Σημαντική μείωση της ανάπτυξης της ιαπωνικής οικονομίας

11:05 14/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η Ιαπωνία ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι η ανάπτυξη της οικονομίας της μειώθηκε κατά το ήμισυ στο τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου καθώς αποδυναμώθηκαν οι εξαγωγές και επιβραδύνθηκαν οι καταναλωτικές δαπάνες.

Τον τελευταίο διάστημα η αδύναμη ιαπωνική οικονομία αναπτύσσεται με ταχύτερο ρυθμό από τις άλλες οικονομίες της ομάδας των G7 καθώς η επιθετική πολιτική που ακολουθείται με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό Shinzo Abe μείωσε την ισοτιμία του ιαπωνικού γεν, δίνοντας

ώθηση στις εξαγωγές και πυροδοτώντας ράλι στο χρηματιστήριο της χώρας. Αυτό έχει ενισχύσει την αισιοδοξία για τις προοπτικές της Ιαπωνίας.

Ωστόσο, τα επίσημα στοιχεία Πέμπτη έδειξαν ότι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό της τάξης του 1,9% κατά το τελευταίο τρίμηνο, παρουσιάζοντας σημαντική επιβράδυνση από την ανάπτυξη 3,8% που κατέγραψε τους προηγούμενους τρεις μήνες.

Σε τριμηνιαία βάση, η ιαπωνική οικονομία αναπτύχθηκε 0,5%, ελαφρώς υψηλότερα από τις προσδοκίες, αλλά κάτω από την ανάπτυξη 0,9% που σημείωσε το προηγούμενο τρίμηνο.

Τα τελευταία στοιχεία καταδεικνύουν ότι η αναμενόμενη ανάπτυξη της Ιαπωνίας για το πρώτο εξάμηνο του έτους έχει πλέον υποχωρήσει κάτω από το ρυθμό ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας, η οποία αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,8%, σε ετήσια βάση, το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου.

Αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι η πολιτική του Τόκιο που περιλαμβάνει μεγάλες κρατικές δαπάνες και χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από την Κεντρική τράπεζα, δεν είναι αρκετή από μόνη της χωρίς την ύπαρξη οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

Οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης της χαλάρωσης της άκαμπτης εργατικής νομοθεσίας και της υπογραφής συμφωνιών για διευρυμένο ελεύθερο εμπόριο, αποτελούν το κλειδί για μόνιμες αλλαγές σε μια οικονομία που μαστίζεται για χρόνια από τον αποπληθωρισμό.

Keywords
Τυχαία Θέματα