Στη συγκρότηση ενιαίου εθνικού μετώπου στο Κυπριακό συμφώνησαν Ομήρου–Καμμένος

13:45 22/2/2014 - Πηγή: OnlyCY


Την ανάγκη για συγκρότηση ενός ενιαίου εθνικού μετώπου ενάντια σε μια κακή λύση του κυπριακού προβλήματος, εξέφρασαν σήμερα από κοινού ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου και ο Πρόεδρος του ελληνικού Κινήματος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος.

Σε

δηλώσεις μετά τη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία του Κινήματος, υπό τον Πρόεδρό του, κ. Καμμένο, στα κεντρικά γραφεία της ΕΔΕΚ, ο κ. Ομήρου είπε ότι «η επίσκεψη του Κινήματος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων συμπίπτει με κρίσιμες στιγμές στη διαχείριση του μεγάλου εθνικού μας θέματος».

«Κοινή θέση είναι ότι η συμφωνία της 11ης Φεβρουαρίου μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη Ντερβίς Έρογλου εμπεριέχει εξαιρετικά αρνητικά σημεία, τα οποία δυστυχώς ικανοποιούν πάγια αιτήματα της τουρκικής πλευράς», ανέφερε ο κ. Ομήρου, κάνοντας παράλληλα λόγο για λεγόμενες εποικοδομητικές ασάφειες στο Κοινό Ανακοινωθέν «που οδηγούν σε αμφισημίες και επικίνδυνες ερμηνείες» σε ό,τι αφορά την κυριαρχία και την ιθαγένεια.

Εξέφρασε, επίσης, τη θέση ότι «επιβάλλεται η ενημέρωση του Ελληνισμού στο σύνολό του γιατί δεν πρέπει να διαχωρίζουμε τα εθνικά θέματα σε ελλαδικά, ή ζητήματα του μητροπολιτικού Ελληνισμού και του κυπριακού Ελληνισμού”, προσθέτοντας ότι “το μέτωπο πρέπει να είναι ενιαίο γιατί μια κακή λύση του κυπριακού προβλήματος θα επηρεάσει ολόκληρη την περίμετρο του Ελληνισμού».

«Προσβλέπουμε σε συστράτευση δυνάμεων σε ολόκληρη την κλίμακα του Ελληνισμού για αντιμετώπιση αυτών των κρίσιμων και αρνητικών εξελίξεων», είπε ο κ. Ομήρου.

Από την πλευρά του, ο κ. Καμμένος είπε ότι «το Κυπριακό είναι εθνικό θέμα όλων μας και όλοι επιδιώκουμε μια λύση, μια λύση βιώσιμη, αλλά και μια λύση δίκαιη, μια λύση εφικτή».

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, είπε, «προσπαθήσαμε στο επίπεδο της Ελλάδος να δημιουργήσουμε εκείνες τις συνθήκες της δημιουργίας μιας κοινής γραμμής” και “ζητήσαμε από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας τη συγκρότηση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να υπάρχει μια εθνική στάση».

“Δυστυχώς”, πρόσθεσε, «ενημερωθήκαμε προχτές ότι ο Πρωθυπουργός της χώρας και αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος, ο κ. Σαμαράς, δεν αποδέχεται τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών” και, “κατόπιν τούτου, ζητήσαμε την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή των Ελλήνων για τα εθνικά μας θέματα με πρώτο το Κυπριακό και την ονομασία της Μακεδονίας».

Ανέφερε ότι «τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα ουδέποτε ενημερώθηκαν εκ των προτέρων για τις συνομιλίες που οδήγησαν στην επίτευξη αυτής της κοινής συμφωνίας Αναστασιάδη- Έρογλου».

Ο κ. Καμμένος είπε ότι συμφώνησαν με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ «στα σημεία στα οποία δεν θα μπορεί να γίνει αποδεκτό από τις δυνάμεις του Ελληνισμού ένα δεύτερο Σχέδιο Ανάν».

Ανέφερε ότι κανένας δεν μπορεί να αποδεχτεί την κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Είναι για πρώτη φορά στα παγκόσμια χρονικά όπου ένας λαός θα κληθεί να καταργήσει το κράτος του. Η αρχή της παρθενογένεσης έχει να κάνει και με το θάνατο ενός κράτους και το κράτος αυτό είναι η Κυπριακή Δημοκρατία. Αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από κανέναν», ανέφερε.

Είπε, επίσης, ότι μέσα στη συμφωνία υποκρύπτεται η συνομοσπονδία.

Ο κ. Καμμένος είπε ακόμη ότι «βλέπουμε να υπάρχει πίεση προς τη μεριά των προσφύγων να παραδώσουν για ένα κομμάτι ψωμί τις περιουσίες τους” και πρόσθεσε: “Θέλω να εκφράσω μιαν κραυγή αγωνίας και να πω προς τους Έλληνες Κυπρίους πρόσφυγες: Σταματήστε να ενεργείτε μ’ αυτόν τον τρόπο. Είμαστε όλοι εδώ».

«Θα επιδιώξουμε το κοινό εθνικό μέτωπο με όλα τα κόμματα στην Κύπρο και στην Ελλάδα, διότι ο Ελληνισμός οφείλει τουλάχιστον αυτή τη φορά να βρεθεί ενωμένος, με μια κοινή εθνική γραμμή απέναντι στο εθνικό μας θέμα που είναι το Κυπριακό», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα