Σε ύφεση για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο η Ισπανία

19:32 26/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Ισπανία παρέμεινε σε ύφεση το τρίτο τρίμηνο του 2012, με το ΑΕΠ της να εξακολουθεί να συρρικνώνεται “με σημαντικό ρυθμό”, εκτίμησε σε δελτίο της που κυκλοφόρησε σήμερα η κεντρική τράπεζα της χώρας, οι προβλέψεις της οποίας τείνουν γενικά να επιβεβαιώνονται από τα επίσημα στοιχεία.

Τα απαισιόδοξα αυτά στοιχεία φαίνεται να σπρώχνουν τη Μαδρίτη προς ένα πλήρες πρόγραμμα στήριξης, με τον Πρωθυπουργό της χώρας Μαριάνο Ραχόι να δηλώνει ότι

προτίθεται να ζητήσει ένα πλήρες πρόγραμμα αν το κόστος δανεισμού της Ισπανίας παραμένει ψηλό.

Ο Ραχόι είχε δηλώσει ότι εάν τα επιτόκια των ισπανικών κρατικών ομολόγων μειώνονταν μετά την ανακοίνωση των σχεδίων της ΕΚΤ για την εξαγορά, χωρίς περιορισμούς, κρατικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, αυτό θα έδινε χρόνο στην Ισπανία, επιτρέποντάς της να αποφύγει το αίτημα για περαιτέρω δανεισμό.

“Μπορώ να σας διαβεβαιώσω 100% ότι θα μπορούσα να ζητήσω διάσωση”, είπε ο συντηρητικός Ισπανός Πρωθυπουργός στην αμερικανική εφημερίδα The Wall Street Journal. Ωστόσο, πρόσθεσε, είναι ακόμη πολύ νωρίς για να κριθεί εάν η Ισπανία θα χρειαστεί ένα πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) ή τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ), ενώ επέμεινε ότι θέλει να δει εάν οι όροι που θα συνόδευαν μια τέτοια κίνηση θα ήταν “λογικοί”.

Στο μηνιαίο της δελτίο, η Τράπεζα της Ισπανίας σημειώνει ότι “τα διαθέσιμα δεδομένα για το τρίτο τρίμηνο του έτους καταδεικνύουν ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν συνέχισε να πέφτει με σημαντικό ρυθμό, σε ένα πλαίσιο έντασης στις αγορές που είναι πάντοτε ιδιαίτερα αυξημένη”.

Η κατάσταση στις αγορές παραμένει τεταμένη εν μέσω των δισταγμών της Μαδρίτης να ζητήσει ‘διάσωση’ -κάτι που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θέτει πλέον ως όρο για να αναλάβει δράση προκειμένου να μειωθούν τα κόστη δανεισμού οποιασδήποτε χώρας- και των εκτιμήσεων πως ενδεχομένως έτσι τα προβλήματά της θα επιδεινωθούν.

Η συνέντευξη Ραχόι δημοσιεύθηκε λίγο προτού χιλιάδες πολίτες να σχηματίσουν μια ανθρώπινη αλυσίδα γύρω από τη βουλή στην Μαδρίτη για να καταγγείλουν το νέο πακέτο μέτρων λιτότητας που συμπεριλαμβάνεται στον προϋπολογισμό του 2013 και αναμένεται να παρουσιαστεί επίσημα αύριο.

Η Ισπανία, η οποία αποτελεί πλέον το επίκεντρο της κρίσης χρέους της ευρωζώνης, καλείται να εξοικονομήσει πάνω από 60 δισ. ευρώ τα επόμενα δύο χρόνια στον προϋπολογισμό της, στόχος που χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα δύσκολος εν μέσω της συρρίκνωσης της οικονομίας της. Η κυβέρνηση ζήτησε τη δημιουργία μιας γραμμής πιστώσεων ύψους 100 δισ. ευρώ από τους εταίρους της στην ΕΕ τον Ιούνιο και πλέον βρίσκεται σε μια διαδικασία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της, που επλήγησαν σφοδρά από την έκρηξη της φούσκας των ακινήτων. Τα αποτελέσματα των λεγόμενων ελέγχων αντοχής του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ισπανίας αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα αυτή την εβδομάδα, όπως και ο προϋπολογισμός για την επόμενη χρονιά και οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί για νέε

Keywords
Τυχαία Θέματα