Στον Στατό – Άγιο Φώτιο, η παράδοση δεν είναι παρελθόν είναι η καθημερινή ζωή

11:47 16/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο Υπουργός Άμυνας Δημήτρης Ηλιάδης δήλωσε την Κυριακή ότι «η παράδοση εδώ στον Στατό -Άγιο Φώτιο στην Πάφο, δεν είναι παρελθόν είναι η καθημερινή ζωή των ανθρώπων που με το μόχθο και τον τίμιο ιδρώτα τους καλλιεργούν την κυπριακή γη,  παράγουν τα προϊόντα τους με τα πιο αγνά υλικά και προσφέρουν δυνατές και μοναδικές γευστικές και αισθητικές εμπειρίες σε ντόπιους και ξένους επισκέπτες».

«Όλα αυτά αποτελούν

γνήσια έκφραση του παραδοσιακού μας πολιτισμού, καταγράφουν τον χαρακτήρα του τόπου και του λαού μας και φέρουν την ιδιαίτερη σφραγίδα της μοναδικότητας», είπε ο Υπουργός Αμυνας σε χαιρετισμό του στο Αγροτικό Φεστιβάλ Στατού -Αγίου Φωτίου, «Στ’ Αχνάρια της Παράδοσης».

Ο κ. Ηλιάδης είπε ότι μπορεί μεν «το φεστιβάλ να έγινε ένας εξαιρετικός θεσμός που διεξάγεται ακόμη μια χρονιά με επιτυχία», ωστόσο, «με τη μουσική, το τραγούδι και το χορό, με τα πατροπαράδοτα τοπικά προϊόντα, με το ζήλο, την ευγένεια, το φιλότιμο και το μεράκι των κατοίκων της κοινότητας η παράδοση δεν αναβιώνει ευκαιριακά ως φεστιβαλικό είδος».

Πρόσθεσε ότι «η παράδοση εδώ στον Στατό-Άγιο Φώτιο επιβιώνει ως πραγματικότητα μέσα στο χρόνο με τις ασχολίες και τις παραγωγικές δραστηριότητες των κατοίκων».

Ο Υπουργός Αμυνας χαρακτηρίζοντας «εντυπωσιακή»  τη συνολική εικόνα του φεστιβάλ, είπε ότι «η έκθεση παραδοσιακών εργαλείων, η παρασκευή παραδοσιακών προϊόντων, παλουζέ, στουτζιούκου, αναρής, τραχανά, χαλουμιού, τσαμαρέλλας, γλυκών του κουταλιού αλλά και ζιβανίας, όλα αυτά μαζί με το παραδοσιακό καλλιτεχνικό πρόγραμμα και πάνω απ’ όλα με το φιλότιμο, την καλοσύνη και το χαμόγελο των κατοίκων στήνουν ένα εξαιρετικό σκηνικό που τιμά την κοινότητα και τον τόπο μας».

Καταλήγοντας είπε ότι εκδηλώσεις όπως αυτή, «αποδεικνύουν και δηλώνουν την πίστη, τη θέληση και την ικανότητα του λαού μας να αντισταθεί στην ισοπέδωση και να επιβιώσει στις ρίζες του και μας δίνουν ένα μήνυμα ελπίδας,  αισιοδοξίας και προοπτικής  για το μέλλον».

Keywords
Τυχαία Θέματα