«Σε θετικό κλίμα» οι συνομιλίες με τον Α. Νταβούτογλου λέει το ελληνικό ΥΠΕΞ

18:42 11/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

«Σε θετικό» κλίμα πραγματοποιήθηκαν οι συνομιλίες του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου χθες στην Αθήνα, όπως σχολίασε ο Εκπρόσωπος του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρης Δελαβέκουρας, σημειώνοντας ωστόσο ότι και οι δύο πλευρές αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν ζητήματα στις μεταξύ τους σχέσεις, «τα οποία πρέπει να αντιμετωπίζονται, διότι διαφορετικά δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στην πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων μας που είναι τελικά και ο σκοπός».
Σχολιάζοντας τις αναφορές του κ. Νταβούτογλου

στο θέμα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, σε συνάντηση του με ορισμένους Ελληνες δημοσιογράφους, ο κ. Δελαβέκουρας ανέφερε ότι «ως προς το θέμα της υφαλοκρηπίδας, όπως γνωρίζετε και είναι πάγια θέση της Ελλάδας, οι διερευνητικές επαφές πραγματοποιούνται με σκοπό να αναζητηθεί κοινός τόπος για την έναρξη διαπραγματεύσεων που θα επιτρέψουν την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας μεταξύ των δύο χωρών σε όλο το εύρος της, δηλαδή από τον Έβρο μέχρι και το Καστελόριζο. Αυτό που συζητήθηκε χθες είναι να συνεχιστεί αυτή η διαδικασία και να έχουμε μία συνάντηση των εκπροσώπων των δύο πλευρών, τις αμέσως επόμενες εβδομάδες. Η συνάντηση αυτή θα ανακοινωθεί με την προβλεπόμενη διαδικασία, όπως γίνεται πάντα. Αυτό, λοιπόν, είναι η πολύ ξεκάθαρη θέση της Ελλάδας, θέση με την οποία συνομιλούμε με την Τουρκία».
Όπως είπε ο κ. Δελαβέκουρας σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας, το ζήτημα ανακήρυξης θαλασσίων ζωνών αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα του κάθε παράκτιου κράτους, λέγοντας ότι η Ελλάδα, έχει κάνει τη στρατηγική επιλογή να προχωρήσει στην οριοθέτηση όλων των θαλασσίων ζωνών με όλους τους γείτονές της, ενώ σημείωσε ότι «ως προς την Κυπριακή Δημοκρατία, όπως γνωρίζετε, είμαστε σε συνεχή επαφή και σε συνεχή συντονισμό. Σχετικά με την Τουρκία σας ανέφερα προηγουμένως για τις διερευνητικές επαφές».
Ο Έλληνας Εκπρόσωπος χαρακτήρισε επιλογή της Ελλάδας, την πρόοδο των σχέσεων με την Τουρκία, στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός περιβάλλοντος συνεργασίας, που όπως είπε θα ωφελήσει όχι μόνο τις δύο χώρες, αλλά τη σταθερότητα σε ολόκληρη τη γειτονιά μας, δεδομένου του «στρατηγικού ρόλου», Ελλάδας και Τουρκίας για την περιοχή. Όπως είπε «θέση της Ελλάδας είναι ότι οι διερευνητικές επαφές γίνονται προκειμένου να αναζητήσουμε κοινό τόπο για την έναρξη διαπραγματεύσεων οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας μεταξύ των δύο χωρών σε όλο το εύρος τους, από τον Έβρο μέχρι και το Καστελόριζο».

Keywords
Τυχαία Θέματα