Σταθερή η θέση του Πεκίνου για ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων, τονίζει ο νέος Πρέσβης της Κίνας

17:42 12/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η πολιτική της κινεζικής Κυβέρνησης για διατήρηση και περαιτέρω ενίσχυση των θερμών και εγκάρδιων σχέσεων μεταξύ Κίνας και Κύπρου, θα παραμείνει σταθερή και αναλλοίωτη, όποιες αλλαγές και αν επέλθουν σε διεθνές, περιφερειακό ή εσωτερικό επίπεδο.

Αυτό δήλωσε ο νέος Πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Liu Xinsheng, ο οποίος επέδωσε το πρωί τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

Σημείωσε ότι η Κίνα είναι πρόθυμη

να συνεργαστεί με την Κύπρο στις προσπάθειες για οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος στη διμερή συνεργασία, στη βάση των κοινών αξιών του αμοιβαίου σεβασμού, του αμοιβαίου οφέλους και της μη επέμβασης της μίας στις εσωτερικές υποθέσεις της άλλης.

Είπε ότι συνειδητοποιεί το βάρος της ευθύνης του διορισμού του και διαβεβαίωσε ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για την καλύτερη αλληλοκατανόηση μεταξύ των δύο λαών καθώς και για τη διεύρυνση και εμβάθυνση των διμερών σχέσεων.

Ο κ. Xinsheng είπε ότι οι δύο λαοί μοιράζονται μακρόχρονους δεσμούς φιλίας και αλληλεγγύης και πρόσθεσε ότι με την πάροδο των ετών και με συντονισμένες προσπάθειες, οι σχέσεις αυτές έχουν αναβαθμιστεί σε νέο επίπεδο.

Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια, ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε στις σχέσεις των δύο χωρών τα τελευταία 40 χρόνια και επεσήμανε ότι οι δύο χώρες έχουν ένα εξαίρετο επίπεδο πολύπλευρης συνεργασίας.

Σημείωσε ότι είναι πρόθεση της Κυβέρνησης του να εργαστεί για περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των χωρών μας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος με την οριστικοποίηση συμφωνιών οι οποίες βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Ανέφερε, παράλληλα, ότι προσβλέπει στην επικείμενη επίσημη επίσκεψη του στην Κίνα, που θα έχει ως στόχο τη συνέχιση των υψηλού επίπεδου επαφών του για την εξέταση νέων τρόπων επέκτασης της καλά εδραιωμένης συνεργασίας των δυο χωρών.

Για το Κυπριακό ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι η Κυβέρνηση και ο λαός της Κύπρου εκτιμούν τη θέση αρχών που διατηρεί η Κίνα, όπως και την εποικοδομητική και θετική της στάση στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Αναφερόμενος στη διαδικασία των απευθείας συνομιλιών, είπε ότι  μέχρι τη στιγμή που ο κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ήταν ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας και ο συνομιλητής στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, επιτεύχθηκαν σημαντικές συγκλίσεις, παρά τις πολυάριθμες δυσκολίες και τον αργό ρυθμό.

Πρόσθεσε όμως ότι από τον Μάιο του 2010, όταν ηγέτης ανέλαβε ο Ντερβίς Ερογλου η πρόοδος έχει σταματήσει, υπήρξε μία σοβαρή οπισθοδρόμηση στις διαπραγματεύσεις, με τις συνομιλίες σε επίπεδο ηγετών να έχουν σταματήσει.

Η τουρκοκυπριακή πλευρά, υπό τη νέα της ηγεσία, πρόσθεσε, απέτυχε να τιμήσει τη συμφωνημένη βάση των συνομιλιών, όπως και τις συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν με τον κ. Ταλάτ, παρά τη δέσμευση του κ. Έρογλου.

Αναφέρθηκε στις προσπάθειες της Αγκυρας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας για απομάκρυνση από μια λύση στη συμφωνημένη βάση και αναβάθμιση του ψευδοκράτους.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε και στις απειλές της Αγκυρας κατά του δικαι

Keywords
Τυχαία Θέματα