Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου 14/11/2013

11:00 14/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την ανακοινωθείσα αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος στα κατεχόμενα με το θέμα να μονοπωλεί τα σημερινά πρωτοσέλιδα των πέντε τ/κ εφημερίδων. Γίνεται επίσης αναφορά στον θάνατο του γνωστού Τ/κ φωτορεπόρτερ Χαλίλ Καϊμακλιλί, σε υποθέσεις του αστυνομικού ρεπορτάζ, την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη κ.ά.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική) με τίτλο «Ενθύμιο 30 χρόνων» αναφέρεται στην αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος και γράφει ειρωνικά ότι η «κυβέρνηση»» ΡΤΚ – ΔΚ με περηφάνια παρουσιάζει το ενθύμιο για την 30η επέτειο ίδρυσης του ψευδοκράτους. Αφιερώνει σχεδόν ολόκληρο

το πρωτοσέλιδο στο θέμα κάνοντας λογοπαίγνια με το γεγονός ότι η αύξηση φτάνει το 30% την 30ηεπέτειο του ψευδοκράτους και ασκώντας κριτική στην «κυβέρνηση», ενώ αναφέρεται εκτενώς στις αντιδράσεις από τ/κ συντεχνίες, το κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας, άλλα κόμματα και γράφει ότι η συνδικαλιστική πλατφόρμα αναμένεται να προβεί σε ανακοινώσεις σήμερα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο «βουλευτής» του ΡΤΚ δήλωσε ότι οι προσλήψεις που έγιναν στο «δημόσιο» κατά το εκλογικό συνέδριο του ΚΕΕ πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο αστυνομικής έρευνας.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού) με τίτλο «Μεγάλη η οργή» αναφέρεται επίσης στις αντιδράσεις ενάντια στην αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος, μεταξύ των οποίων ο γνωστός δικηγόρος Μπαρίς Μαμαλί διαμαρτυρήθηκε χθες κρατώντας συμβολικά μπροστά από το «πρωθυπουργικό γραφείο» έναν ξύλινο πάσαλο. Αλλού γράφει ότι 21χρονη στην Αμμόχωστο μαχαίρωσε τον φίλο της επειδή την απάτησε. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι πέθανε άλλο ένα μέλος της τ/κ δημοσιογραφικής οικογένειας, ο Χαλίλ Καϊμακλιλί, φωτορεπόρτερ για πολλά χρόνια, στην ηλικία των 72 ετών.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση) με τίτλο «Ξεσηκώνεται ο λαός» αναφέρει επίσης ότι οι τελευταίες αυξήσεις στο ρεύμα έφεραν τον κόσμο στο σημείο να εξεγερθεί και γράφει ότι οι αντιδράσεις προέρχονται και από απλούς πολίτες, αλλά και από οργανωμένα σύνολα. Αλλού φιλοξενεί συνέντευξη του πρύτανη του αμερικανικού «πανεπιστημίου» Κερύνειας που γράφει ότι από το 1985 που ιδρύθηκαν, σήμερα έχουν 11.000 φοιτητές 79 διαφορετικές χώρες. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στη λίστα των ατόμων που, όπως ανακοινώθηκε χθες, θα σταματήσουν από την «δημόσια» υπηρεσία αφού δεν θα ανανεωθεί το συμβόλαιό τους. Πρόκειται για άτομα που είχαν προσληφθεί πριν έναν περίπου χρόνου κατά τη διάρκεια των επεισοδιακών εκλογών στο κόμμα Εθνικής Ενότητας.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος) με τίτλο «Αυτή η αύξηση θα μας αποτελειώσει» γράφει ότι οι ανταποκριτές της εφημερίδας σε όλες τις επαρχίες στα κατεχόμενα μίλησαν με βιομήχανους, παραγωγούς, καταστηματάρχες και απλό κόσμο και όλοι έχουν την ίδια άποψη, επισημαίνοντας πως ήδη δεν μπορούσαν να πληρώσουν τους λογαριασμούς. Αλλού γράφει ότι πρώην «βουλευτές» που είχαν ψηφίσει υπέρ της ανεξαρτησίας του ψευδοκράτους, 30 χρόνια μετά βλέπουν τη λύση απαισιόδοξα. Σε άλλο θέμα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, γράφει ότι κάθε χρόνο γίνονται διαβητικοί 5.400 άτομα.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη) με τίτλο «Εισπράξεις με δόσεις» αναφέρεται στο πως η «αρχή ηλεκτρισμού» θα πάρει τα οφειλόμενα και γράφει για ολοκληρωμένο σχέδιο που θα τεθεί σε εφαρμογή στις 18 Νοεμβρίου (μαζί με τις αυξήσεις στο ρεύμα). Αλλού γράφει ότι είναι έτοιμη η πρόταση «νόμου» για την αλλαγή στη νομοθεσία που αφορά την μείωση της στρατιωτικής θητείας και σε λίγο καιρό θα κατατεθεί στην «βουλή». Σε άλλο θέμα αναφέρεται στον θάνατο του φωτορεπόρτερ Χαλίλ Καϊμακλιλί.

Keywords
Τυχαία Θέματα