Στα μέσα Οκτωβρίου η νέα αποστολή της Τρόικας στην Κύπρο

18:20 15/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Νέα κινητικότητα στις διαπραγματεύσεις της Κύπρου με την τρόικα για τη συμφωνία πάνω στο πακέτο των μέτρων που αποτελεί προϋπόθεση για την παροχή του δανείου προς τη Δημοκρατία, σηματοδότησε η συνάντηση Χριστόφια – Λαγκάρντ, εκτιμούν οικονομικοί αναλυτές στην Ουάσιγκτον.

Στη συνάντηση με τη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, όπως ανέφερε αξιωματούχος του Ταμείου, «συζητήθηκαν οι οικονομικές εξελίξεις

στην Κύπρο και την ευρωζώνη και αντηλλάγησαν απόψεις γύρω από τις συνεχιζόμενες συνομιλίες για τη χρηματοπιστωτική βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προς την Κύπρο».

Τη Δευτέρα, το οικονομικό επιτελείο της κκυβέρνησης θα έχει συνομιλίες με τον Ολλανδό Μέννο Σνελ, ο οποίος εκπροσωπεί την Κύπρο στην εκτελεστική επιτροπή του ΔΝΤ, με στόχο τη διαμόρφωση των αντιπροτάσεων της Κύπρου.

Η επίσκεψη της τρόικας στην Κύπρο αναμένεται να πραγματοποιηθεί γύρω στα μέσα Οκτωβρίου, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις κύκλων εκτός ΔΝΤ, είναι δυνατή η επίτευξη συμφωνίας πάνω στο πακέτο των μέτρων περί τις αρχές Νοεμβρίου. Με δεδομένο αυτό, ως πιθανή ημερομηνία εκταμίευσης του δανείου είναι τα μέσα Δεκεμβρίου.

Οικονομικοί αναλυτές στην Ουάσιγκτον επισημαίνουν τη διαφορά απόψεων που υπάρχουν μεταξύ του ΔΝΤ (αφενός) και της ΕΕ, με το «Ταμείο» να υποστηρίζει ότι για να μπορεί να εξυπηρετηθεί το δάνειο που θα λάβει η Κύπρος, θα πρέπει να μη συμπεριλαμβάνεται σ’ αυτό το ποσό που χρειάζονται οι κυπριακές τράπεζες. Μάλιστα, βλέπουν να υπάρχει σκληρή διαπραγμάτευση μεταξύ τους, πριν αποφασιστεί η εκταμίευση του ποσού που θα συμφωνηθεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα