Στόχος το 2,5% για δημόσιο έλλειμμα το 2013, δηλώνει ο Β. Σιαρλή

17:22 15/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Σε γενικές γραμμές ο στόχος για το δημόσιο έλλειμμα το 2013 θα είναι το 2,5%, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή το απόγευμα του Σαββάτου σε ενημερωτική συνάντηση που είχε με ξένους δημοσιογράφους.

Η ενημερωτική συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του άτυπου ECOFIN.
Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο ο προϋπολογισμός για το 2013 θα λάβει υπόψη και σε ποιο σημείο τα μέτρα που θα πρέπει να

ληφθούν λόγω του μνημονίου, ο κ. Σιαρλή ανέφερε ότι εξ’ όσο γνωρίζει, τη Δευτέρα στο Υπουργικό Συμβούλιο θα γίνει μια πρώτη συζήτηση του προϋπολογισμού στη βάση των όσων έχουν ήδη εδώ και καιρό υποβληθεί.

«Το επόμενο στάδιο της συζήτησης θα είναι οι σχεδιασμοί με τους οποίους θα πρέπει να προχωρήσουμε έτσι ώστε να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε τον προϋπολογισμό που ζητείται εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή της Τρόικας», πρόσθεσε.

Σε γενικές γραμμές, είπε, «εργαζόμαστε με στόχο να έχουμε τον επόμενο χρόνο ένα δημόσιο έλλειμμα της τάξης του 2,5%». «Το τι μέτρα θα χρειαστούν για να είναι αυτός ο στόχος εφικτός θα συζητηθούν για πρώτη φορά αύριο», ανέφερε, προσθέτοντας την ίδια ώρα ότι δεν γνωρίζει αν θα δημοσιοποιηθεί το περιεχόμενο της συζήτησης.

Ερωτηθείς ποια είναι τα δυο βασικά στοιχεία με τα οποία υπάρχει διαφωνία με την Τρόικα, ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι το ένα είναι η διασαφήνιση του ποσού που θα χρειαστεί για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα.
Το άλλο, πρόσθεσε, «θα έλεγα ότι είναι το εύρος των διαρθρωτικών αλλαγών που χρειάζεται να γίνουν και το χρονοδιάγραμμα μέσα στο οποίο θα πρέπει να επιτευχθούν».

Ο κ. Σιαρλή συνέχισε λέγοντας ότι είναι καλά γνωστό πως «έχουμε ζητήσει μια πιο μακρά περίοδο προσαρμογής γιατί μια προσαρμογή που θα έχει ιδιαίτερο βάρος στην αρχή της μπορεί να προκαλέσει επιβράδυνση της οικονομίας ή ύφεση, κάτι που δεν θεωρούμε ότι θα είναι θετικός παράγοντας για την οικονομία αυτή τη χρονική στιγμή».

«Επιθυμούμε να διατηρήσουμε κάποιο μομέντουμ της οικονομίας», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «είναι γνωστό ότι εκεί που έχουν εισαχθεί πολύ σκληρά αρχικά μέτρα λιτότητας υπάρχει η τάση της δημιουργίας μιας πιο μεγάλης ύφεσης απ’ ό,τι είναι επιτρεπτό, κάτι που δεν έχει τα καλύτερα των αποτελεσμάτων».

Ο Υπουργός Οικονομικών ρωτήθηκε και κατά πόσο συζητείται σε επίπεδο Τρόικας το θέμα του εταιρικού φόρου.
«Ο εταιρικός φόρος δεν έχει συζητηθεί ποτέ», τόνισε, προσθέτοντας ότι «επιθυμούμε οπωσδήποτε να τον διατηρήσουμε και νομίζω ότι αυτό το μήνυμα έχει ληφθεί».

Παράλληλα, μεταξύ άλλων, απάντησε και σε ερωτήματα για πιθανή στάση πληρωμών, διαβεβαιώνοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

«Δεν ανησυχώ», είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα