Σήμερα στη Βουλή των Ελλήνων η χρηματοδότηση κομμάτων

09:04 17/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων τίθεται σήμερα Πέμπτη προς συζήτηση και ψήφιση, αργά το βράδυ, η τροπολογία της διακοπής της χρηματοδότησης κομμάτων σε περίπτωση που στελέχη του κατηγορούνται για εμπλοκή στα ποινικά αδικήματα της τρομοκρατίας ή της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση που προωθούν από κοινού τα υπουργεία Εσωτερικών και Δικαιοσύνης.

Κατά τη σημερινή συζήτηση ο Έλληνας Υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης θα καταθέσει νομοτεχνικές βελτιώσεις στις οποίες κατέληξε μετά

από αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις που είχε με εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων μέχρι αργά το βράδυ της Τετάρτης προκειμένου να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, όπως δήλωσε.

Οι βελτιώσεις θα αφορούν στη διευκρίνιση ότι η διακοπή χρηματοδότησης των κομμάτων αφορά αποκλειστικά περιπτώσεις εγκληματικής οργάνωσης και τρομοκρατίας, θα αφορά δηλαδή στην περίπτωση «άσκησης δίωξης», αλλά και στην περίπτωση «επιβολής προσωρινής κράτησης κατά το άρθρο 282 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, κατόπιν αδείας της Βουλής των Ελλήνων σύμφωνα με το άρθρο 62 του Συντάγματος. Θα εφαρμόζεται επίσης όταν η δίωξη στρέφεται «κατά περισσοτέρων του ενός πέμπτου των βουλευτών ή του ενός πέμπτου των ευρωβουλευτών ή του ενός πέμπτου των μελών του κεντρικού οργάνου διοίκησης».

Όπως σημείωσε ο κ. Μιχελάκης η αναστολή της χρηματοδότησης θα αποφασίζεται από τη Βουλή με ονομαστική ψηφοφορία και με γνώμονα την απόλυτη πλειοψηφία όλου του αριθμού των βουλευτών.

Τη δική τους τροπολογία, η οποία στοχεύει στο να διευκρινίζεται ακόμη περισσότερο η στάση που θα πρέπει να τηρείται ανάλογα με το αν το κομματικό στέλεχος που κατηγορείται είναι εκλεγμένος βουλευτής ή αν είναι μη κοινοβουλευτικό πρόσωπο, έχουν καταθέσει τρεις βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς, που προτείνουν για τα μη κοινοβουλευτικά στελέχη να προηγείται ένα δεύτερο στάδιο αξιολόγησης που πρέπει να είναι αυτό του αμετάκλητου παραπεμπτικού βουλεύματος.

Δεν είναι γνωστό αν θα κατατεθεί τροπολογία και από άλλο κόμμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα