εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Το ελληνικό ΥΠΕΞ

εξέδωσε ανακοίνωση μετά από σχετική ενημέρωση από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, πρόκειται «για επεισόδιο παραβίασης Ελληνικών Χωρικών Υδάτων από σκάφος της τουρκικής Ακτοφυλακής, το οποίο έκανε επικίνδυνους ελιγμούς με αποτέλεσμα την πρόσκρουσή του σε σκάφος του ελληνικού Λιμενικού, που εκτελούσε περιπολία στο πλαίσιο της επιχείρησης ΠΟΣΕΙΔΩΝ 2012».

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται επίσης ότι «δόθηκαν οδηγίες στην ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα για τη διενέργεια διαβήματος, στο οποίο θα τονίζεται ότι παρόμοιες ενέργειες ενέχουν τον κίνδυνο ατυχήματος, επιβαρύνουν το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών και δεν συμβάλλουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης».

Πως συγκρούστηκαν τα δύο σκάφη

Όλα ξεκίνησαν τα ξημερώματα της Τετάρτης όταν σκάφος της Τουρκικής ακτοφυλακής ζήτησε από σλοβένικο σκάφος της διεθνούς δύναμης φύλαξης συνόρων Frontex, το οποίο έκανε περιπολία ανοικτά από το Φαρμακονήσι, να απομακρυνθεί, υποστηρίζοντας ότι έπλεε εντός τουρκικών χωρικών υδάτων.

Ο κυβερνήτης του σλοβένικου σκάφους δεν υπάκουσε στην προτροπή απομάκρυνσης, ενώ παράλληλα σκάφος του Λιμενικού Σώματος προσέγγισε την περιοχή υπενθυμίζοντας στον Τούρκο αξιωματικό ότι στο ανατολικό Αιγαίο δραστηριοποιείται η δύναμη της Frontex, με σκοπό την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης.

Ακολούθησε σύγκρουση μεταξύ του τούρκικου πλοίου και του σκάφους του Λιμενικού, από την οποία το ελληνικό πλοίο υπέστη υλικές ζημιές.

Keywords
Τυχαία Θέματα