Στη δημοσιότητα η πρόταση νόμου της ΕΔΕΚ για αποκοπές από τον 13ο μισθό

17:27 29/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Πρόταση νόμου θα καταθέσει η ΕΔΕΚ που θα τροποποιεί το νόμο περί εκτάκτου εισφοράς αξιωματούχων, εργοδοτουμένων και συνταξιούχων της Κρατικής Υπηρεσίας και του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα και τον περί εργοδοτουμένων, συνταξιούχων και αυτοτελώς εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα Νόμο, έτσι ώστε για το έτος 2013 μόνο να υπάρξει συνεισφορά κοινωνικής αλληλεγγύης για τον 13ο μισθό.

Ο Γραμματέας της ΕΔΕΚ Δημήτρης Παπαδάκης μιλώντας

σε διάσκεψη Τύπου εξήγησε λεπτομερώς πώς θα γίνουν οι αποκοπές, λέγοντας ότι το κόμμα του αναλαμβάνει αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία, «γιατί πιστεύουμε ότι η φιλαλληλία και η κοινωνική αλληλεγγύη δεν μπορούν να έχουν μόνο ανέξοδα και θεωρητικό χαρακτήρα ούτε χαρακτήρα ευχολογίου».

«Η πρόταση μας είναι στοχευμένη και απαλλάσσει πλήρως χαμηλούς μισθούς και συντάξεις, απολαβές και συντάξεις μέχρι €2.500 απαλλάσσονται πλήρως. Οι υψηλότεροι μισθοί και συντάξεις θα συνεισφέρουν κλιμακωτά μικρά ποσοστιαία ποσά για να συλλεγεί ένα ποσό του ύψους των πέντε εκατομμυρίων που θα διατεθεί ενόψει των γιορτών των Χριστουγέννων και του νέου έτους στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (μακροχρόνιους άνεργους, και οικογένειες που στηρίζονται από τα κοινωνικά παντοπωλεία», είπε ο κ. Παπαδάκης.

Ανέφερε ότι τις τελευταίες εβδομάδες λέχθηκαν πολλά ψέματα γύρω από το θέμα, «ότι δήθεν υπήρξε πρόταση για ισοπεδωτική αποκοπή μισθών, ότι το ποσοστό θα είναι όχι στοχευμένο και κλιμακωτό ύψους 3% και άλλα παρόμοια».

«Λυπούμαστε γιατί συντεχνίες και κόμματα αντιμετώπισαν αρνητικά τη σκέψη για να εκφράσουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας προς συνανθρώπους μας που θα στερηθούν τα στοιχειώδη τις γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων και του Νέου Έτους. Από λόγια χορτάσαμε. Όπως και από λαϊκισμούς και δημαγωγίες. Τώρα ας κριθούν όλοι στην πράξη αν τα λόγια είναι και πράξη ή ‘έπεα πτερόενα’», κατέληξε ο κ. Παπαδάκης.

Αναλυτικά η πρόταση της ΕΔΕΚ έχει ως εξής:

-Για το Δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, για ακαθάριστες μηνιαίες απολαβές ή και σύνταξη, που δεν υπερβαίνει το ποσό των δύο χιλιάδων πεντακοσίων ευρών (€2.500), καμία συνεισφορά.
-Για ακαθάριστες μηνιαίες απολαβές ή και σύνταξη που υπερβαίνει το ποσό των δύο χιλιάδων πεντακοσίων ευρώ (€2.500). Οι εξής συνεισφορές: Για κάθε ευρώ από δύο χιλιάδες πεντακόσια ένα ευρώ (€2.501) έως τρεις χιλιάδες πεντακόσια ευρώ (€3.500), καταβάλλεται ποσοστό δυόμισι τοις εκατόν (2,5%) Για κάθε ευρώ από τρεις χιλιάδες πεντακόσια ένα ευρώ (€3.501) έως τέσσερις χιλιάδες πεντακόσια ευρώ (€4.500), ποσοστό τρία τοις εκατόν (3%) και για κάθε ευρώ από τέσσερις χιλιάδες πεντακόσια ένα ευρώ (€4.501) και άνω, ποσοστό τριάμισι τοις εκατόν (3,5%).
Τα ποσά που εξοικονομούνται από τις προβλεπόμενες στο εδάφιο (1) αποκοπές κατατίθενται στο Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας και διατίθενται για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού όπως καθορίζεται σε διάταγμα του Υπουργού Οικονομικών.
Για τον ιδιωτικό τομέα (εργοδοτούμενοι, Συνταξιούχοι και αυτοτελώς εργαζόμενοι), για ακαθάριστες μηνιαίες αποδοχές που δεν υπερβαίνουν το ποσό των δύο χιλιάδων πεντακοσίων ευρώ (€2.500), ουδεμία συνεισφορά.
-Για ακαθάριστες μηνιαίες αποδοχές που υπερβαίνουν το ποσό των δύο χιλιάδων πεντακοσίων ευρώ (€2.500, καταβάλλεται ποσό ίσο με ποσοστό επί των ακαθάριστων αποδοχών ως ακολούθως: Για κάθε ευρώ από δύο χιλιάδες πεντακόσια ένα ευρώ (€2.501) έως τρεις χιλιάδες πεντακόσια ευρώ (€3.500), καταβάλλεται ποσοστό δυόμισι τοις εκατόν (2,5%) με ελάχιστο ποσό αποκοπής δέκα ευρώ (€10). Για κάθε ευρώ από τρεις χιλιάδες πεντακόσια ένα ευρώ (€3.501) έως τέσσερις χιλιάδες πεντακόσια ευρώ (4.500), ποσοστό τρία τοις εκατόν (3%) και για κάθε ευρώ από τέσσερις χιλιάδες πεντακόσια ένα ευρώ (€4.501) και άνω ποσοστό τριάμισι τοις εκατόν (3.5%):
Νοείται ότι, η αποκοπή υπολογίζεται επί του συνόλου των ακαθάριστων αποδοχών χωρίς οποιοδήποτε περιορισμό ή όριο στο ύψος αυτών: Νοείται περαιτέρω ότι, απολαβές ή/και συντάξεις από τις οποίες γίνεται η αποκοπή, του δυνάμει των περί έκτακτης εισφοράς Αξιωματούχων, Εργοδοτουμένων και Συνταξιούχων της Κρατικής Υπηρεσίας και του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα Νόμο του 2011 έως 2013, οι οποίες δεν εμπίπτουν στις διατάξεις του παρόντος Νόμου, προστίθενται στις ακαθάριστες αποδοχές δυνάμει του παρόντος Νόμου για σκοπούς καθορισμού του ύψους του συντελεστή της αποκοπής που καταβάλλεται δυνάμει του άρθρου 4Α του παρόντος Νόμου.
Στην περίπτωση μισθωτού, η καταβολή της εισφοράς σύμφωνα με το εδάφιο, (1), γίνεται εξ ημισείας από τον εργοδότη και το μισθωτό δηλαδή σε ποσοστό πενήντα τοις εκατόν (50%), εκατέρωθεν.

Keywords
Τυχαία Θέματα