Συγκρατημένα αισιόδοξη η Κομισιόν για ανάκαμψη λέει ο Μαρκοπουλιώτης

16:37 29/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η Ευρώπη βγαίνει ισχυρή από την χρηματοπιστωτική κρίση εξέφρασε δια του Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της στη Λευκωσία Γιώργου Μαρκοπουλιώτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά την παρουσίαση του προγράμματος εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2014 ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Ο κ. Μαρκοπουλιώτης εξήγησε ότι η Επιτροπή ετοίμασε και μια σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων που ελπίζει να ψηφιστούν από το Ευρωκοινοβούλιο πριν από τις Ευρωεκλογές του Μαΐου,

με τις οποίες εκμηδενίζει και ελαχιστοποιεί την εμφάνιση φαινομένων που οδήγησαν σε κρίση την οικονομική διακυβέρνηση.

«Όταν ψηφιστούν αυτά τα νομοθετήματα θα συμπληρωθεί η πανοπλία», συμπλήρωσε.

Αφού ανέφερε ότι το 2014 είναι έτος για ολοκλήρωση των εργασιών σε πολυάριθμες προτάσεις που εκκρεμούν για ενίσχυση της ανάπτυξης σε επίπεδο νομοθετικής εργασίας και σε επίπεδο πρακτικής εφαρμογής, πρόσθεσε ότι λόγω της εστίασης σε αποτελέσματα κατά τους προσεχείς μήνες οι πολίτες και οι επιχειρήσεις της Ευρώπης θα αντιληφθούν ότι μπορεί να ατενίζουν τον μέλλον με εμπιστοσύνη.

Συνεχίζοντας, είπε ότι στο επίκεντρο του προγράμματος της Κομισιόν παραμένει η προώθηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης και αυτές οι προτεραιότητες αποτελούν κινητήριο δύναμη στην ανάλυση της Επιτροπής για τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται σε εθνικό επίπεδο όσο και στις πρωτοβουλίες που προτείνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης, της δημιουργίας θέσεων εργασίας και της αντιμετώπισης των κοινωνικών συνεπειών της κρίσης.

Ως σημαντικές νομοθετικές προτάσεις, που πρέπει να εγκριθούν πριν τις ευρωεκλογές ανέφερε τον ενιαίο μηχανισμό εξυγίανσης, το πλαίσιο για ανάκαμψη και εξυγίανση των τραπεζών, τα συστήματα εγγύησης καταθέσεων, την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, την πρόταση για δημιουργία Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και τον κανονισμό για τα κόμματα.

Ανέφερε, επίσης, ότι η δράση της ΕΕ είναι απαραίτητη και στην προστασία των αξιών και την προώθηση των δικαιωμάτων των πολιτών. Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να δείξουμε αλληλεγγύη και υπευθυνότητα όσον αφορά τη διαχείριση των συνόρων της Ευρώπης και τη διασφάλιση της προστασίας των ατόμων που έχουν ανάγκη.

Τόνισε πως η εμπειρία επιβεβαιώνει τη χρησιμότητα του ρόλου της Επιτροπής σε περιπτώσεις όπου υπάρχει σοβαρός συστημικός κίνδυνος για το κράτος δικαίου.

Είπε πως το 2014 θα συνεχισθούν οι προσπάθειες για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης και θα διερευνηθούν τρόποι περαιτέρω εμβάθυνσης της ΟΝΕ.

Ο κ. Μαρκοπουλιώτης είπε πως η υιοθέτηση του Ενιαίου Μηχανισμού Εξυγίανσης αποτελεί προτεραιότητα, σημειώνοντας ότι ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός θα καταστεί λειτουργικός το 2014.

Αναφορικά με την εξωτερική δράση, ο κ. Μαρκοπουλιώτης ανέφερε ότι οι προτεραιότητες που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα εργασίας περιλαμβάνουν διαπραγματεύσεις για εμπορικές συμφωνίες, ιδιαίτερα αυτές με τις ΗΠΑ και σημαντικές διεθνείς διαπραγματεύσεις για την κλιματική αλλαγή και την ανάπτυξη.

Ο Επικεφαλής του Γραφείου της Κομισιόν στη Λευκωσία ανέφερε ακόμα ότι το 2015 θα γίνει ένα σημαντικό βήμα με τη ψηφιακή ενιαία αγορά. Πρόσθεσε ότι η Κομισιόν εστιάζει επίσης στην ανάπτυξη στους τομείς της ενέργειας και της έρευνας.

Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ότι η Κύπρος αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στους τρόπους αντιμετώπισης της ανεργίας και ειδικά της ανεργίας στους νέους, την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και της τραπεζικής εποπτείας και στον ενιαίο μηχανισμό εξυγίανσης.

Πρόσθεσε πως ο Υπουργός Εξωτερικών αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στο ρόλο της Κύπρου στην περιοχή.
Η εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Συντονισμού και Ανάπτυξης ανέφερε ότι εντός του πρώτου τριμήνου του 2014 αναμένονται νέες προτάσεις για προγράμματα που άπτονται της κοινωνικής συνοχής.

Ο Ανώτερος Λειτουργός Προγραμματισμού της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Συντονισμού και Ανάπτυξης Αδωνις Κωνσταντινίδης ανέφερε στην Επιτροπή ότι η Κύπρος κατάφερε από τον Φεβρουάριο του 2013 και πριν το κούρεμα των καταθέσεων να εξασφαλίσει πρόσθετη στήριξη ως νησιωτική απομακρυσμένη περιοχή.

Εξήγησε πως το ποσό δεν είναι μεγάλο, συνιστά ωστόσο αναγνώριση των ιδιαιτεροτήτων της Κύπρου.

Σχολιάζοντας τοποθετήσεις Βουλευτών ότι ακόμα και με τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ελάχιστα επιπλέον οφέλη από τη συνεισφορά της, ενώ για σειρά ετών ήταν καθαρός συνεισφορέας, ο κ. Κωνσταντινίδης είπε ότι είναι λάθος να γίνεται λογιστική προσέγγιση στα οφέλη επειδή, εξήγησε τα ευρωπαϊκά προγράμματα έχουν προστιθέμενη αξία και αναφέρθηκε στις χρηματοδοτήσεις έργων υποδομής, όπως το λιμάνι Λεμεσού και τον αγροτουρισμό.

Keywords
Τυχαία Θέματα