Συγκρατημένα αισιόδοξος για το μέλλον της οικονομίας, δηλώνει ο Διοικητής της ΚΤ

19:47 25/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Συγκρατημένα αισιόδοξος για το μέλλον της κυπριακής οικονομίας, δήλωσε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης, τονίζοντας ότι το πρόγραμμα προσαρμογής που θα συμφωνηθεί μεταξύ της Κύπρου και της Τρόικα  θα συνεισφέρει στην οικονομική σταθερότητα, αλλά και την ανταγωνιστικότητα του νησιού.

“Η ολοκλήρωση και εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής του ΕΤΧΣ/ΕΜΣ δεν θα πρέπει να ειδωθεί ως μια εξέλιξη που θα πλήξει

τις επενδυτικές ευκαιρίες. Αντίθετα το πρόγραμμα θα πρέπει να θεωρηθεί ως ο καταλύτης που θα ενισχύσει την μακροοικονομική και χρηματοοικονομική σταθερότητας στην Κύπρο, προωθώντας έτσι τη θέση της νήσου ως ένα διεθνές επιχειρηματικό κέντρο”, τόνισε ο Διοικητής της ΚΤ σε ομιλία του στον Κυπριακό Διεθνές Επιχειρηματικό Σύνδεσμο με τίτλο “Η Κύπρος ως διεθνές επιχειρηματικό κέντρο στην μετά την EFSF εποχή”.

Παράλληλα, ο κ. Δημητριάδης είπε ότι στόχος της ΚΤ είναι η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, ενώ διέγραψε και τις αλλαγές που θα επέλθουν στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα.

Αφού παρέθεσε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κύπρου ως διεθνούς επιχειρηματικού κέντρου, ο κ. Δημητριάδης στάθηκε στον φορολογικό καθεστώς του νησιού, υπογραμμίζοντας ότι “οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα για την ολοκλήρωση ενός προγράμματος προσαρμογής για τη Κύπρο δεν θα έχουν καμία επίδραση στο φορολογικό καθεστώς που διέπει τις διεθνείς επιχειρηματικές δραστηριότητες στην Κύπρο”.

“Κατ` ακρίβεια όχι μόνο το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς, αλλά και τα υπόλοιπα επιχειρήματα για επενδύσεις στην Κύπρο θα συνεχίσουν να ισχύουν μετά τη συμφωνία επί του προγράμματος προσαρμογής”, τόνισε.

Αναφερόμενος στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία, ο κ. Δημητριάδης υπενθύμισε ότι οι δύο μεγαλύτερες κυπριακές τράπεζες ζήτησαν κρατική στήριξη λόγω των κεφαλαιακών ελλειμμάτων τους, τα οποία προέκυψαν άμεσα από τη συμμετοχή τους στο κούρεμα του ελληνικού δημοσίου χρέους (PSI).

Είπε ότι οι δυο αυτές τράπεζες ήταν σε θέση να απορροφήσουν ένα σημαντικό μέρος των απωλειών αυτών διότι, πριν το PSI, είχαν σημαντικά κεφαλαιακά περιθώρια, προσθέτοντας όμως ότι η ποιότητα των περιουσιακών τους στοιχείων επηρεάστηκε από την σημαντική έκθεσή τους στην Ελλάδα, αλλά και από την επιδείνωση της αγοράς ακινήτων στην Κύπρο.

Ο κ. Δημητριάδης τόνισε ωστόσο ότι οι τράπεζες αυτές συνεχίζουν να παρουσιάζουν κερδοφορία, ενώ τα τελευταία αποτελέσματά τους καταγράφουν μια αποφασιστική προσπάθεια καθαρίσματος των ισολογισμών τους μέσω της μεγάλης αύξησης των προβλέψεων και τον περιορισμό των λειτουργικών τους δαπανών.

Σε αυτό το σημείο ο Διοικητής της ΚΤ τόνισε ότι η αίτηση της Κύπρου για οικονομική στήριξη από τον EFSF/ESM και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στοχεύει κυρίως στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και πρόσθεσε: “Η ανακεφαλαιοποίηση είναι βεβαίως μια ευκαιρία για αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι αυτή η ευκαιρία δεν θα πάει χαμένη”.

Αναφέρθηκε για

Keywords
Τυχαία Θέματα