Στεφάνου: Η τουρκική αδιαλλαξία να μην μας αποπροσανατολίσει από το στόχο της λύσης

13:16 15/11/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η απογοήτευση που έχει προκληθεί ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης τουρκικής αδιαλλαξίας και προκλητικότητας δεν θα πρέπει να αφήσουμε να μας αποπροσανατολίσει από το στόχο της λύσης, τονίζει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, με αφορμή τη συμπλήρωση 29 χρόνων από την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους.

Σε γραπτή δήλωση ο Εκπρόσωπος σημειώνει ότι η απογοήτευση αυτή «δεν θα πρέπει να μας οδηγήσει σε επιλογές που σε τελική ανάλυση διευκολύνουν την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή ηγεσία να απαλλαγούν από τη συμφωνημένη βάση και τις βασικές αρχές λύσης του Κυπριακού

και να προωθήσουν το διχοτομικό στόχο για δύο κράτη στην Κύπρο».

Ο κ. Στεφάνου επαναλαμβάνει ότι η ε/κ πλευρά συνεχίζει με συνέπεια και σταθερότητα τον αγώνα ενάντια στα τετελεσμένα της τουρκικής εισβολής και κατοχής, για την απελευθέρωση και την επανένωση της Κύπρου και με αποφασιστικότητα και διεκδικητικότητα υπερασπίζεται την Κυπριακή Δημοκρατία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Ο Εκπρόσωπος, αφού υπενθυμίζει ότι η ανακήρυξη του ψευδοκράτους καταδικάστηκε άμεσα από το Συμβούλιο Ασφαλείας, προσθέτει ότι και άλλα ψηφίσματα του διεθνούς οργανισμού καθορίζουν με σαφήνεια  ότι  η λύση του Κυπριακού πρέπει να βασίζεται σε ένα κυπριακό κράτος με μία και μόνη κυριαρχία, ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα, με κατοχυρωμένη την  ανεξαρτησία και την εδαφική του ακεραιότητα, με δύο πολιτικά ίσες κοινότητες όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα στο πλαίσιο μιας δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας και ότι αυτή η λύση πρέπει να αποκλείει την ένωση ολόκληρης ή μέρους της Κύπρου με οποιαδήποτε άλλο κράτος καθώς και οποιασδήποτε μορφής διχοτόμηση ή απόσχιση.

Ο Εκπρόσωπος, στη δήλωσή του, αναφέρει ότι οι συνομιλίες έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο και ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά, με πρόσχημα την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κυπριακή Δημοκρατία, έχει αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις κορυφώνοντας με αυτό τον τρόπο μια τακτική συνεχούς υπόσκαψης και ναρκοθέτησης των συνομιλιών, μέσα από την αναίρεση των συγκλίσεων που είχαν επιτευχθεί.

«Πρόκειται για μια τακτική πίσω από την οποία κρύβεται η φιλοσοφία της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας για μονιμοποίηση και νομιμοποίηση της διχοτόμησης με τη δημιουργία δύο χωριστών κρατών στην Κύπρο. Η ίδια αυτή φιλοσοφία επιβεβαιώνεται και από τις απειλές της Τουρκίας εναντίον της άσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της χώρας μας», αναφέρει ο κ. Στεφάνου.

Προσθέτει ακόμη ότι η λύση ομοσπονδίας είναι το εργαλείο για την απελευθέρωση της Κύπρου και την απαλλαγή της από την κατοχή και τον εποικισμό.

«Μιας λύσης βασισμένης στο διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο και η οποία να αποκαθιστά και να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων και να διασφαλίζει την ενότητα του κράτους και το αυτονόητο δικαίωμα του λαού μας να καθορίζει το δικό του μέλλον χωρίς να κηδεμονεύεται από οποιουσδήποτε ξένους»,

Keywords
Τυχαία Θέματα