Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για ανάπτυξη και απασχόληση

19:47 15/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Την κινητοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων κοινοτικών κονδυλίων για την αναχαίτιση της ανεργίας των νέων, αποφάσισαν σήμερα στις Βρυξέλλες οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

Ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, κάλεσε τα κράτη μέλη, κυρίως εκείνα που αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα ανεργίας, κυρίως στους νέους, να προχωρήσουν σε συνεργασία με την Κομισιόν στη μαζική μεταφορά κοινοτικών κονδυλίων σε δράσεις για την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Ο κ. Μπαρόζο αναμένει και την τελική συμφωνία μεταξύ της Ιρλανδικής

Προεδρίας και της Ευρωβουλής για την υιοθέτηση του κοινοτικού προϋπολογισμού της περιόδου 2014-2020. Στο πλαίσιο αυτής της απόφασης προβλέπεται η σύσταση ευρωπαϊκού ταμείου υπέρ για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων, το οποίο θα προικοδοτηθεί με 6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3 δισ. ευρώ θα είναι «φρέσκα» χρήματα και τα υπόλοιπα μεταφορές από άλλες γραμμές του προϋπολογισμού.

Από το ευρωπαϊκό ταμείο θα χρηματοδοτηθούν οι χώρες με ανεργίας στους νέους άνω του 25%, οι οποίες είναι περίπου 9 μεταξύ των οποίων η Ελλάδα και η Κύπρος.

Στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επισημαίνεται ότι η αντιμετώπιση της ανεργίας αποτελεί τη σημαντικότερη κοινωνική πρόκληση. «Κατά συνέπεια, οι πολιτικές για την ενεργή απασχόληση, οι κοινωνικές πολιτικές και οι πολιτικές για την αγορά εργασίας απαιτούν ιδιαίτερη προτεραιότητα και προσοχή υπό τις παρούσες συνθήκες, με έμφαση κυρίως στην προαγωγή της απασχόλησης των νέων», υπογραμμίζεται.

Τονίζεται επίσης ότι μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε κατά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Φεβρουαρίου 2013 σχετικά με την Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων, η Επιτροπή υπέβαλε, στο πλαίσιο των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων για τον κανονισμό σχετικά με το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, προτάσεις για τις τεχνικές προσαρμογές που θα επιτρέψουν την πλήρη εφαρμογή της πρωτοβουλίας από 1ης Ιανουαρίου 2014.

«Εν τω μεταξύ, τα κράτη μέλη μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη χρηματοδότηση που διατίθεται από όλα τα σχετικά διαρθρωτικά ταμεία κατά την τρέχουσα περίοδο προγραμματισμού για τη συμβολή στην καταπολέμηση της ανεργίας των νέων», αναφέρουν τα συμπεράσματα.

Εν προκειμένω, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει ικανοποίηση για τις προσπάθειες της Επιτροπής να αξιοποιήσει τη συνεργασία με τα κράτη μέλη τα οποία εμφανίζουν τα υψηλότερα επίπεδα ανεργίας νέων. Η συμφωνία του Συμβουλίου της 28ης Φεβρουαρίου σχετικά με την Εγγύηση για τη νεολαία θα συμβάλει ώστε να διασφαλιστεί ότι σε κάθε νέο ηλικίας κάτω των 25 ετών θα προσφέρονται ποιοτική εργασία, συνέχεια εκπαίδευσης, μαθητεία ή άσκηση, εντός τεσσάρων μηνών από τη στιγμή που καθίσταται άνεργος ή εξέρχεται από την επίσημη εκπαίδευση, και θα πρέπει να τεθεί ταχέως σε εφαρμογή, μεταξύ άλλων, με την υποστήριξη της Πρωτοβουλίας για την Απασχόληση των Νέων.

Επιπλέον θα συνεχιστούν οι εργασίες σύμφωνα με τη δέσμη για την απασχόληση, μεταξύ άλλων όσον αφορά τη σημαντική αύξηση του ποσοστού απασχόλησης των γυναικών, τη μείωση της μακροχρόνιας ανεργίας και την εξασφάλιση της πλήρους συμμετοχής των μεγαλύτερων σε ηλικία εργαζομένων. Πρέπει να αντιμετωπισθούν οι κοινωνικές συνέπειες της κρίσης και να καταπολεμηθούν η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός, τονίζεται.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τα κράτη μέλη να λάβουν πλήρως υπόψη τις συστάσεις της έκθεσης της Επιτροπής για την πορεία ολοκλήρωσης της Ενιαίας Αγοράς και χαιρετίζει την πρόθεση της Επιτροπής να ενσωματώσει την υποβολή των εκθέσεων αυτών στις μελλοντικές ετήσιες επισκοπήσεις της ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τους Ευρωπαίους ηγέτες, η ταχεία ολοκλήρωση των εργασιών σχετικά με όλες τις προτάσεις της Πράξης για την Ενιαία Αγορά αποτελεί ουσιαστική προτεραιότητα, ιδίως όσον αφορά βασικούς φακέλους, όπως είναι η λογιστική, τα επαγγελματικά προσόντα, οι δημόσιες συμβάσεις, η απόσπαση εργαζομένων καθώς και η ηλεκτρονική ταυτοποίηση/ηλεκτρονική υπογραφή, με στόχο την τόνωση της ανταγωνιστικότητας, την εμβάθυνση της Ενιαίας Αγοράς και την άρση των αδικαιολόγητων εμποδίων.

Επίσης, πρέπει επειγόντως να βελτιωθεί η εφαρμογή ολόκληρης της νομοθεσίας περί Ενιαίας Αγοράς, συμπεριλαμβανομένης της οδηγίας για τις υπηρεσίες, ιδίως μέσω αυστηρής αξιολόγησης από ομότιμους και ταχείας δράσης για την εξάλειψη των αδικαιολόγητων εμποδίων. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα διατηρήσει την τακτική επισκόπηση όλων αυτών των θεμάτων,

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ζητούν περαιτέρω δράση για τη μείωση της συνολικής διοικητικής επιβάρυνσης σε επίπεδο ΕΕ και κρατών μελών, λαμβανομένης πάντοτε υπόψη της ανάγκης για κατάλληλη προστασία των καταναλωτών και των εργαζομένων.

Τα κράτη μέλη και η Επιτροπή θα πρέπει να προωθήσουν τις εργασίες για την έξυπνη νομοθεσία, υπό το πρίσμα των πρόσφατων ανακοινώσεων της Επιτροπής, με ιδιαίτερη έμφαση στις ανάγκες των ΜΜΕ. Τα κράτη μέλη θα δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στην αποφυγή των πρόσθετων επιβαρύνσεων κατά την εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σημειώνει με ικανοποίηση την πρόσφατη έκθεση της Επιτροπής σχετικά με τις επαχθέστερες ρυθμίσεις για τις ΜΜΕ και αναμένει να λάβει αρχικές συγκεκριμένες προτάσεις για την εφαρμογή των πορισμάτων της Επιτροπής έως τον Ιούνιο. Η Επιτροπή θα παρακολουθεί την πρόοδο μέσω του πίνακα αποτελεσμάτων των ΜΜΕ.

Επίσης, θα εξασφαλίσει ταχεία και αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος «ελέγχων καταλληλότητας του κανονιστικού πλαισίου» («REFIT»), κυρίως προσδιορίζοντας άμεσα τους κανονιστικούς τομείς και τα νομοθετήματα που παρέχουν τις μεγαλύτερες δυνατότητες για την απλούστευση των κανόνων και τη μείωση του κανονιστικού κόστους. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένει να λάβει τις πρώτες προτάσεις για απλούστευση και μείωση του κανονιστικού κόστους το φθινόπωρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα