Σοκαρισμένοι οι Ευρωβουλευτές από τις αποφάσεις του Eurogroup για την Κύπρο

15:49 10/1/2014 - Πηγή: OnlyCY

Έκπληκτοι και σοκαρισμένοι από τις αποφάσεις του Eurogroup για τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας δήλωσαν εκπρόσωποι της ειδικής Επιτροπής της Ευρωβουλής που επισκέπτονται την Κύπρο στο πλαίσιο της εξέτασης των προγραμμάτων οικονομικής προσαρμογής που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα, στην Ιρλανδία, στην Πορτογαλία και στην Κύπρο.

Οι

εκπρόσωποι της Ευρωβουλής συμμετείχαν σε κοινή συνεδρία των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Οικονομικών και Εξωτερικών Υποθέσεων και άκουσαν τις απόψεις του κυπριακού Κοινοβουλίου, ενώ είχαν νωρίτερα συναντηθεί με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τις αποφάσεις του Eurorgoup για παραχώρηση στήριξης ύψους €10 δις στην Κύπρο, επιβλήθηκε κούρεμα των ανασφάλιστων καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου, η Λαϊκή Τράπεζα εισήλθε σε διαδικασία εκκαθάρισης με αποτέλεσμα να χαθεί σχεδόν το 80% των ανασφάλιστων καταθέσεων, ενώ επιβλήθηκε η αποξένωση των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα.

“Πάθαμε σοκ όταν ακούσαμε τις αποφάσεις για την Κύπρο για (το κούρεμα) τις καταθέσεις και το μεταφέραμε στον Πρόεδρο του Eurogroup Γέρουν Ντάισελμπλουμ”, δήλωσε ο Γάλλος Ευρωβουλευτής Λιέμ Χοάνγκ Νγκοκ (Σοσιαλιστές και δημοκράτες), ενώ σοκαριστικές χαρακτήρισε τις λεπτομέρειες του προγράμματος ο Γερμανός Ευρωβουλευτής Γιούρκεν Κλούτε (Ενωτερική Αριστερά).

Περαιτέρω ο κ. Νγκοκ είπε ότι τα μέλη της αντιπροσωπείας διαπίστωσαν ευρύτερα ότι υπάρχει πρόβλημα διαφάνειας για την μακροοικονομική διακυβέρνηση στην Ευρώπη και ρώτησε κατά πόσον ακούστηκε η θέση της Βουλής κατά την ετοιμασία του προγράμματος. “Έχουμε πρόβλημα δημοκρατικής νομιμοποίησης”, συμπλήρωσε.

“Οι λεπτομέρειες ήταν σοκαριστικές”, δήλωσε ο Γερμανός Ευρωβουλευτής, προσθέτοντας δε πως κατά τη συζήτηση για τη διάσωση της Κύπρου στη χώρα του, η Κύπρος δεν αντιμετωπίστηκε ως μέρος της ενιαίας αγοράς και για αυτό το τραπεζικό σύστημα στη χώρα θεωρήθηκε πολύ μεγάλο. “Αν η Κύπρος αντιμετωπιζόταν ως μέρος της ενιαίας αγοράς τότε το τραπεζικό σύστημα δεν θα θεωρείτο πολύ μεγάλο, θα ήταν σαν αυτό του Λουξεμβούργου ή του Σίτι του Λονδίνου”, είπε.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας, εκ των Αντιπροέδρων του Ευρωκοινοβουλίου, Αυστριακός Ότμαρ Κάρας (ΕΛΚ) αναγνώρισε ότι στην αρχή την κρίση το μόνο εργαλείο δημοσιονομικής διόρθωσης ήταν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ ακολούθως η Ευρωζώνη δημιούργησε εργαλεία όπως τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, την Τρόικα, το συντονισμό δημοσιονομικών πολιτικών, το Six Pack και το Two pack.

“Τώρα πρέπει να εντάξουμε όλα αυτά τα εργαλεία στην Συνθήκη της ΕΕ και να τα θέσουμε σε μια δημοκρατική και διαφανή βάση”, είπε.

Ο Φινλανδός Ευρωβουλευτής Νιλς Τόρβαλντς διερωτήθηκε κατά πόσον η Βουλή εξέτασε κριτικά το τραπεζικό σύστημα πριν από την κρίση.

“Χρειαζόμαστε περισσότερη αλληλεγγύη μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, αλλά πρέπει να κοιτάξουμε τα λάθη μας ως πολιτικοί”, προσθέτοντας ότι πριν την κρίση υπήρχε η ψευδαίσθηση ότι τα χρήματα θα είναι διαθέσιμα για πολύ καιρό.

“Δανειζόμασταν πολλά λεφτά και στη χώρα μου και στη Γερμανία και αυτό ισχύει για όλους”, είπε, αναγνωρίζοντας όμως ότι “το πρόβλημα είναι πως όταν ξεσπάσει η θύελλα κτυπά τους μικρότερους και τους πιο αδύναμους”. Σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξουν περισσότερα διαρθρωτικά κονδύλια για να βοηθηθεί η Κύπρος να εξέλθει από την κρίση.

“Δύο μέτρα και δύο σταθμά”

Οι Κύπριοι Βουλευτές τόσο μιλώντας ενώπιον της συνεδρίας όσο και στις δηλώσεις τους μετά το πέρας της, μίλησαν για δύο μέτρα και δύο σταθμά από πλευράς της Τρόικας.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι εφαρμόστηκαν δύο μέτρα και δύο σταθμά στην περίπτωση της Κύπρου σε σχέση με το τι εφαρμόστηκε σε άλλες χώρες που προσέφυγαν στο μηχανισμό στήριξης, προσθέτοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία κινδυνεύει να βρεθεί υπόλογη σε αυτές τις πολιτικές αποφάσεις και να υποχρεωθεί να καταβάλει αποζημιώσεις δισεκατομμυρίων, καθώς εκκρεμούν 5.000 προσφυγές στα κυπριακά δικαστήρια και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Λέγοντας ότι συνομιλητές τους αναγνώρισαν οι πολιτικοί ηγέτες της Ευρώπης δεν υπέδειξαν την απαιτούμενη αλληλεγγύη, ο κ. Παπαδόπουλος πρόσθεσε πως “από πλευράς μας όμως αναγνωρίσαμε ότι διαπράξαμε σφοδρά λάθη ιδιαίτερα στον δημοσιονομικό αλλά και στον τραπεζικό τομέα. Αναγνωρίζουμε επίσης ότι οι μεταρρυθμίσεις, η εξυγίανση και τα δημοσιονομικά μέτρα είναι δυστυχώς αναγκαία για να διορθώσουμε τα πολιτικά και τα τραπεζικά λάθη του παρελθόντος”.

“Αν η Τρόικα έχει δείξει σαδισμό όπως έχει λεχθεί κάποιοι άλλοι έδειξαν μαζοχισμό με την ευθυνοφοβία το λαϊκισμό και την καθυστέρηση που οδήγησαν το λαό μας στην καταστροφή”, κατέληξε.

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου μίλησε για δύο μέτρα και δύο σταθμά εκ μέρους της Τρόικας. Αναφέρθηκε ειδικότερα στο κούρεμα του ελληνικού δημοσίου χρέους με ταυτόχρονη παραχώρηση €48 δις για στήριξη των ελληνικών τραπεζών, αλλά χωρίς να στηριχθούν οι κυπριακές τράπεζες, οι οποίες κατέγραψαν ζημιές συνεπεία του κουρέματος που έφτασαν στο 25% – 30% του κυπριακού ΑΕΠ.

Διερωτήθηκε δε πως δικαιολογείται η εξαίρεση των καταθέσεων στα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, την στιγμή που η πλειοψηφία των μη εξυπηρετούμενων δανείων της Μαρφίν Λαϊκής ήταν στην Ελλάδα.

Σε δηλώσεις του, ο Αναπληρωτής Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου επέκρινε ιδιαίτερα τη συμμετοχή του ΔΝΤ στα προγράμματος διάσωσης ευρωπαϊκών κρατών και σημείωσε ότι το ζητούμενο δεν είναι η νομιμοποίηση της Τρόικας αλλά η υιοθέτηση ευρωπαϊκών οικονομικών πολιτικών στήριξης των κρατών χωρίς τη συμμετοχή του Ταμείου, κάτω από τη φιλοσοφία της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής.

“Δυστυχώς τα αποτελέσματα της μέχρι σήμερα επιβληθείσας από την Τρόικα πολιτικής με τη συναίνεση της κυπριακής Κυβέρνησης είναι τραγικά για το λαό, σωρρευτική ύφεση της τάξης του 15%, άνοδος της ανεργίας από το 12% στο 17,3% πιστωτική ασφυξία χωρίς να βλέπουμε στον ορίζοντα επανεκκίνηση της οικονομίας αύξηση της φτώχειας και της ανέχειας, αν αυτή είναι η αποστολή της Τρόικας εμείς τις απορρίπτουμε.

Εκ μέρους του ΚΣ ΕΔΕΚ, ο βουλευτής του Κινήματος Νίκος Νικολαΐδης είπε πως οι προϋποθέσεις που τέθηκαν για την παραχώρηση του δανείου αγνόησαν θεσμούς του κράτους μας όπως είναι το Κοινοβούλιο και πολλές φορές κινήθηκαν έξω από το πλαίσιο της ίδιας της νομιμότητας, ενώ καταστρατηγήθηκαν βασικές αρχές της ΕΕ όπως η αλληλεγγύη.

“Αποτέλεσμα αυτών των πρακτικών και των όρων του μνημονίου για τη δανειακή σύμβαση είναι ότι αντί το δάνειο να λειτουργήσει ως μοχλός εξόδου από την κρίση οδήγησαν την Κύπρο σε συνθήκες βαθύτερης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης”, είπε.

Ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης είπε πως η προσέγγιση της Τρόικας ήταν εμφανέστατα αντιδημοκρατική. “Για το πρόγραμμα ευχηθήκαμε να μην το ζήσουν άλλοι λαοί, Έχουμε εξηγήσει ότι μας οδήγησαν σε ένα φαύλο κύκλο για την οικονομία μεταξύ ανεργίας, έλλειψης ρευστότητας και κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος με ζημιές 8 δις από το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων και την πώληση του καταστημάτων στην Ελλάδα”, συμπλήρωσε.

Από πλευράς του, ο ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης ανέφερε οι Ευρωβουλευτές παραδέχθηκαν ότι τα μέτρα που εφάρμοσε η Τρόικα ήταν ιδιαιτέρως σκληρά.

“Η Τρόικα εφάρμοσε ένα οικονομικό σαδισμό στο λαό, που δυστυχώς αυτός ο σαδισμός εξυμνείται από οικονομικές προσωπικότητες της Ευρώπης, όπως επισκεπτόμενος την Κύπρο ο Ολλανδός Υπουργός Εξωτερικών, που μας είπε ότι μπράβο που είστε καλά γαϊδούρια. Είμαστε λέει ένα πολύ καλό παράδειγμα για τους Ευρωπαίους γιατί αποδεχθήκαμε χωρίς πολλές αντιδράσεις τις σκληρότατες πρόνοιες του μνημονίου”, πρόσθεσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα