Στέλιος Πλατής: Στο μεσαίωνα θα βρισκόταν η Ιρλανδία αν υιοθετείτο το μνημόνιο της Κύπρου

10:13 14/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Με αφορμή τις χθεσινές δηλώσεις του Ιρλανδού πρωθυπουργού για έξοδο της Ιρλανδίας από το μνημόνιο μέχρι το τέλος του χρόνου και τους εν Κύπρω «οπαδούς» του κυπριακού μνημονίου που είμαι σίγουρος θα θελήσουν να αδράξουν την ευκαιρία να μας πουν πόσο καλό είναι το μνημόνιο που μας έφεραν, θέλω να διαβεβαιώσω ότι αν υιοθετείτο από την Ιρλανδία το πρόγραμμα

στήριξης της Κύπρου σήμερα η Ιρλανδία θα βρισκόταν περίπου στον μεσαίωνα και όχι σε πορεία προς τις αγορές!

Σε εκ διαμέτρου αντίθετη πορεία με την Κύπρο, εκεί η ΕΕ έδωσε (μαζί με τη στήριξη των κρατικών τους τραπεζών από την ΕΚΤ) πέραν των 150 δις ευρώ. Χωρίς κουρέματα καταθέσεων και αξιογράφων, χωρίς φόρτωμα του ΕLA από τράπεζα σε τράπεζα, χωρίς ξεπούλημα τραπεζικών καταστημάτων εκτός, χωρίς τραπεζική αυτοχρηματοδότηση, και χωρίς να αλλάξει καν το φορολογικό τους σύστημα!

Και για να μην κουβαλιούνται στην Κύπρο να μας δίνουν μαθήματα πρώην πρωθυπουργοί και λοιποί από την Ιρλανδία, να υπενθυμίσω ότι εκεί οι τράπεζες τους υφάρπαξαν ευρωπαϊκά χρήματα, και με τις ευλογίες της Κεντρική τους Τράπεζας σε εμφανέστατο ρόλο διαπλοκής, έναντι και στους ευρωπαίους εταίρους της, και πλήρωσαν το τίμημα της κρίσης του 2008 στην οποία και συμμετείχαν. Εμείς, ακόμη και με όλα τα κακά μας και όλα τα στραβά μας και τις ασήκωτες ευθύνες συγκεκριμένων κάποιων, δεν είχαμε πάρει και ούτε κινδύνευσαν επενδύσεις ξένων τραπεζών. Δεν προκαλέσαμε καμιά κρίση εκτός Κύπρου. Τουναντίον, μας έβαλαν και πληρώσαμε και από πάνω και δυσανάλογο μέρος των σπασμένων στην Ελλάδα εκ μέρους των εταίρων μας!

Γι’ αυτό καλώ τον υπουργό οικονομικών μας εκεί στο Λουξεμβούργο που θα μιλάνε σήμερα, έστω και τώρα αυτά να τα αναφέρει και να τα υπογραμμίσει. Με αξιοπρέπεια, τεκμηρίωση και διεκδικητικότητα. Να απαιτήσει επιτέλους την οφειλόμενη στήριξη και αλληλεγγύη από τους εταίρους μας. Αυτό είναι το καθήκον του! Όχι απλά και μόνον να μας μεταφέρει τις εντολές τους!

Dr. Stelios Platis
Managing Director

MAP S.Platis

Keywords
Τυχαία Θέματα