Σημάδια ανάκαμψης για την Ελλάδα «βλέπει» ο Πρόεδρος του Eurogroup

18:31 31/5/2013 - Πηγή: OnlyCY

Την άποψη ότι έχουν αρχίσει να εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης, έχει αρχίσει να βελτιώνεται το επενδυτικό και επιχειρηματικό περιβάλλον και ότι αυτό σταδιακά θα φέρει νέες θέσεις εργασίας, ώστε να αντιμετωπιστεί και η ύφεση, διατύπωσε κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος της συνάντησής του με τον Υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, ο Πρόεδρος του Eurogroup,

Γέρουν Ντάισελμπλουμ.

Συμπλήρωσε ότι το Eurogroup και ο ίδιος αντιλαμβάνονται το πόσο δύσκολα είναι τα μέτρα που καλείται να υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός και εξέφρασε τη συμπάθεια και την υποστήριξή του. Εμφανίστηκε επίσης, αισιόδοξος ως προς το ενδεχόμενο η επόμενη χρονιά να σηματοδοτήσει μια καινούργια αρχή και σημείωσε ότι το ζήτημα της Ελλάδας θα συζητηθεί εκ νέου στο Eurogroup, όπου εξέφρασε την ελπίδα να εγκριθεί η περαιτέρω εκταμίευση των δόσεων του δανείου και να εκτιμηθεί ότι το πρόγραμμα προχωρά κανονικά. Τέλος, έκανε ειδική μνεία στην αναγκαιότητα προώθησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, σημειώνοντας ότι αυτό αφορά όλες τις χώρες της ευρωζώνης.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Πρόεδρος του Eurogroup δεν σχολίασε τις προβλέψεις του ΟΟΣΑ για ύφεση στην Ελλάδα και το 2014, ενώ οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η ελληνική κυβέρνηση μιλούν για ανάκαμψη, λέγοντας ότι και ο ίδιος δουλεύει με τα στοιχεία που έχει στα χέρια της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εκτίμησε επίσης ότι δεν εμπεριέχεται καμία αρνητικής χροιάς νύξη ως προς το ρόλο του Eurogroup στις προτάσεις οικονομικής διακυβέρνησης που διατύπωσαν η Γερμανίδα Καγκελάριος και ο Γάλλος Πρόεδρος τις οποίες χαρακτήρισε πολύ ενδιαφέρουσες, θυμίζοντας ότι η γαλλική πλευρά είχε και στο παρελθόν καταθέσει ανάλογες θέσεις. Ο κ. Ντάισελμπλουμ επανέλαβε ότι είναι αισιόδοξος πως το ελληνικό πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με επιτυχία και υπό την έννοια αυτή απέφυγε ν’ απαντήσει στο ποια είναι τα μέτρα που θα ληφθούν για την περίοδο 2015 – 2016 σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά, ούτε στο αν εξετάζεται το ενδεχόμενο ενός νέου «κουρέματος», ούτε κάποιου άλλου τρόπου περαιτέρω απομείωσης του ελληνικού χρέους από το Eurogroup.

Επανέλαβε, επίσης, ότι η πορεία του ελληνικού προγράμματος θα επανεξεταστεί τον Απρίλιο του 2014 απαντώντας σε ερώτηση για το αν υπάρχουν περιθώρια μείωσης της φορολογίας σε όλα τα επίπεδα και λήψης ορισμένων μέτρων ανακούφισης για τον ελληνικό λαό ενώ δήλωσε ότι δεν έχει ενημερωθεί και συνεπώς δεν μπορεί ν’ απαντήσει για το ζήτημα υστέρησης που αντιμετωπίζουν τα ασφαλιστικά ταμεία. Τέλος, ως προς το ενδεχόμενο άμεσης ανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης δήλωσε ότι πρόκειται για μια συζήτηση η οποία συνεχίζεται και το πώς ακριβώς θα εφαρμοστεί αυτό θα καταληχθεί στο επόμενο χρονικό διάστημα, συμπληρώνοντας ότι η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών που βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη είναι εξαιρετικά σημαντική.

Ο κ. Στουρνάρας δεν έκανε κάποια συγκεκριμένη δήλωση ούτε δέχτηκε ερωτήσεις λόγω του περιορισμένου χρόνου. Εξερχόμενος πάντως από το Μέγαρο Μαξίμου, νωρίτερα, μετά από γεύμα που παρατέθηκε προς τιμήν του κ. Ντάισελμπλουμ και στο οποίο παρακάθισαν εκτός από τον Πρωθυπουργό και οι αρχηγοί των κομμάτων της συγκυβέρνησης, ο Υπουργός Οικονομικών είχε δηλώσει ότι η ελληνική πλευρά έθεσε το θέμα του ΦΠΑ στην εστίαση στον Πρόεδρο του Eurogroup.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, από την πλευρά του, επίσης εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, τόνισε ότι έγινε μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης για τα επείγοντα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος, όπως είναι η ανεργία, η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. Σημείωσε ότι είναι πολύ σημαντικό να γίνει αντιληπτό ότι οι αντοχές της κοινωνίας έχουν φτάσει στο όριό τους και ότι θα πρέπει η χώρα να προχωρήσει χωρίς νέα δημοσιονομικά μέτρα. Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι αυτά έχουν γίνει αντιληπτά από τους εταίρους της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Αναφερόμενος στον κ. Ντάισελμπλουμ ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε ότι δεν χειρίζεται τεχνικά το θέμα αλλά αντιλαμβάνεται όπως κάθε Ευρωπαίος υπουργός ότι πρέπει να ενθαρρυνθεί η αγορά.

Keywords
Τυχαία Θέματα