‘Σύγχρονοι σκλάβοι-εργάτες’ στο Κατάρ ενόψει του Μουντιάλ 2022

22:48 21/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Χιλιάδες ανειδίκευτοι εργαζόμενοι από την Ασία απασχολούνται στα εργοτάξια του Κατάρ, που φιλοξενεί το παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου του 2022. Οι ελπίδες τους για μία καλύτερη ζωή όμως διαψεύδονται καθημερινά.

Σε έκθεσή της η Διεθνής Ομοσπονδία Συνδικάτων υποστηρίζει ότι πολλοί από τους σύγχρονους «γκάσταρμπαϊτερ» του Κατάρ, που ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο, υφίστανται εκμετάλλευση που μοιάζει με «σύγχρονη σκλαβιά».

Οι περισσότεροι προέρχονται από την Ινδία, το Νεπάλ και το Μπαγκλαντές

και αποφεύγουν να μιλήσουν στα μέσα ενημέρωσης για την περιπέτειά τους, γιατί φοβούνται ότι θα τιμωρηθούν ή και θα απελαθούν.

Κατατρεγμένοι από τη φτώχεια και τις κοινωνικές ανισότητες στις χώρες τους, οι μετανάστες συνήθως αναγκάζονται να πουλήσουν τη γη τους και να δανειστούν χρήματα για να πληρώσουν σε διάφορους μεσάζοντες την απαραίτητη προμήθεια-εισιτήριο για το υποτιθέμενο ταξίδι τους προς την ευημερία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, η «προμήθεια» κυμαίνεται μεταξύ 3.000 και 10.000 δολαρίων.

Η κριτική εντείνεται ενόψει του παγκοσμίου κυπέλλου ποδοσφαίρου που διοργανώνει το Κατάρ το 2022.

Πρόσφατα η βρετανική εφημερίδα The Guardian αποκάλυψε ότι στη διάρκεια του καλοκαιρού 44 εργάτες έχασαν τη ζωή τους στο Κατάρ, καθώς εργάζονταν σε θερμοκρασίες που έφταναν τους 50 βαθμούς Κελσίου. Μετά από αυτό η κυβέρνηση της χώρας υποσχέθηκε να διπλασιάσει τον αριθμό των επιθεωρητών, ωστόσο οι αρμόδιες Αρχές απορρίπτουν τις αιτιάσεις ότι στο Κατάρ οι εργαζόμενοι μετανάστες από το Νεπάλ αντιμετωπίζονται ως σκλάβοι.

Σε σχόλιό της προς τη Deutsche Welle, η παγκόσμια ομοσπονδία ποδοσφαίρου FIFA εξέφρασε την «ιδιαίτερη ανησυχία» της για τις σχετικές πληροφορίες που καταγράφουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης και υποσχέθηκε ότι θα μιλήσει με την κυβέρνηση του Κατάρ σχετικά με τις καταγγελίες περί παραβιάσεων της εργατικής νομοθεσίας.

«Θα πρέπει να ενταθούν οι πιέσεις από τη διεθνή κοινότητα, από τη διεθνή αθλητική οικογένεια και ιδιαίτερα από τις χώρες που θα συμμετάσχουν στο παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου του Κατάρ» τονίζει η Ναντίτα Μπαρουά από την ανθρωπιστική οργάνωση Asia Foundation.

Keywords
Τυχαία Θέματα