Στάση αρχών Ουκρανίας στο Κυπριακό

16:07 25/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Τουρκία, ”ως υποψήφια χώρα θα πρέπει να τερματίσει την προκλητική της στάση αναφορικά με την ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ από την Κύπρο και να σεβαστεί τον τρόπο λειτουργίας της Ενωσης”, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια του νέου Πρεσβευτή της Ουκρανίας στην Κύπρο Borys Humeniuk.

Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας επισήμανε ότι ”η τουρκική ηγεσία πρέπει να κατανοήσει

ότι οφείλει να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της έναντι της Κύπρου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να αντιληφθεί ότι η δική μας θετική προσέγγιση αναφορικά με την ένταξή της στην ΕΕ δεν είναι χωρίς όρους”.

Σημείωσε ότι ”οι πρόσφατες απειλές της Τουρκίας για το λεγόμενο ”Σχέδιο Β” συνίστανται σε μια διεθνή εκστρατεία για αναγνώριση του ”τουρκοκυπριακού κράτους” και στην αναβάθμιση του καθεστώτος της κατεχόμενης από την Τουρκία περιοχής σε διεθνείς οργανισμούς”.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε ότι ”η πλευρά μας θα συνεχίσει να εργάζεται με καλή πίστη για την επίτευξη προόδου στις συνομιλίες, που είναι και ο μόνος τρόπος για επίτευξη λύσης του κυπριακού προβλήματος” και εξέφρασε την ελπίδα ότι ”η ίδια καλή πίστη θα επιδειχθεί και από την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους”.

Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του, ο νέος Πρεσβευτής της Ουκρανίας αναφέρθηκε στη στάση αρχών της Ουκρανίας όσον αφορά στην προστασία της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως και τη στήριξή της στις προσπάθειες για επίτευξη μιας αμοιβαία αποδεκτής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα που να βασίζεται στο διεθνές δίκαιο, στον Καταστατικό Χάρτη και στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

Ανέφερε επίσης ότι η Ουκρανία εκτιμά το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δηλώνει στο πιο υψηλό επίπεδο την υποστήριξή της για τη στρατηγική ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης που ακολουθεί η Ουκρανία και σημείωσε ότι ”η Ουκρανία βασίζεται στην Κύπρο για περαιτέρω στήριξη των φιλοδοξιών της για ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2012”.

Επίσης, ο κ. Humeniuk αναφέρθηκε στους φιλικούς δεσμούς των δύο χωρών οι οποίοι στηρίζονται, όπως είπε, στον αμοιβαίο σεβασμό και σε κοινές αξίες και πρόσθεσε ότι η πνευματική, ιστορική και πολιτιστική συγγένεια των δυο εθνών, η ειλικρίνεια και η φιλοξενία φέρνουν κοντά τις δύο χώρες και προάγουν την ανάπτυξη των σχέσεών τους σε πολλούς τομείς.

Αναφέρθηκε, επίσης, στην επίσκεψη του Προέδρου Χριστόφια στην Ουκρανία στις 3-5 Ιουλίου 2011, την πρώτη επίσκεψη από Πρόεδρο της Κύπρου στην Ουκρανία και σημείωσε ότι ”υποδήλωσε την αναβάθμιση των διμερών σχέσεων μεταξύ Ουκρανίας και Κύπρου στο πιο υψηλό επίπεδο πολιτικού διαλόγου, δίνοντας νέα ώθηση για περαιτέρω εμβάθυνση και επέκταση της συνεργασίας των δυο χωρών σε όλους τους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος”.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ”η Κύπρος αναγνωρίζει και εκτιμά τη στάση αρχών της Ουκ

Keywords
Τυχαία Θέματα