Στα χρηματιστήρια του εξωτερικού στρέφονται τα χρηματιστηριακά γραφεία

12:45 12/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η απόφαση του Eurogroup και η συνεπακόλουθη αναστολή της διαπραγμάτευσης των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής Τράπεζας, έθεσε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου σε κατάσταση πλήρους υπολειτουργίας και εξανάγκασε τα χρηματιστηριακά γραφεία και τους επενδυτές

να στραφούν προς τα χρηματιστήρια του εξωτερικού.

Αυτό δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο Αντιπρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Επιχειρήσεων Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών (Κ.Σ.Ε.Π.Ε.Υ.) Ανδρέας Κουφκής, σημειώνοντας ότι οι χρηματιστηριακές εταιρείες βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε μεταβατικό στάδιο, συντηρούμενες από τις επενδύσεις στις οποίες προβαίνουν σε χρηματιστήρια του εξωτερικού. Επισήμανε, εξάλλου, ότι λόγω των περιορισμών στις τραπεζικές συναλλαγές, οι επενδυτές ψάχνουν οποιοδήποτε άλλο τρόπο για να βγάλουν τα λεφτά τους από την Κύπρο και να επενδύσουν αλλού, ενώ θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να τα επιστρέψουν για επένδυση ξανά στην Κύπρο. Ο κ. Κουφκής σημείωσε πως αυτό που θα μπορούσε να αναστήσει το ΧΑΚ θα ήταν ενδεχόμενες μετοχοποιήσεις ημικρατικών οργανισμών και εισαγωγές τους στο Χρηματιστήριο.

Στις δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Κουφκής είπε ότι μετά τις 15 Μαρτίου ήταν σοκ το θέμα των μετοχών της Λαϊκής Τράπεζας και της Τράπεζας Κύπρου για το Χρηματιστήριο γιατί όλος σχεδόν ο όγκος των συναλλαγών προερχόταν από τις δύο αυτές μετοχές.

«Παρόλο που υπήρχε γενικότερα πρόβλημα με το Χρηματιστήριο τα τελευταία χρόνια, μετά τις τελευταίες εξελίξεις με την αναστολή της διαπραγμάτευσης των μετοχών των δύο Τραπεζών, δεν υπάρχει αντικείμενο διαπραγμάτευσης στο ΧΑΚ», είπε, συμπληρώνοντας πως σίγουρα αυτό, όσο περνά ο χρόνος χωρίς να υπάρχει κάποια αλλαγή, λειτουργεί ακόμα πιο αρνητικά για το ΧΑΚ.

Ερωτηθείς πού δραστηριοποιούνται πλέον οι χρηματιστηριακές εταιρείες, ο κ. Κουφκής είπε πως η άμεση δραστηριοποίηση είναι στο Χρηματιστήριο Αθηνών, άλλα χρηματιστήρια του εξωτερικού, όπως των ΗΠΑ, της Βρετανία, της Γερμανία, και άλλων.

Ερωτηθείς σε ποιο βαθμό ο κλάδος έχει συρρικνωθεί, ο Αντιπρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Επιχειρήσεων Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών ανέφερε πως το πρόβλημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι ότι τα κεφάλαια των επενδυτών που είχαν μετοχές της Τράπεζας Κύπρου, κυρίως, αλλά και της Λαϊκής, είναι παγοποιημένα. «Για τη Λαϊκή, ειδικότερα, θεωρούνται εντελώς μηδενισμένα, ενώ για τις μετοχές της Τράπεζας Κύπρου ελπίζουμε ότι σε κάποια στιγμή θα επανέλθουν οι μετοχές των επενδυτών, οπόταν λίγο ή πολύ θα υπάρξει κάποια κινητικότητα και μια θετική εξέλιξη», είπε.

Ο κ. Κουφκής σημείωσε πως το πρόβλημα που υπάρχει με τις επενδύσεις στο εξωτερικό είναι ότι τα χρήματα των Κυπρίων επενδυτών ήταν επενδυμένα σε κυπριακές τράπεζες και δεν υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς τους για αγορά μετοχών στο εξωτερικό. «Δεν υπάρχει η δυνατότητα αυτή για τον Κύπριο επενδυτή, καθώς δεν μπορεί λόγω των περιοριστικών μέτρων να κάνει μεταφορές και αγορές από χρηματιστήρια του εξωτερικού», είπε, επισημαίνοντας ότι η τάση που επικρατεί είναι η εξαγωγή χρημάτων στο εξωτερικό με οποιοδήποτε τρόπο. Η χειρότερη εξέλιξη, όπως εξήγησε, είναι ότι αυτά τα χρήματα που βγαίνουν από την Κύπρο δεν θα επιστρέψουν ποτέ πίσω.

«Από τη στιγμή που δεν υπάρχει χρηματιστηριακή αγορά στην Κύπρο, ένας επενδυτής δεν έχει καν την ευκαιρία να αφήσει τα χρήματα του στην Κύπρο. Ωσότου συντηρείται αυτή η κατάσταση, τα πράγματα χειροτερεύουν και ο καθένας ψάχνει τρόπο να βγάλει λεφτά στο εξωτερικό», πρόσθεσε.

Ο κ. Κουφκής, στις δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ είπε ότι επειδή δεν ακολουθήθηκε μια συγκροτημένη στρατηγική, δεν δόθηκαν κάποιες εξαιρέσεις ούτως ώστε να είναι κάποιος αναγκασμένος να επιστρέψει χρήματα όταν βγάλει χρήματα από πωλήσεις μετοχών στο εξωτερικό, αυτή η εκροή κεφαλαίων από την Κύπρο θα συνεχίσει να υπάρχει. Σημειώνει πως θα έπρεπε να είχε καταρτιστεί ένα σχέδιο που θα επιτρέπει σε κάποιο να επενδύει στο εξωτερικό, αλλά να έχει την υποχρέωση να φέρει τα χρήματα πίσω.

Ερωτηθείς αν οι χρηματιστηριακές εταιρείες αντιμετωπίζουν προβλήματα βιωσιμότητας, είπε πως τα πράγματα είναι οριακά, καθώς στην Κύπρο δεν υπάρχει όγκος συναλλαγών και, επειδή, κυρίως, δεν υπάρχει εμπιστοσύνη. «Όταν πιάνεις την περιουσία του άλλου και την κλέβεις, γιατί ουσιαστικά αυτό έγινε με την πώληση των υποκαταστημάτων στην Ελλάδα χωρίς να ερωτηθούν οι μέτοχοι, χάνεις την εμπιστοσύνη του κόσμου», ανέφερε.

Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ τι μπορούν να κάνουν οι εταιρείες για να μείνουν βιώσιμες, ο κ. Κουφκής είπε πως χρησιμοποιούν τους πόρους που έχουν για το εξωτερικό. «Συντηρούνται με τους πόρους που έχουν για να δουν πώς θα προχωρήσει η κατάσταση το αμέσως επόμενο διάστημα», είπε, προσθέτοντας ότι οι εταιρείες βρίσκονται σε ένα μεταβατικό στάδιο και ίσως να ελπίζουν ότι σύντομα μπορεί να υπάρξει κάτι.

Ο κ. Κουφκής ανέφερε πως αυτό που θα μπορούσε να αναστήσει το ΧΑΚ θα ήταν ενδεχόμενες μετοχοποιήσεις και εισαγωγές στο Χρηματιστήριο, ημικρατικών οργανισμών. «Αν για παράδειγμα η Cyta μετοχοποιηθεί και εισαχθεί στο ΧΑΚ αυτό θα ήταν ανάσταση, και για το ΧΑΚ και για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται» είπε.

«Αν υπάρχει το αντικείμενο για να επενδύσει κάποιος, ενδεχομένως αυτός ο κάποιος να θέλει να φέρει από το εξωτερικό χρήματα. Αυτό το σημείο είναι κλειδί», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα