Στην πρόταση του ΚΣ ΕΔΕΚ για τις αποκρατικοποιήσεις αναφέρεται ο Γ. Ομήρου

13:11 23/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Στην πρόταση του ΚΣ ΕΔΕΚ για τις αποκρατικοποιήσεις αναφέρεται σε γραπτή του δήλωση ο Πρόεδρος του Κινήματος Γιαννάκης Ομήρου.

Ο κ. Ομήρου αναφέρει ότι τις τελευταίες μέρες γίνεται συζήτηση για την αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού των ημικρατικών οργανισμών και την απαίτηση του μνημονίου για είσπραξη €1,4δις από αποκρατικοποιήσεις και προσθέτει πως η πρόταση του ΚΣ ΕΔΕΚ δίνει συγκεκριμένες απαντήσεις και για τα δύο ζητήματα.

Συγκεκριμένα όσον αφορά την αναδιάρθρωση των ίδιων των οργανισμών και της αγοράς στην οποία δραστηριοποιούνται το ΚΣ ΕΔΕΚ προτείνει την αλλαγή του νομικού και θεσμικού πλαισίου ώστε να ενισχύεται η ευελιξία, η ανταγωνιστικότητα και η αποδοτικότητα των ημικρατικών οργανισμών και οι αρμοδιότητες των εποπτικών θεσμών.

Επιπλέον, αναφέρει ο κ. Ομήρου, έχει κατατεθεί συγκεκριμένη πρόταση όσον αφορά τον τρόπο διορισμού των Διοικητικών τους Συμβουλίων.

«Μέσα από την πρόταση μας αναδεικνύεται η ανάγκη να αναλυθεί η κοστολογική βάση κάθε υπηρεσίας και προϊόντος που προσφέρεται ώστε να εντοπιστούν οι τομείς που υπάρχουν αδυναμίες και να τροχιοδρομηθούν μέτρα μείωσης του κόστους. Επιπλέον είναι απαραίτητη η βελτίωση της διακυβέρνησης, των κανονισμών λειτουργίας και της διαχείρισης των στοιχείων ενεργητικού που διαθέτουν» προσθέτει.

Παράλληλα, προτείνεται ο εξορθολογισμός του κόστους προσωπικού και η ενίσχυση της παραγωγικότητας μέσα από διάλογο με τους εργαζομένους, η αναδιάρθρωση των υποχρεώσεων των οργανισμών όπως δανείων και την εκπόνηση ολοκληρωμένων, τεχνοκρατικά τεκμηριωμένων και ρεαλιστικών επιχειρηματικών σχεδίων για την επόμενη πενταετία.

Όσον αφορά τα θέματα εποπτείας απαιτείται η ενίσχυση των τμημάτων εσωτερικού ελέγχου των ημικρατικών και της ελεγκτικής υπηρεσίας της Δημοκρατίας και η θεσμοθέτηση αυστηρών ποινών και λογοδοσίας για παρατυπίες, ατασθαλίες και κακή διαχείριση της περιουσίας των οργανισμών, αναφέρει ο κ. Ομήρου.

Προσθέτει ότι η Πρόταση του Κινήματος για εξεύρεση του ποσού που απαιτεί η Τρόικα βασίζεται σε πέντε πυλώνες

τη δημιουργία Εθνικού Ταμείου Κρατικής Περιουσίας, το οποίο θα μπορούσε να είναι η μετεξέλιξη του Ταμείου Αλληλεγγύης, το οποίο θα αποτελεί ουσιαστικά το διαχειριστικό οργανισμό για αποκρατικοποιήσεις και για διαχείριση άλλης κρατικής περιουσίας ώστε να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη.

τη δημιουργία Εθνικής Αρχής Κρατικής Ακίνητης Περιουσίας ως μέρος του πιο πάνω Ταμείου, για τη διαχείριση της μεγάλη ακίνητης ιδιοκτησίας που έχει στη διάθεση του ο δημόσιος και ευρύτερος δημόσιος τομέας καθώς και οι τοπικές αυτοδιοικήσεις.

Σύμφωνα με την πρόταση του ΚΣ ΕΔΕΚ θα πρέπει να υπάρξει μεταφορά στο ταμείο αδρανών ακινήτων του κράτους αλλά και των ημικρατικών οργανισμών που θα μπορούσαν να προσελκύσουν επενδυτές, όπως ο χώρος που βρίσκονταν τα διυλιστήρια στη Λάρνακα, και μετέπειτα μακροχρόνια μίσθωση τους σε επιχειρηματίες και επενδυτές, μέσα από ένα ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας με πλήρη διαφάνεια και λογοδοσία

Μεγάλες εκτάσεις κρατικής γης θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για ανέγερση καζίνο, θεματικών πάρκων, δημιουργία τεχνολογικών πάρκων, τουριστικών καταλυμάτων και βιομηχανιών πετροχημικών, πράσινη και αειφόρο ανάπτυξη.

τη δημιουργία επενδυτικού οχήματος είτε υπό τη μορφή ιθύνουσας εταιρείας είτε οργανισμού συλλογικών επενδύσεων για τη μεγιστοποίηση του ποσού που θα εισπραχθεί από τη μετοχοποίηση της CYTA σε πρώτο στάδιο και μετέπειτα της ΑΗΚ ή τμημάτων τους.

Με αυτό τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα παραχώρησης μετοχών προς στρατηγικό επενδυτή, τους εργαζόμενους και το ευρύ κοινό μέσω κατευθείαν πώλησης μετοχών των οργανισμών αυτών μέχρι 49% ή εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα σε επιμέρους τμήματα όπως για παράδειγμα στην ΑΗΚ η συμμετοχή μπορεί να είναι στην παραγωγή και τη μεταφορά αλλά όχι στη διανομή.

Επιπλέον η μετοχοποίηση μπορεί να γίνει με την πώληση της μετοχών της ιθύνουσας εταιρείας ή μεριδίων του οργανισμού συλλογικών επενδύσεων που θα κατέχουν τις μετοχές των δύο οργανισμών, διατηρούμενης της πλειοψηφίας από το κράτος και την έκδοση μετοχών της ιθύνουσας εταιρείας κλάσης Β για συμμετοχή των επενδυτών αποκλειστικά στα κέρδη των συγκεκριμένων οργανισμών χωρίς την παραχώρηση ελέγχου. Με αυτό τον τρόπο θα μεγιστοποιηθούν οι εισπράξεις από τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

Τονίζεται ότι ο στρατηγικός επενδυτής πρέπει να επιλεγεί προσεκτικά ώστε η τεχνογνωσία του να προσθέτει αξία στις υπηρεσίες του κάθε οργανισμού. Οποιοιδήποτε επενδυτές που σκοπό έχουν το γρήγορο κέρδος, αφαιμάζοντας τους οργανισμούς πρέπει να αποκλείονται ενώ οι μετοχές των ημικρατικών οργανισμών μπορούν να εισαχθούν στο Χρηματιστήριο Κύπρου

την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα με την παροχή υπηρεσιών στους ημικρατικούς οργανισμούς όπως στην Αρχή Λιμένων και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων τους όπως για παράδειγμα η αναβάθμιση του ΧΑΚ
εκποίηση συγκεκριμένων οργανισμών που είτε έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο τους είτε δεν αποτελούν μέρος του κοινωνικού κράτους όπως οι δασικές βιομηχανίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα