Σκληρά μέτρα λιτότητας στην Πορτογαλία

10:06 14/10/2011 - Πηγή: OnlyCY

Η πορτογαλική κυβέρνηση παρουσίασε την Πέμπτη τον προϋπολογισμό του κράτους για το 2012 ο οποίος περιλαμβάνει σκληρά μέτρα λιτότητας ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι που καθορίζονται στο διεθνές σχέδιο διάσωση της χώρας.

”Η χώρα περνάει μια εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης”, δήλωσε ο Πρωθυπουργός Pedro Passos Coelho σε τηλεοπτικό διάγγελμά του μετά την έγκριση του προϋπολογισμού του 2012 από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Στο πλαίσιο της οικονομικής συρρίκνωσης,

”η διαδικασία προσαρμογής θα πρέπει να είναι βαθύτερη και να περιλαμβάνει αυστηρότερα μέτρα”, πρόσθεσε.

Μεταξύ αυτών, ο κ. Coelho ανακοίνωσε την προσωρινή αναστολή του 13ου και του 14ου μισθού για τους δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους που κερδίζουν περισσότερα από 1.000 ευρώ το μήνα.

Στον ιδιωτικό τομέα, οι εργαζόμενοι θα κληθούν να εργαστούν μισή ώρα περισσότερο την ημέρα. Επίσης, ο ΦΠΑ αναμένεται να αυξηθεί, ενώ θα περικοπούν δαπάνες από τους προϋπολογισμούς για την υγεία και την εκπαίδευση.

”Αυτά τα μέτρα είναι προσωρινά και θα παραμείνουν σε ισχύ μόνο κατά τη διάρκεια του προγράμματος πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας”, είπε ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας.

”Εχουμε στόχους και θα τους πετύχουμε”, είπε ο κ. Passos Coelho, προσθέτοντας ότι ”η αξιοπιστία της χώρας τίθεται υπό αμφισβήτηση”.

Ανέφερε επίσης ότι όταν έγινε Πρωθυπουργός, ”ποτέ δεν φαντάστηκα ότι θα πρέπει να ανακοινώσω τέτοιους είδους σοβαρά μέτρα για τη χώρα”.

”Πρέπει να κάνουμε περισσότερα, πολύ περισσότερα από ό, τι είχε αρχικά προγραμματιστεί”, πρόσθεσε.

Το Μάιο, η Πορτογαλία έλαβε πακέτο διάσωσης 78 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με όρους ενός σκληρού προγράμματος λιτότητας.

Η Πορτογαλία θα πρέπει να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμά από 9,8% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος το 2010 στο 5,9% στο τέλος του τρέχοντος έτους.

Keywords
Τυχαία Θέματα