Στέλιος Πλατής: Επείγει η διαχείριση και αναδιάρθρωση δανείων…Είναι η οικονομική λογική

09:52 4/12/2013 - Πηγή: OnlyCY

Απέστειλε αυτές τις μέρες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην Κεντρική Τράπεζα εισήγησή του για τη δημιουργία ενός συνολικού θεσμικού πλαισίου για τη διαχείριση και αναδιάρθρωση δανείων, συμπεριλαμβανομένων και προνοιών για την προστασία της πρώτης

κατοικίας.

Εδώ αγαπητοί μου φίλοι, οφείλω να σημειώσω ότι έχει περισσότερο από 3 μήνες που τόσο η Κεντρική Τράπεζα, όσο και όλα τα κόμματα, αλλά και η κυβέρνηση έχουν στα συρτάρια τους ανάλογες, συγκεκριμένες σχετικές εισηγήσεις – προτάσεις που τους έχω υποβάλει αλλά και από τα ΜΜΕ έχω δημοσιοποιήσει σε κάθε ευκαιρία.

Τώρα που και το ΔΝΤ (σημ: μέρος της Τρόικας) τους λέει ακριβώς το ίδιο πράγμα να δούμε τι άλλη δικαιολογία θα βρούνε. Να δούμε άραγε με ποιους τρόπους θα επιχειρήσουν τώρα να προστατεύσουν τους μεγαλο-οφειλέτες σε βάρος της κοινωνίας.

Και, όχι φίλοι μου, δεν έχει ακούσει εμένα το ΔΝΤ ή έγινε αίφνης ευαίσθητο. Απλά είναι η οικονομική λογική που επιτάσσει αυτή τη συνταγή.

Και είναι η ίδια ακριβώς οικονομική λογική που μας οδηγεί στο ότι σύντομα θα παραδεχτούν όλοι πια ότι και η συνταγή που επιτρέψαμε να μας επιβληθεί για τον τραπεζικό μας τομέα (εν είδει κουρέματος καταθέσεων) ήταν τελικά μια λανθασμένη επιλογή, όπως πολλές φορές τα ίδια τα γεγονότα μέχρι σήμερα απέδειξαν. Ήδη ο νέος Εκτελεστικός Διευθυντής της Τράπεζας Κύπρου παραδέχθηκε ότι οι υπολογισμοί για τις κεφαλαιουχικές ανάγκες ήταν υπερβολικές (όπως πολλάκις επαναλάμβανα κατά την περίοδο του κουρέματος).

Και εδώ μια συμβουλή προς όσους αυτό αφορά: το ΔΝΤ, οι διεθνείς οργανισμοί αλλά και σοβαροί επιστήμονες πολλές φορές επανεξετάζουν τις απόψεις τους και παραδέχονται τα όποια λάθη τους τα δεδομένα τόσο έκδηλα αποδεικνύουν. Και αυτό εκτός από το ότι τους τιμά, συμβάλλει και στην αξιοπιστία τους διαχρονικά. Γι’ αυτό όσοι τότε (κάποιοι προφανώς με πολιτικά κριτήρια και ανταλλάγματα) υποστήριξαν τόσο έντονα την εμφανώς λανθασμένη και επιζήμια συνταγή του κουρέματος, του φορτώματος του ELA της Λαϊκής στην Τράπεζα Κύπρου, του ξεπουλήματος των ελληνικών εργασιών, ας είναι πιο σεμνοί σήμερα και τουλάχιστον ας μιλάνε λιγότερο. Φυσικά, θα ήταν σαφέστατα καλύτερα απλά να παραδεχτούν αυτή τους την εμφανώς λανθασμένη εκτίμηση, τότε την κρισιμότερη στιγμή για την οικονομία μας το συντομότερο…

Γιατί διαφαίνεται ότι πλησιάζει η ώρα όπου ο κόσμος ξυπνά από το λήθαργό του και θα μας κρίνει όλους αυστηρότερα από κάθε άλλη φορά…!

_________________________________________________

Dr. Stelios Platis

Managing Director

MAP S.Platis

Keywords
Τυχαία Θέματα