Αντιπρόεδρος Κομισιόν: Είμαστε ακόμα μακριά από τη δημιουργία Ενιαίου Ευρωπαϊκού Ουρανού

18:22 11/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπος Μεταφορών Siim Kallas δήλωσε σήμερα από τη Λεμεσό ότι την Άνοιξη του 2013 θα υποβάλει νέες νομοθετικές προτάσεις με σκοπό να επισπευσθεί η υλοποίησή του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Ουρανού(ΕΕΟ).

Σε ομιλία του στο συνέδριο υψηλού επιπέδου για θέματα Πολιτικής Αεροπορίας με τίτλο “Ενιαίος Ευρωπαϊκός Ουρανός: ώρα για δράση”, ο κ. Kallas ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι πριν από ένα σχεδόν, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την λιγοστή πρόοδο που είχε σημειωθεί προς την κατεύθυνση της υλοποίησης του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Ουρανού.

Με

την υλοποίηση αυτού του εμβληματικού έργου, είπε, η Ευρώπη μπορεί να κάνει τη διαφορά για τους πολίτες της, αυξάνοντας τη χωρητικότητα του ευρωπαϊκού εναερίου χώρου, βελτιώνοντας την ασφάλεια και μειώνοντας το κόστος.

Αυτή ήταν η αρχική φιλοδοξία περισσότερο από μια δεκαετία προηγουμένως, είπε, προσθέτοντας ότι «ειλικρινά, είμαστε ακόμα μακριά από τη δημιουργία ενός ενιαίου ευρωπαϊκού εναέριου χώρου».

«Το έργο δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί – αλλά πιστεύω ότι έχουμε τα εργαλεία για να το πετύχουμε», συμπλήρωσε.

Σημείωσε ότι «ο έλεγχος της εναέριας κυκλοφορίας εξακολουθεί να είναι πάρα πολύ ακριβός. Συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε υψηλού επίπεδου καθυστερήσεις. Αυτή είναι η κατάσταση που συνεχίζει να υπάρχει μέχρι σήμερα».

Είπε, επίσης, ότι το σχέδιο επιδόσεων είναι απαραίτητο προκειμένου ο ενιαίος ουρανός να γίνει πραγματικότητα και επιτυχία.

Τον περασμένο Ιούλιο, είπε, «εγκρίναμε τα αναθεωρημένα εθνικά σχέδια επιδόσεων δεδομένου ότι ήταν σύμφωνα, σε παγκόσμιο επίπεδο, με τους ευρύτερους στόχους της ΕΕ για την αύξηση της χωρητικότητας και μείωση του κόστους».

Αλλά, είπε, « είχαμε καταστήσει σαφές ότι οι χώρες διέφεραν σημαντικά η μια από την άλλη στις προσπάθειές τους να προβούν στις αναγκαίες αλλαγές».

Από τη μία πλευρά, είπε, η Ισπανία και η Πορτογαλία συνέβαλαν σημαντικά στην επίτευξη των στόχων σε ό,τι αφορά το κόστος. Από την άλλη, πρόσθεσε, τα μεγάλα κράτη μέλη, όπως η Γαλλία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν ικανοποίησαν τις προσδοκίες που υπήρχαν.

Δυστυχώς, είπε, οι περισσότερες χώρες δεν μπήκαν καν στον κόπο να αναθεωρήσουν τους στόχους τους.

Τώρα, πρόσθεσε, καθώς προετοιμαζόμαστε για την επόμενη φάση του Σχεδίου, θα πρέπει να προχωρήσουμε από τον σχεδιασμό στην υλοποίηση. «Αυτό θα εξασφαλίσει ότι τα κράτη μέλη συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις τους. Η στοχοθέτηση για τη δεύτερη περίοδο θα είναι αποφασιστικής σημασίας», είπε.

Αυτός είναι ο μόνος τρόπος, τόνισε, «οι χρήστες του εναέριου χώρου να επωφεληθούν από την καλύτερη σχέση μεταξύ κόστους-αποτελεσματικότητας, την ασφάλεια και την χωρητικότητα, έχοντας ταυτόχρονα ένα θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον».

Όπως είπε, οι ανεπάρκειες που προκαλούνται από τον κατακερματισμό του εναέριου χώρου της Ευρώπης έχουν ως αποτέλεσμα ένα επιπλέον κόστος €5 δισ. ευρώ ετησίως περίπου.

Σημείωσε ότι εάν υπολογιστεί αυτό το ποσό τα τελευταία δέκα χρόνια, τότε

Keywords
Τυχαία Θέματα