Στο 5,6% μειώθηκε το δημοσιονομικό έλλειμμα της Πορτογαλίας

16:56 28/12/2012 - Πηγή: OnlyCY

Στο 5,6% μειώθηκε το δημοσιονομικό έλλειμμα της Πορτογαλίας στους πρώτους εννέα μήνες του 2012 σε σύγκριση με 6,7% την αντίστοιχη περίοδο του 2011, παραμένοντας ωστόσο πάνω από τον στόχο του 5% μέχρι το τέλος του έτους που τέθηκε στο μνημόνιο οικονομικής στήριξης της χώρας.

Οικονομολόγοι εκτιμούν πως τα έκτακτα μέτρα μία πνοής αναμένεται να επιτρέψουν στη Λισαβόνα να εκπληρώσει τον στόχο του 5%, αλλά το πραγματικό έλλειμμα του προϋπολογισμού αναμένεται να είναι μεγαλύτερο, κάτι που μεταθέτει

υποχρεώσεις για το επόμενο έτος.

Σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία της χώρας, στη χειρότερη οικονομική κρίση που έπληξε την Πορτογαλία από το 1970, τα κρατικά έσοδα υποχώρησαν κατά 3,4% την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου, κάτι που αντισταθμίστηκε από την μείωση των κρατικών δαπανών κατά 5,6%. Παράλληλα, καθώς η ανεργία ανέβηκε στο επίπεδο-ρεκόρ του 16%, οι συνεισφορές στις κοινωνικές ασφαλίσεις μειώθηκαν κατά 6,8%, ενώ οι τα έσοδα από τη φορολογία στην ακίνητη περιουσία και τον φόρο εισοδήματος υποχώρησαν κατά 5,6%. Η ύφεση που μαστίζει την χώρα της ιβηρικής χερσονήσου οδήγησαν του δανειστές της χώρας να χαλαρώσουν τους δημοσιονομικούς στόχους. Έτσι το έλλειμμα για το 2012 χαλάρωσε από το 4,5% στο 5% και από το 3% στο 4,5% για το 2013.

Πέρσι, η Λισαβόνα κατάφερε να εκπληρώσει τον στόχο για έλλειμμα 5,9% χάριν στη μεταφορά των ταμείων συντάξεων των τραπεζών στο κράτος, μια κίνηση που ακόμη βοηθά τους δημόσιους λογαριασμούς, ενώ για φέτος η πορτογαλική Κυβέρνηση ευελπιστεί να αξιοποιήσει μέρος των κερδών από την χθεσινή πώληση του διαχειριστή των αεροδρομίων της χώρας (ΑΝΑ) στη γαλλική Vinci προκειμένου να εκπληρώσει τον μνημονιακό στόχο για το έλλειμμα του 2012.

Ωστόσο, όπως εκτιμά ο Φελίπε Γκαρσία εκ μέρους του οικονομικού συμβουλευτικού οίκου nformacao de Mercados Financeiros “το θέμα είναι ότι το πραγματικό έλλειμμα θα είναι 6% και όχι 5% και αυτό θα είναι ένα πολύ πιο δύσκολο σημείο αφετηρίας για να πετύχουμε τον στόχο του 4,5% το 2013″.

“Οι στόχοι για το έλλειμμα αποτυγχάνουν… δείχνοντας ότι χωρίς ανάπτυξη και περισσότερη οικονομική δραστηριότητα θα είναι αδύνατον να πετύχουμε μια βιώσιμη οδό για το χρέος μας”, πρόσθεσε.

Μετά τη συρρίκνωση του 3% φέτος, η Κυβέρνηση εκτιμά ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί σε ποσοστό 1% το 2013, που θα είναι ο τρίτος συνεχόμενος χρόνος ύφεσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα