Στατίνες και καρδιακή ανεπάρκεια

16:56 12/2/2014 - Πηγή: OnlyCY

Οι στατίνες ελαττώνουν τη συχνότητα εμφάνισης των καρδιαγγειακών συμβαμάτων και της θνητότητας σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο, γεγονός που έχει καθιερώσει τις στατίνες σε αναγκαίο φάρμακο της θεραπευτικής αγωγής σε όλες τις μορφές της στεφανιαίας νόσου. Οι στατίνες χρησιμοποιούνται επίσης και στην πρωτογενή πρόληψη της στεφανιαίας νόσου με εξίσου καλά αποτελέσματα όσον αφορά τη μείωση των καρδιαγγειακών συμβαμάτων και της θνητότητας . Η θεραπευτική αυτή δράση των στατινών στην

καρδιαγγειακή θνητότητα και νοσηρότητα παρατηρείται ακόμη και σε επίπεδα χοληστερόλης φυσιολογικά , γεγονός που οδήγησε στη σκέψη ότι η ελάττωση αυτή της θνητότητας μπορεί να οφείλεται σε δράσεις πέρα από την ελάττωση των επιπέδων της χοληστερίνης. Η υπόθεση αυτή (πλειοτροπική δράση) ενισχύθηκε από τις ενδείξεις ευνοϊκής δράσης των στατινών στη φλεγμονή καθώς και στην ενδοθηλιακή και αιμοπεταλιακή λειτουργία. Έτσι, η ελάττωση της θνητότητας που παρατηρείται σε ασθενείς με ισχαιμική αριστερή κοιλιακή δυσλειτουργία που λαμβάνουν στατίνες , θα μπορούσε να αποδοθεί στην σταθεροποίηση της αθηρωματικής πάθησης (αθηρωματικές πλάκες) και παρεμπόδιση εμφάνισης ισχαιμικών επεισοδίων. Αλλά δεν μπορεί να εξηγηθεί η ελάττωση της θνητότητας ασθενών με μη ισχαιμική καρδιακή ανεπάρκεια, που ελάμβαναν στατίνες , με μόνη την ελάττωση των ισχαιμικών επεισοδίων χωρίς να επικαλεσθούμε την πλειοτροπική δράση των στατινών.

Μελέτες θεραπείας καρδιακής ανεπάρκειας με στατίνες

Η θεραπεία με στατίνες σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια ερευνήθηκε σε διάφορες κλινικές μελέτες χωρίς ακόμη να έχει καθοριστεί ο ακριβής μηχανισμός ενέργειας των φαρμάκων αυτών.

Πρώτη η Scandinavian Simvastatin Survival Study έδειξε την επίπτωση χρήσης στατινών στην θνητότητα και στην εξέλιξη της καρδιακής ανεπάρκειας . Η μελέτη αυτή έδειξε ότι οι στατίνες ελάττωσαν τη θνητότητα των ασθενών με έμφραγμα του μυοκαρδίου οι οποίοι παρουσίασαν ….

Διαβάστε περισσότερα…

Keywords
Τυχαία Θέματα