Συγχώνευση Δήμων προτείνει η Συμμαχία Πολιτών, που συναντήθηκε με τον ΥΠΕΣ

18:32 17/1/2014 - Πηγή: OnlyCY


Συνάντηση με αντιπροσωπεία της Συμμαχίας Πολιτών με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Γιώργο Λιλλήκα είχε το απόγευμα ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος στο πλαίσιο των συναντήσεων και της ανταλλαγής απόψεων με τα κοινοβουλευτικά κόμματα για το θέμα της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Συμμαχίας Πολιτών, κατά τη συνάντηση ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας ανέφερε ότι οι κύριες παράμετροι που πρέπει να ληφθούν υπόψη στη μεταρρύθμιση είναι η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες, η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών,

η μείωση του οικονομικού κόστους που καταβάλλουν οι πολίτες και η ομοιομορφία στις παρεχόμενες υπηρεσίες ανεξάρτητα του τόπου διαμονής τους.
Ο κ. Λιλλήκας ανέλυσε τις εισηγήσεις της Συμμαχίας Πολιτών για τη μεταρρύθμιση οι οποίες, όπως αναφέρεται, απεστάλησαν στον Υπουργό από τον Οκτώβριο. Ανάμεσα στις εισηγήσεις είναι η ανάγκη της συγχώνευσης των Δήμων, με τη Συμμαχία να υποδεικνύει ότι με το μέτρο αυτό επιτυγχάνεται η ενοποίηση των υπηρεσιών με την ανάλογη εξοικονόμηση εξόδων που μπορεί να οδηγήσει στη μείωση των τελών στους πολίτες.

«Παράλληλα, επιτυγχάνεται η ενοποίηση των υποχρεώσεων των Δήμων και επιτυγχάνεται η ομοιομορφία των παρεχόμενων υπηρεσιών στους πολίτες», προστίθεται.
Σε ό,τι αφορά τις αγροτικές κοινότητες, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών ανέφερε ότι οι Κοινότητες πρέπει να ενοποιηθούν και να μετατραπούν σε Δήμους με ικανοποιητικό αριθμό κατοίκων, ώστε να επιτυγχάνεται η βιωσιμότητα τους. Είπε ακόμη ότι στους νεοσύστατους Δήμους πρέπει να τύχουν εκμετάλλευσης όλα τα πλεονεκτήματα έκαστης κοινότητας, ενώ ταυτόχρονα στο Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να αντιπροσωπεύονται όλες οι κοινότητες μέσω της εκλογικής διαδικασίας. Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι άμεσα πρέπει να δοθούν κίνητρα για αύξηση των κατοίκων και της οικονομικής δραστηριότητας στις αγροτικές περιοχές.

Προς την κατεύθυνση αυτή, η Συμμαχία Πολιτών προτείνει όπως δημιουργηθούν Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, που θα δραστηριοποιηθούν σε νέους τομείς που έχουν σχέση με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Επιπρόσθετα να δοθούν κίνητρα για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, δημιουργία νέων Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών στις αγροτικές περιοχές και δημιουργία ή βελτίωση των υφιστάμενων ιατρικών κέντρων.
Για τους κατεχόμενους Δήμους και Κοινότητες ο κ. Λιλλήκας δήλωσε ότι θέση της Συμμαχίας Πολιτών είναι πως το κράτος οφείλει να στηρίξει οικονομικά τους κατεχόμενους Δήμους και τις Κοινότητες ώστε να φέρουν εις πέρας την εθνική τους αποστολή.

Keywords
Τυχαία Θέματα