Στην πρόληψη λοιμώξεων βοηθά το κάρυ

13:07 29/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Μπαχαρικό, που χρησιμοποιείται σε πιάτα με κάρυ, βοηθά την πρόληψη της λοίμωξης και επιστήμονες φαίνεται, τώρα, ότι αρχίζουν να κατανοούν τον ακριβή τρόπο.

Η κουρκουμίνη είναι συστατικό που βρίσκεται στην κουρκούμη, μπαχαρικό που αποτελεί το κύριο συστατικό της κουζίνας της νότιας Ασίας και της Μέσης Ανατολής.

Το μπαχαρικό χρησιμοποιείται, επίσης, στα παραδοσιακά φάρμακα της Αγιουρβέδα, για 2.500 χρόνια.

Αμερικανοί και Δανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η κουρκουμίνη αυξάνει τα επίπεδα πρωτεΐνης, που ονομάζεται CAMP, η οποία βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να καταπολεμήσει βακτήρια,

ιούς και μύκητες, την πρώτη φορά που προσπαθούν να επιτεθούν.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η CAMP είναι η μόνη γνωστή αντιμικροβιακή του είδους της σε ανθρώπους.

Ο Adrian Gombart, του Linus Pauling Institute στο Corvallis, του Όρεγκον, δήλωσε ότι η έρευνα δείχνει σε νέα οδό, για τη ρύθμιση της γονιδιακής έκφρασης της CAMP.

Πρόσθεσε ότι είναι ενδιαφέρον και κατά κάποιον τρόπο προκαλεί έκπληξη ότι μπορεί να το κάνει αυτό η κουρκουμίνη και θα μπορούσε να παράσχει άλλο εργαλείο για την ανάπτυξη θεραπειών.

Όπως σημειώνουν στο επιστημονικό περιοδικό “Journal of Nutritional Biochemistry”, ο Gombart και οι συνεργάτες του η κουρκουμίνη οδήγησε σε σχεδόν τριπλασιασμό τα επίπεδα της CAMP σε πειράματα σε ανθρώπινα κύτταρα που πραγματοποιήθηκαν στο εργαστήριο (In Vitro).

Η βιταμίνη D, επίσης, αυξάνει τα επίπεδα της CAMP, αλλά υψηλές ποσότητες της βιταμίνης μπορούν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη απελευθέρωση ασβεστίου στο αίμα. Αυτή είναι μια αιτία που οι ερευνητές δοκιμάζουν άλλες φυσικές εναλλακτικές λύσεις, όπως η κουρκουμίνη.

Η CAMP φαίνεται να εξολοθρεύει μεγάλο εύρος βακτηρίων περιλαμβανομένων, όσων προκαλούν φυματίωση. Επίσης, φαίνεται να προστατεύει από την εμφάνιση σηψαιμίας.

Νωρίτερα, τον τρέχοντα μήνα ερευνητές στη Βρετανία ανακοίνωσαν τις πρώτες δοκιμές σε ανθρώπους με την κουρκουμίνη για την καταπολέμηση του καρκίνου. Ελπίζουν ότι θα αυξήσει την αποτελεσματικότητα της χημειοθεραπείας, ενώ μειώνει τις παρενέργειες.

Ο Will Stewart από το University of Leicester, δήλωσε ότι απέδειξε πως η κουρκουμίνη έχει πάνω από 100 μηχανισμούς για τη βλάβη καρκινικών κυττάρων, ιδιαίτερα του παχέος εντέρου. Ένας από τους κυριότερους μηχανισμούς είναι η επίδραση του τρόπου που αναπτύσσονται τα αιμοφόρα αγγεία.

Keywords
Τυχαία Θέματα