ΣΕΚ: Διαφωνεί με τα εισοδηματικά κριτήρια στις κοινωνικές παροχές

10:06 14/10/2011 - Πηγή: OnlyCY

Τα όσα έχουν ανακοινωθεί από τον υπουργό Οικονομικών Κίκη Καζαμία σε σχέση με τον περιορισμό της φοιτητικής χορηγίας και του επιδόματος τέκνου, δεν αποτελούν προϊόν κοινωνικού διαλόγου ή διαβούλευσης με το συνδικαλιστικό κίνημα.

Πρόκειται για μονομερείς αποφάσεις της κυβέρνησης που λήφθησαν στα πλαίσια των προσπαθειών για ενίσχυση των δημοσίων εσόδων.

Η πρόταση του υπουργού Οικονομικών για εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων στις κοινωνικές παροχές δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, εκτός εάν πληροί τις πιο κάτω προϋποθέσεις:-

(α) Τη σύνθεση της οικογένειας.

(β) Τη γενική οικονομική

κατάσταση της κάθε οικογένειας, (π.χ. δάνεια για απόκτηση κατοικίας, άλλα τυχόν εισοδήματα κ.λ.π.).

(γ) Την άρση της πολύχρονης αδικίας που δημιουργείται από τη φοροδιαφυγή των αυτοτελώς εργαζομένων σε βάρος των μισθωτών.

(δ) Τα κίνητρα που πρέπει να δίνονται για την αντιμετώπιση του δημογραφικού εφιάλτη, λαμβάνοντας ιδιαίτερα υπόψη το γεγονός πως οι γεννήσεις αποτελούν επένδυση και όχι δαπάνη.

Η ΣΕΚ καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει τάχιστα στην εκπόνηση μιάς ολοκληρωμένης πολιτικής εισοδημάτων και κοινωνικών παροχών που θα λαμβάνει υπόψη όλους τους πιο πάνω παράγοντες, γιατί τυχόν υλοποίηση των κυβερνητικών αποφάσεων, όπως ανακοινώθηκαν, θα ευνοήσει για άλλη μια φορά τους φοροφυγάδες και όσους αποκρύβουν εισοδήματα από το κράτος και θα αδικήσει την κοινωνία των μισθωτών, που αποδεδειγμένα είναι η μόνη που δηλώνει στις φορολογικές αρχές τα πραγματικά της εισοδήματα.

Η κυβέρνηση δυστυχώς προχωρεί σε συρρίκνωση της φοιτητικής χορηγίας και του επιδόματος τέκνου, γιατί μέχρι σήμερα απέτυχε να πατάξει τη φοροδιαφυγή, να εισπράξει ανείσπρακτους φόρους και έσοδα από την πολεοδομική αμνηστία, να φορολογήσει τον πλούτο και να περιορίσει το σπάταλο κράτος, ενώ τέλος καλείται η Βουλή να εγκρίνει τα κυβερνητικά νομοσχέδια για πάταξη της φοροδιαφυγής.

Ως εκ τούτου για όλους τους πιο πάνω λόγους η ΣΕΚ διαφωνεί με τα όσα δημόσια έχουν ανακοινωθεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα