Στην Κύπρο αναζητούνται 11 φυγόδικοι από τη Βρετανία

16:20 11/4/2014 - Πηγή: OnlyCY

Στον εντοπισμό και στη σύλληψη 11 φυγόδικων του Ηνωμένου Βασιλείου που φέρεται να κρύβονται στην Κύπρο στοχεύει η δεύτερη εκστρατεία της «Επιχείρησης Ζυγός»(Operation Zygos) η οποία εγκαινιάστηκε σήμερα στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης, στην παρουσία του Βρετανού Ύπατου Αρμοστή Mathew Kidd και του Υπαρχηγού Αστυνομίας Αντρέα Κυριάκου.

Όπως αναφέρθηκε κατά τη διάσκεψη, ξεκίνησε σήμερα η καταδίωξη ορισμένων από

τους πιο περιζήτητους φυγόδικους του Ηνωμένου Βασιλείου υπό την καθοδήγηση του αγγλικού κοινωφελούς ιδρύματος Crimestoppers, το οποίο μάχεται για την πάταξη του εγκλήματος και της Εθνικής Αντεγκληματικής Υπηρεσίας(National Crime Agency – NCA) και τη συνεργασία των αστυνομικών αρχών της Κύπρου.
Η δεύτερη εκστρατεία της «Επιχείρησης Ζυγός» προβάλλει έξι νέες εκκλήσεις για φυγόδικους, καθώς και τις πέντε εκκλήσεις για τους υπόπτους από την πρώτη εκστρατεία το 2012, οι οποίο ακόμα διαφεύγουν.
Βιασμός, διακίνηση ηρωίνης και ίδρυση εικονικών πρακτορείων ταξιδιών τα οποία εξαπάτησαν περίπου 20.000 άτομα, μέσω της δόλιας προσέλκυσης πελατών με μειωμένες τιμές διακοπών, είναι μερικά από τα εγκλήματα για τα οποία καταζητούνται από τις αρχές επιβολής νόμου στο Ηνωμένο Βασίλειο οι 11 φυγόδικοι. Άλλα φερόμενα εγκλήματα περιλαμβάνουν απάτες στοιχημάτων σε ιπποδρομίες και διάφορες μορφές απάτης για προκαταβολή αμοιβής σε σχέση με την αναπαραγωγή καθαρόαιμων αλόγων ιπποδρομίας.
Οι 11 καταζητούμενοι είναι οι: Τζέφρι Μπλουρ (βρετανικής εθνικότητας), Ρίτσαρντ Αρντολίνο (βρετανικής εθνικότητας) , Οσμάν Αϊντενίζ (κυπριακής εθνικότητας), Οζγκούρ Ντεμίρ (τουρκικής εθνικότητας), Ερσίν Μουσταφά (βρετανικής εθνικότητας), Χρηστάκης Φιλίππου (βρετανικής εθνικότητας), Χασάν Ακαρσάι (κυπριακής εθνικότητας) , Τιμούρ Μεχμέτ (βρετανικής εθνικότητας) , Κώστας Σαμψών (κυπριακής εθνικότητας) , Μεχμέτ Σαλίχ (κυπριακής εθνικότητας) και Μάρτιν Έβανς (βρετανικής εθνικότητας).
Όπως αναφέρθηκε στη διάσκεψη, μετά την πρώτη έκκληση της «Επιχείρησης Ζυγός» το 2012, συνελήφθησαν τέσσερα από τα εννέα άτομα που καταζητούνταν, εκ των οποίων ο πρώτος εντός μόλις 48 ωρών από την έναρξη της εκστρατείας, όταν εντοπίστηκε ένας άνδρας που καταζητείτο για σεξουαλικά αδικήματα κατά ανηλίκου.
O Bρετανός Ύπατος Αρμοστής Mathew Kidd εξέφρασε την ικανοποίηση του για την έναρξη αυτής της δεύτερης εκστρατείας, σημειώνοντας ότι η συνεργασία μεταξύ των βρετανικών και κυπριακών αρχών στο θέμα αυτό είναι προς όφελος και των δύο χωρών.
Μιλώντας εκ μέρους του Αρχηγού Αστυνομίας, ο Υπαρχηγός Αστυνομίας Αντρέα Κυριάκου είπε ότι “ως Κυπριακή Αστυνομία, λαμβάνοντας υπόψη τα θετικά αποτελέσματα της Επιχείρησης «ΖΥΓΟΣ», επιθυμούμε τη συνέχιση της εν λόγω δράσης, καθότι με τον τρόπο αυτό, στέλνεται ξεκάθαρα το μήνυμα, ότι η Κύπρος, αν και είναι μία φιλόξενη χώρα για τους νομοταγείς πολίτες, σε καμία περίπτωση, αποτελεί ασφαλή προορισμό και καταφύγιο για τους φυγόδικους εγκληματίες. Για την επίτευξη του στόχου αυτού, οφείλουμε να συμβάλουμε όλοι, Αστυνομία, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και πολίτες”.
Απαντώντας σε ερώτηση όσον αφορά τη συνεργασία με τις αρχές των κατεχομένων για το θέμα αυτό, ο κ. Κυριάκου είπε ότι υπάρχει το γραφείο δικοινοτικής επαφής το οποίο επιλαμβάνεται τέτοιου είδους ζητήματα και στο οποίο συμμετέχουν εκπρόσωποι και από τις δύο κοινότητες.
Ο Ιδρυτής και Πρόεδρος του ιδρύματος Crimestoppers Michael Ashcroft δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «σκοπός της “Επιχείρησης Ζυγός” είναι να διασφαλίσει ότι το κοινό στην Κύπρο έχει προειδοποιηθεί για την πιθανή παρουσία στο νησί 11 καταζητούμενων προσώπων. Πληροφορίες που δίνονται ανώνυμα στους Crimestoppers μπορεί να οδηγήσουν στον εντοπισμό και τη σύλληψη τους και είμαστε βέβαιοι ότι αυτό θα συμβεί στην παρούσα έκκληση».
Ο Επικεφαλής των Ευρωπαϊκών Επιχειρήσεων της NCA Steve Bennett είπε, μεταξύ άλλων, ότι «οι φυγόδικοι δεν εγκαταλείπουν έτσι απλά την την εγκληματική συμπεριφορά τους, συνήθως παραμένουν μέρους του εγκληματικού κόσμου, προκαλούν βλάβη και ζημιές και στις νέες κοινότητες που διαμένουν. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε τη ζωή των καταζητούμενων ανυπόφορη και να τους φέρουμε πίσω για να αντιμετωπίσουν τη δικαιοσύνη”.
Οι πολίτες στην Κύπρο μπορούν να δίνουν πληροφορίες στο τηλέφωνο 80005511. Το κοινό μπορεί, επίσης, να δίνει πληροφορίες ανώνυμα μέσω της τηλεφωνικής γραμμής 0800555111 των Crimestoppers στο Ηνωμένο Βασίλειο και μέσω του διαδικτύου στη διεύθυνση www.crimestoppers-uk.org.

Keywords
Τυχαία Θέματα