Σημείωμα της Κομισιόν ενόψει της συζήτησης για την Κύπρο αύριο στο Eurogroup

22:27 20/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν αύριο τις τελευταίες οικονομικές και χρηματοπιστωτικές εξελίξεις στην Κύπρο, αναφέρει το ενημερωτικό σημείωμα που εξέδωσε σήμερα η Κομισιόν, ενόψει της αυριανής συνεδρίας στο Λουξεμβούργου.

Αναφορικά με τις οικονομικές εξελίξεις, η Επιτροπή υπενθυμίζει τις συστάσεις που είχε εκδώσει στις 13 Ιουλίου 2010 για τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος

στην Κύπρο, ώστε να επανέλθει με τρόπο βιώσιμο κάτω του 3% μέχρι το τέλος του 2012.

Η Κομισιόν χαιρετίζει τα μέτρα που ήδη λήφθηκαν με στόχο τη δημοσιονομική εξυγίανση, ωστόσο επισημαίνει ότι με βάση τις εαρινές προβλέψεις για να επιτευχθεί ο στόχος μείωσης του ελλείμματος στο 2,5% του ΑΕΠ στο τέλος του 2012, οι κυπριακές αρχές δεσμεύθηκαν πως θα λάβουν μέχρι το τέλος Ιουνίου πρόσθετα μέτρα της τάξης του 1% του ΑΕΠ. Η Επιτροπή θα αξιολογήσει στη συνέχεια τα μέτρα αυτά προκειμένου να διαπιστώσει εάν οδηγούν στην επίτευξη του στόχου.

Σχετικά με το χρηματοπιστωτικό τομέα στην Κύπρο, η Επιτροπή επισημαίνει ότι έχει πληγεί σοβαρά από τις εξελίξεις στην Ελλάδα με τις τράπεζες να αναζητούν τρόπους για την ενίσχυση των κεφαλαίων τους. Σύμφωνα με την Επιτροπή, ο τραπεζικός τομέας της Κύπρου δέχθηκε πλήγμα, στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας, τόσο από το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων που κατείχε, όσο και την επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού τόσο στην Κύπρο και στην Ελλάδα. Η Επιτροπή παρακολουθεί στενά την κατάσταση, καταλήγει το σημείωμα της Κομισιόν.

Keywords
Τυχαία Θέματα